Açılış 13 yaşındaki keman virtüözünden

Güncelleme Tarihi:

Açılış 13 yaşındaki keman virtüözünden
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 00:00

Haberin Devamı

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali yarın 19.30’da Aya İrini’de gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlıyor. Festival, 30 Haziran tarihine kadar 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding’in ana sponsorluğunda düzenlenen 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali yarın başlıyor.
Onur Ödülü Tura’ya Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek festivalin açılış konserinde, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) sahne alacak. BİFO’nun, festivalin bu yıl “Onur Ödülü”ne layık görülen besteci Yalçın Tura’nın “Anadolu’dan” adlı orkestra süitini seslendireceği konserde, 13 yaşındaki genç keman virtüozu Elvin Hoxha’ Ganiyev, Wieniawski’nin 2 numaralı Keman Konçertosu’nu yorumlayacak.
Festival, ilk hafta sonunda müzik eleştirmenleri tarafından “en iyi Schumann yorumcusu” olarak nitelendirilen, Radu Lupu’yu ağırlıyor. Radu Lupu, 5 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde doğumunun 200. yılında Schumann’ın piyano konçertosunu seslendirmek üzere ilk kez Türkiye’de bir konser verecek. Konserde çağımızın efsane piyanistlerinden Radu Lupu, şef Rengim Gökmen’in yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde seyircilere unutulmaz bir Schumann gecesi yaşatırken, konserin ikinci yarısı Gustav Mahler’in 1. Senfonisini yorumlayacak.
‘Adem’in Yakarışı’
Festival kapsamında 7 Haziran’da da besteci Arvo Part’ın, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ve 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak talebi üzerine bestelediği “Adem’in Yakarışı” adlı yapıtının dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Eser, konuk şef Tonu Kaljuste yönetiminde BİFO, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çok sesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından seslendirilecek.
Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün Arvo Part’e sunulacağı konser, Caddebostan ve Taksim’deki dev ekranlardan ve “www.borusan.com” internet sitesinden canlı olarak yayınlanacak.
Festival programı ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/muzik

Emre Elivar, Schumann çalacak

Haberin Devamı

DOĞUMUNUN 200. yıldönümünde Avrupa Radyo Yayıncılığı Birliği 6 Haziran 2010 Pazar günü tüm yayın akışı boyunca sürecek bir dizi konserle büyük Alman besteci ve piyano ustası Robert Schumann’ı anacak. Türkiye’den TRT 3 radyo kanalını temsilen bu konser şenliğine genç kuşak piyanist Emre Elivar katılacak.

Tophane’ye Sanat Limanı

Haberin Devamı

TOPHANE’DEKİi antrepolardan 5 numaralı bina, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Sanat Limanı” olarak 19 Haziran’da kapılarını açacak. Binanın 3 bin 600 metrekarelik iki katı, sergiler için 6 ay içinde teknik ve estetik açıdan yenilendi. Bina Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2010 yılı sonuna kadar kamusal bir sergi alanı olarak İstanbul 2010 Ajansı etkinliklerine tahsis edildi.

Boğa güreşi kültürü

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 4 Mayıs -18 Temmuz 2010 tarihli “Fernando Botero” sergisi kapsamında Julián Tomás García Sánchez tarafından sunulacak “Boğa Güreşi ve Latin Kültürü” konulu konferansı düzenliyor. “Önemli matadorlar aracılığıyla Ulusal Bir Bayramın Tarihi” adlı bir kitabı bulunan Sánchez, halen Granada Üniversitesi’nde Boğalar ve Flamenko konularında araştırmalarına devam ediyor, konferanslar veriyor. 5 Haziran Cumartesi günü 16.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek konferansta Boğa Güreşi ve Latin Kültürü üzerine konuşacak. www.peramuzesi.org.tr

Haydarpaşa’da bahar     

Haberin Devamı

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin merkez projelerinden “Haydarpaşa Garı’nda Bahar” etkinliği 3 Haziranda başlayacak. “Nazım Hikmet” ve “Göç” temalı etkinliklerde tiyatro oyunları, dans performansları, film gösterimleri, konserler ve şiir okumaları tüm İstanbullu sanatseverler tarafından ücretsiz takip edilebilecek. Etkinlikler kapsamında kentin 8 bin 500 yıllık tarihinde İstanbul’u İstanbul yapan hikayeleri ve sembolik anlatımları görkemli bir görsel animasyonla 4 gece boyunca Haydarpaşa Garı’nın Kadıköy’e bakan cephesini perde yaparak İstanbullularla buluşturacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!