Güncelleme Tarihi:
Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin düzenlediği bir toplantıya katılmak üzere Adana'ya gelen Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Uyar, yaptığı açıklamada, başta enerji üretimi amaçlı fosil atıkların kullanımı olmak üzere insan etkinliklerinden kaynaklanan küresel ısınmanın yavaşlatılması için tüm dünyanın el birliği içinde olması gerektiğini kaydetti.
Küresel ısınmanın önüne geçilememesi durumunda Küçük Ada Devletler Birliği'ne (AOSİS) üye, deniz seviyesinden 3-4 metre yükseklikte olan ada devletlerinin tamamen, yerleşim birimleri kıyı şeridinde olan ada devletlerinin de kısmen tehlike altına gireceğini bildiren Uyar, kutuplardaki buzların kopmaya, dağlardaki karların erimeye başladığını ve daha fazla suyun atmosferde dolaştığını belirtti.
“DENİZ SEVİYESİNDE 1 METRELİK YÜKSELME BEKLENİYOR”
Uyar, daha önce ortalama 16 derece olan sıcaklığın, fosil yakıtların kullanımı nedeniyle son 150 yılda, 16.5 ile 16.8 derece düzeyine ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Küresel ısınma konusunda yapılan çalışmalarda deniz seviyesinin son 150 yılda 25 santimetre arttığı belirlendi. Bu olumsuzlukların devamı, önlenememesi durumunda özellikle ada devletleri açısından büyük tehlike gündeme geliyor. Adaların sınıfları ve fiziksel büyüklükleri, iklim değişikliğine adaptasyon seçeneklerini sınırlandırıyor, deniz seviyelerinde artış ve yine iklim değişikliğinden kaynaklanan tsunami tarzındaki doğal afetlere karşı önlem alma imkanlarını da daraltıyor. Bu gibi durumlarda çoğu kez adanın tamamı suya boğulabiliyor. Dolayısıyla, adayı terk etmek de, tek çözüm olarak görülüyor. Fosil yakıt kullanımı bu hızla devam ederse, deniz seviyesinde önümüzdeki yüzyılda 1 metrelik yükselme olması tahmin ediliyor. bu kadarlık yükselmenin neden olacağı doğal afetler adaları tamamen su altında bırakabilir.”
Uyar, Küçük Ada Devletler Birliği'ne üye 40'ı aşkın ada devleti bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
“Sınırlı kaynak ve insan faaliyetlerinin yoğunluğundan olumsuz etkilenen ve deniz seviyesinden 3-4 metre yüksekte olan, yerleşim alanları yine kıyı şeridinde bulunan ada devletleri, küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyunun yükselmesi ve olası doğal afetlere karşı tehdit altında. İklim değişimine karşı çok kırılgan ve deniz seviyesine yakın olan özellikle Bahama, Kiribati, Maldivler ve Marşal adaları gibi ada ülkeleri için gelecekte riskli gelişmeler yaşanabilir. Ancak, insanlığın bu kadar duyarsız davranarak felakete kucak açacağını sanmıyorum.”