Güncelleme Tarihi:
Oynayarak, tırmanarak, yarışarak, hazine peşinde koşarak, rafting yaparak, doğayla iç içe eğitim...
Bunlar, açık alan (outdoor) eğitimlerinde kullanılan aktivitelerden birkaçı. Özellikle baharın geldiği ve yaz aylarının yaklaştığı bugünlerde şirketler, çalışanlarına açık alan eğitimleri aldırma yoluna gidiyor. Eğitimler için en iyi dönem Mayıs-Ekim arası olarak görünse de, firmalar artık bu eğitimleri bütün bir yıla yayma girişimi içindeler.
Açık alan eğitimleri, yaşayarak öğrenme tekniği olarak adlandırılıyor. Belli bir amacı ve sonucu olan, spor ve birtakım fiziksel aktivitelerin öğrenme aracı olarak kullanıldığı, açık havada gerçekleştirilen bir eğitim yöntemi olarak tanımlanıyor.
ABD'deki geçmişi 1960'lı yıllara gidiyor. Avrupa'da 1980'den itibaren yaygınlaşmaya başlamış. Türkiye'de 1995'den beri uygulanıyor.
Açık alan eğitimleri vermek amacıyla kurulan Wolftrack'in genel müdürü Arif Gürdenli, outdoor eğitimlerin 2000 yılından itibaren Türkiye'de bir trend haline geldiğini belirtiyor. Bu tarz eğitimlere odaklanan firma sayısının çok fazla olmadığını söylüyor. Başka alanlarda eğitim veren firmaların proje bazlı outdoor eğitimleri düzenlediğini kaydediyor. Outdoor eğitimlerin katma değerinin her geçen gün daha fazla anlaşıldığını ve kurumların bu eğitimlere olan taleplerinin arttığını kaydediyor.
SPORTÄ°F AKTÄ°VÄ°TELER
Açık alan eğitimlerinde çeşitli sportif aktiviteler, oyunlar ve teknikler kullanılıyor. Eğitimlerde, şirket içinde veya çalışanlar arasında, iletişim, ekip ruhu yaratma, karar alma, sorun çözme, yönetici gelişimi, değişim yönetimi, liderlik gibi özelliklerin öğrenilmesi veya geliştirilmesini hedefliyor.
Profesyonel hizmet ÅŸirketi Ernst & Young, insan kaynakları danışmanlığı veren bölümü içinde, 1998'den beri açık alan eÄŸitimleri veriyor. Ä°letiÅŸim, etkin ekipler oluÅŸturma, ekip ruhu yaratma gibi konulara yönelik eÄŸitimler düzenliyor. Åžirketin eÄŸitim müdürü Minu Edis, eÄŸitime inanan ve kaynak ayıran ÅŸirketlerin açık alan eÄŸitimlerine önem verdiÄŸini söylüyor. Åžirketlerin motivasyon azalmasının panzehiri olarak açık alan eÄŸitimlerini gördüklerini dile getiriyor.Â
Spot EÄŸitim, yetiÅŸkin eÄŸitimi ve eÄŸlence amaçlı oyunlar konusunda uzmanlaÅŸmış. 1996'da kurulan firma, paintball (boyartop) oyununu Türkiye'ye ilk kez getiren ÅŸirket olmuÅŸ. Bu oyunları yönetim geliÅŸtirme, stres yönetimi, liderlik ve motivasyon gibi outdoor eÄŸitim programlarında kullanıyor. Åžirketin yönetim danışmanı Erkan Erk, krizin etkilerinin yavaÅŸ yavaÅŸ kaybolduÄŸu günümüzde, kurumların açık alan eÄŸitimlerine ilgi gösterdiÄŸini vurguluyor.Â
TARTIÅžMALI YARARLAR
Wolftrack Genel müdürü Arif Gürdenli, outdoor eğitimlerin teknik yetkinlikleri son derece yeterli olan çalışanların insani becerilerini geliştirmek için çok uygun bir ortam yarattığını belirtiyor. Ancak yetkin eğitmenlerin bulunmadığı eğitimlerin eğlenceden öteye geçemeyeceğine dikkat çekiyor.
Açık alan eğitimleri de düzenleyen Baltaş-Baltaş Yönetim, Eğitim ve Danışmanlık kurucusu Prof. Dr. Acar Baltaş da, profesyonel eğitim yöneticilerinin önemine değiniyor. Eğitimlerin psikolojik formasyona sahip, profesyonel eğitim yöneticileri tarafından yönetilmemesi durumunda amacına ulaşamayacağını düşünüyor. Bu eğitimlerde sonucun ölçülmesinin çok önemli olduğunu, aksi takdirde bir haftasonu pikniğinden öteye geçemeyeceğini söylüyor.
Baltaş, açık alan eğitimlerinden şirketlerin beklediklerini alabilmeleri için çalışanlarında, eğitimin kazandırması beklenen yetkinliklerle ilgili değer sistemlerini oluşturmaları gerektiğini ifade ediyor.
EÄŸitim alanlar ne diyor?
Garanti Ödeme Sistemleri, 2002'de 150 çalışanına açık alan eğitimi aldırtmış. Şirketin insan kaynakları sorumlusu Zeliha Yılmaz, açık alan eğitimlerine ekip çalışmasını benimseyen, verimli, uyumlu çalışan ekipler yaratmak amacıyla bünyelerinde yer verdiklerini söylüyor. Koçbank, 36 çalışanına Mayıs 2002'de açık alan eğitimi aldırtmış. Koçbank eğitim departmanından Yeliz Erbaş, outdoor eğitimler öncesinde yapılacak ihtiyaç analizinin net olmasının programın amacına ulaşmasında önem taşıdığının altını çiziyor. Emirates Havayolları, outdoor eğitimlerini yalnızca çalışanlarına değil, iş ortakları olan acentelerine de aldırtıyor. 2000 ve 2003 yıllarında çalışanlarına takım çalışması alanında eğitimler aldırtmışlar. Bu eğitimler sonrasında elemanlarından daha fazla verim almaya başlamışlar.
OUTDOOR EĞİTİMİ VEREN BAZI ŞİRKETLER
Baltas-Baltas www.baltas-baltas.com 0216 465 04 40
Birikim www.birikim.org 0212 259 43 90
Buklamania www.buklamania.com 0212 245 06 35
Ernst&Young www.insankaynaklari.com 0212 315 30 00
Fed Training www.fedtraining.com.tr 0212 284 42 84
İnsanbilim www.insanbilim.com.tr 0216 360 00 61
Master Training www.mastertraining-int.com 0212 243 06 70
Trango www.trango.com.tr 0212 292 68 21
Spot Eğitim www.spotpaintball.com 0216 414 10 58
Wolftrack www.wolftrack.org 0212 239 70 10
Â