Adalet Bakanlığı 8 darbeci asker için harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Adalet Bakanlığı 8 darbeci asker için harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2017 12:10

Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nin FETÖ Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin iade talebini reddetmesinin ardından Türkiye sert tepki gösterirken, Adalet Bakanlığı harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın jet hızıyla çıkardığı yakalama kararı Bakanlığa aynı akşam gönderildi. Bakanlık kararın tercüme işlemelerini tamamlayıp, Yunanistan’dan darbeci askerlerin yeniden iadesini ve geçici olarak tutuklanmasını ikinci kez talep etti. Şüphelilerin kırmızı bültenle aranması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla Interpol'e yazı da gönderildi..

Haberin Devamı

Yunanistan’a kaçan 8 darbeci asker ile ilgili önceki akşam Yunanistan Yüksek Mahkemesi iade talebini reddetti. Bu karar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca 8 darbeci askerin tutuklamaya yönelik derhal yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Talebi değerlendiren İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği 8 darbeci asker hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Karar, Yunanistan adli merciler ulaştırılması için Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Adalet Bakanlığı’nın bugün Yunanistan’dan darbeci askarlerin iade amaçlı tutuklanması için ikinci kez talepte bulundu. Hakimlik, darbecilerin kırmızı bültenle aranması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla İnterpole yazı yazılmasına da hükmetmişti.

Haberin Devamı

TELEFON GÖRÜŞMELERİ TESPİT EDİLDİ

Yunanistan’a iletilen iade talebinde, 15 Temmuz 2016 günü Fetullahçı Terör Örgütü tarafından darbe kalkışması gerçekleştirildiği belirtilmişti. Darbe kalkışması esnasında 14306 Kuyruk No’lu UH-1 Tipi Helikopter ile 4. Kara Havacılık alayında havalanarak Marmaris İlçesi’ne hareket eden ve burada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminde bulunan ekibin başındaki şüpheliler Kurmay Albay Pilot Ali Aktürk ve Kurmay Pilot Yarbay Davut Uçum’a ait telefon numaraları ile bu kalkışmanın başka bir ayağında görev yaptıkları tespit edilen ve kalkışmanın engellenmesi sonucu Yunanistan’a firar eden şüpheliler Kurmay Pilot Yüzbaşı Abdullah Yetik, Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel , Astsubay Başçavuş Mesut Fırat ve Kurmay Yüzbaşı Feridun Çoban’a ait telefon numaralarıyla karşılıklı görüşmeler yapıldığı tespit edildiği belirtilmişti.

FETÖ üyesi 8 darbeci askerin Türkiye’ye iadesi istenmişti. İadeleri istenen 8 darbeci asker ve rütbeleri şöyle:

“Kurmay Pilot Binbaşı Gençay Böyük, 2-Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel, 3- Kurmay Pilot Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, 4-Kurmay Pilot Yüzbaşı Feridun Çoban, 5-Kurmay Pilot Yüzbaşı Abdullah Yetik, 6-Kurmay Pilot Yüzbaşı Uğur Uçan, 7-Astsubay Kıdemli Başçavuş Mesut Fırat, 8-Astsubay Kıdemli Başçavuş Bilal Kurugül”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!