Açık kaynak ve Türkiye adaptasyonu

Güncelleme Tarihi:

Açık kaynak ve Türkiye adaptasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 11:13

Yıllardır Türkiye’de açık kaynak kod ve Linux dağıtımı yapan ve açık kaynak kodun ülkemizdeki en büyük destekçilerinden birisi olan Gelecek A.Ş., Linux’un haksız rekabetle ortadan kaldırılmak istendiğini belirtiyor. Gelecek, bireysel ve kurumsal olarak Türkiye’de giderek yaygınlaşan Linux’un önündeki engelleri kaldırmada kararlı olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Kurumsal kullanım, destek ve eğitim olarak Türkiye’deki resmi ve özel birçok kuruma hizmet veren Gelecek A.Ş.nin müşterileri arasında Tübitak, Ego, Nükleer Araştırma, Trakya Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Ritz Carlton Oteli, Turyap,Abbate, Expo Channel,Alman Hastaneleri, AGB Anadolu, Doğa Koleji ve çeşitli belediyeler olmak üzere pek çok farklı sektörden ve bölgeden kuruluşlar bulunuyor.

 

Gelecek bireysel olarak ise son üç yıldır Türkiye’den çıkmış Exper, Escort, Gold, Krn, Sharex, Cbox gibi birçok marka ile hazır açık sistemler yüklü (Gelecek Linux ve Open Office gibi) bilgisayarları Türkiye’ye sunuyor. Gelecek’e göre, sadece yukarıda sayılan ürün ve hizmetlerle bile Türkiye ekonomisine ithal ikamesi yoluyla her yıl 5 ila 8 milyon dolar tasarruf sağlanıyor.

 

Haberin Devamı

Gelecek, ‘hakkını’ mahkemede arıyor

 

Linux ve açık kaynağın önündeki engellere dikkat çeken Gelecek A.Ş., yayımladığı bir basın bülteninde şunlara değiniyor: “Özellikle son iki yıldan beri açık sistemlere, Linux’a ve dolayısıyla şirketimiz ürünlerine karşı sektörde hakim şirket tarafından şirket ve ürün adlarımızın reklamlardan, broşürlerden silinmesi ile başlayan ve ürünlerimizin kesinlikle satılmaması, engellenmesi, dışlanması ve dağıtılmamasına dek varan oranda bir örtülü, teşvikli çeşitli yöntemlerle uygulanan haksız rekabet ile karşı karşıyayız.

 

Rekabet Kanunun “Hakim Durumun Kötüye Kullanılması” 6. maddesinin* tümbentlerine aykırı olarak yapılan bu haksız uygulamalar Açık Kaynak Kodlu Sistemlerin ve Linux’unTürkiye’de hak ettiği yere ulaşamaması, dışlanması, kullanılmaması ve hatta silinmesi için yapılan organize çabalardır. Avrupa Birliği ve ABD’de bile şiddetle cezalandırılmış olan bu uygulamaların ve yöntemlerin ülkemizde bugün bize yarın diğer şirketlere ve ürünlere yapılmaması için, -üstünlerin hukukuna karşı- Hukukun üstünlüğüne inanan ve ülkesine hizmet için her türlü zorluğa göğüs geren kurumumuz ilgili resmi mercilere müracaatlarda bulunmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!