Açılışı iki defa yapılan müze ideoloji kurbanı mı

Güncelleme Tarihi:

Açılışı iki defa yapılan müze ideoloji kurbanı mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2009 00:00

Topkapı Fetih Parkı’ndaki Türkiye’nin ilk panoramik müzesi, "Panorama 1453 Tarih Müzesi" beş hafta içinde iki kez açıldı. İlk açılışı Başbakan Erdoğan yaparken, Egemen Bağış ve Kadir Topbaş her ikisine de katıldı. Büyük harcamalara mal olan müzede sergilenen pek çok eserin maddi hatalar içerdiği iddia edildi.

TÜRKİYE’nin ilk panoramik müzesi olarak 31 Ocak’ta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle açılan "Panorama 1453 Tarih Müzesi" beş hafta sonra yeniden açıldı. 7 Mart Cumartesi günü yapılan açılışta Başbakan Erdoğan yoktu ama ilk açılışta bulunan Devlet Bakanı Egemen Bağış ve Kadir Topbaş yine oradaydı. Topbaş, ikinci açılışta yaptığı konuşmada Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin bugüne kadar Zeytinburnu’na yapılan en büyük yatırım olduğunu belirterek, "Müze ile Zeytinburnu yeniden vizyon ve misyon kazanmıştır. Burası fethin yaşandığı bölge olarak bütün dünyada hem daha çok tanınacak hem de ilgi görecektir" dedi.

Hamasete kurban

Ancak, yayın hayatına geçtiğimiz ay başlayan NTV Tarih Dergisi’nin Mart sayısında, Müze’de sergilenen eserlerde pek çok maddi hata bulunduğu iddia edildi. Faruk Pekin imzalı ’Hamaset İstanbul’u Fethetti’ başlıklı yazıda, müzenin ’savaşçı fetih ruhunu’ öne çıkarmak adına ideolojik ve dinsel yönlendirmelere esir edildiği savunuluyor. Yazıya göre, aşağıda sıralanan maddi hatalar ciddi bir araştırmanın yapılmadığını gösteriyor.

Makaslar bile aynı!

İki resimdeki her şey ve herkes o kadar benziyor ki, insan ’Makaslar bile aynı!’ demekten kendini alamıyor.

Öyle bir sütun yok

İstanbul surlarında kartallı bir sütunun varlığı bilinmez. ’Yılanla savaşan kartal’ın neyi temsil ettiği de meçhul.

Giyim çok modern

Kürklü askerlerin kıyafetleri çok modern. Kırmızı başlık üzerine sarılan beyaz sarıklar, Fatih devri kıyafeti değil.

Hendekler eksik

Theodosius’un surlarının önündeki hendek unutulmuş. Ayrıca sur mimarisinde müzede yer alan resimdeki gibi bir kubbe olamaz.

Uydurma çeşme

Bizanslılar şehirde genellikle kuyu ve sarnıç kullanıyorlardı. Fotoğrafta görülen yılanlı ve kartal motifli çeşmenin ’uydurulmuş’ olduğu anlaşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!