Güncelleme Tarihi:
Gıda harcamasında son üç ayda görülen gerilemenin aile bütçesinde önemli bir gider grubunu oluşturan “mutfak harcaması"nın olumlu etkilendiğini kaydeden Türk-İş, halen milyonlarca çalışanın ve emeklinin önemli bir bölümünün gelirinin açlık sınırının altında olduğunu vurguladı.
Türk-İş tarafından yirmi yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarına göre, temmuz itibariyle, dört kişilik bir ailenin “mutfak” için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 622.25 YTL olarak hesaplandı. Gıdanın yanı sıra diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar ise (yoksulluk sınırı) 2.026.87 YTL düzeyinde gerçekleşti.
MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 0.18 ORANINDA GERİLEDİ
Yapılan araştırmaya göre, mutfak enflasyonu bu ay yüzde 0.18 oranında geriledi. Son on iki ay itibariyle fiyat artışı yüzde 8.53 ve yıllık ortalama artış yüzde 11.68 oranında gerçekleşti. TÜRK-İŞ’in, temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin verileri temel alındığında Temmuz 2007 ayı itibariyle Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.18 oranında azaldı. Böylece Mayıs ve Haziran ayından sonra bu ay da gıda fiyatlarında gerileme devam etti. Bu yılın ilk yedi ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 1.14 oranında gerçekleşti. Gıda fiyatlarının genel enflasyon üzerindeki etkisi dikkate alındığında söz konusu gelişme enflasyona olumlu yansıdı. Ayrıca gıda harcaması tutarında son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 8.53 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.68 oranında, bu oran geçen yıl yüzde 7.18 düzeyinde gerçekleşti.
YOĞURT VE PEYNİR YÜZDE 10, SÜT YÜZDE 12.58 ARTTI
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Türk-İş'in araştırmasına göre Temmuz itibariyle süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay hemen tüm ürünlerde fiyat artışı tespit edildi. Geçen aylarda ucuzlayan süt fiyatı bu ay yüzde 12.58 oranında artarken, yoğurt ve peynir fiyatlarındaki artış yüzde 10’un üzerinde oldu.
YUMURTA FİYATI YÜZDE 6.25 DÜŞÜŞ YAŞADI
Araştırmada et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et, tavuk ve balık fiyatının aynı kaldığı, yumurta fiyatının da yüzde 6.25 oranında düşüş gösterdiği belirtildi. Bakliyat ürünlerinden (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) barbunya fiyatının arttığı, yeşil ve kırmızı mercimek fiyatının gerilediği ve diğerleri ise aynı kaldığı ifade edildi.
ORTALAMA SEBZE FİYATI YÜKSELDİ
Araştırmada meyve-sebze grubu ortalama fiyatının Temmuz ayında ucuzladığı ancak ortalama sebze fiyatının arttığı kaydedildi. Meyve ortalama fiyatının ise gerilediği bildirildi. Patates, kurusoğan fiyatlarındaki gerilemeye dikkat çekilen araştırmada, geçen aya göre patates, kuru soğan ve domatesin ucuzladığı, limon, yeşil biber, dolmalık biber, fasulye fiyatının da yükseldiği ifade edildi. Araştırmada, meyve-sebze grubundaki fiyat gerilemesinin, diğer gıda maddeleri fiyatlarındaki artışı tolere ettiğine dikkat çekildi. Hesaplamada, pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünlerin temel alındığı kaydedildi.
UN VE BULGUR FİYATI ARTTI
Türk-İş'in araştırmasında ekmek, makarna, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, makarna ve irmik fiyatının aynı kaldığını, un ve bulgur fiyatlarının ise yükseldiği bildirdi.
MARGARİN YENİDEN ZAMLANDI
Tereyağı ve zeytinyağı fiyatının değişmediği kaydedilen araştırmada, margarin ve ayçiçek yağının ucuzladığı, geçen ay ucuzlayan margarinin ise bu ay zamlandığı belirtildi. Araştırmaya göre, şeker, reçel, bal, pekmez fiyatı aynı kaldı, tuz fiyatı ise arttı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı bu ay artarken, yağlı tohum ürünlerinden fındığın fiyatı; baharatlardan (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı ile salça fiyatı bu ay da değişmedi. Bazı marketlerde çay fiyatlarında ayarlamaların yapıldığının gözlendi ve ıhlamur fiyatı ise aynı kaldı.
SON ÜÇ AYDA MUTFAK HARCAMASI OLUMLU ETKİLENDİ
Gıda harcamasında son üç ayda görülen gerilemenin aile bütçesinde önemli bir gider grubunu oluşturan “mutfak harcaması"nın olumlu etkilendiği kaydedilen açıklamada, halen milyonlarca çalışanın ve emeklinin önemli bir bölümünün gelirinin açlık sınırının altında olduğu vurgulandı. Ayrıca araştırmada, Temmuz 2007 itibariyle, ek ödeme ve sosyal yardım zammı dahil olmak üzere, en düşük emekli aylığının Bağ-Kur’da 428 YTL, SSK’da 547 YTL ve Emekli Sandığı’nda 717 YTL olduğu, çalışan işçinin en az ücretinin 420 YTL seviyesinde ve memurun en düşük maaşının 732 YTL tutarında olduğu hatırlatıldı.