Güncelleme Tarihi:
Türk-İş Araştırma Merkezi'nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 1.75 oranında arttı. Bu artış ile son dört yılın en yüksek Şubat ayı artışı elde edildi. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 13.27 olurken, geçen yıl bu oran yüzde 6.09 düzeyinde gerçekleşti.
Açlık sınırı tutarındaki artış 10.81 YTL ve yoksulluk sınırı tutarındaki artış 35.22 YTL düzeyinde olurken, yıllık artış tutarı ise sırayla 73.68 YTL ve 240.01 YTL hesaplandı. Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbındaki ürünlerden süt, yoğurt, peynir grubunda sütün fiyatı bu ay gerilerken, peynirin fiyatı değişmedi, yoğurdun fiyatında ise yüzde 1.22 oranında artış tespit edildi.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat grubunda et fiyatı değişmezken, tavuğun kilogram fiyatı 3.55 YTL'den 3.85 YTL'ye yükseldi, yumurta fiyatı ise değişmedi. Balık fiyatları genelde aynı kalırken, hamsinin fiyatı geçen aya göre 1 YTL arttı. Sakatat ürünlerinin fiyatı bu ay yine değişmedi. Bakliyat ürünlerindeki yüksek fiyat artışı dikkat çekti. Bakliyatlardan kuru fasulye, nohut, barbunya fiyatı artarken, kırmızı mercimek fiyatı aynı kaldı. Yeşil mercimek fiyatında ise 20 YKr gerileme görüldü.
Meyve sebze grubunda bu ay ortalama itibariyle yüzde 7.39 oranında fiyat artışı yaşanırken, geçen ay 1.76 YTL olarak hesaplanan ortalama meyve sebze fiyatı bu ay 1.89 YTL olarak belirlendi. Ekmek, makarna, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta da bulgur fiyatı yüzde 20.69 ve irmik yüzde 9.47 oranında arttı. Şeker fiyatı yüzde 4.44 oranında artarken, margarin fiyatı geriledi. Reçel, zeytin, tuz ve baharat fiyatı değişmezken, bal, pekmez, çay ve ıhlamur fiyatı da arttı.