Açık alanda sevişmenin cezası 1-3 yıla kadar hapis

Güncelleme Tarihi:

Açık alanda sevişmenin cezası 1-3 yıla kadar hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2003 01:42

TBMM gündemine gelen yeni TCK tasarısında cinsel suçlara ilişkin çarpıcı cezalar var. Açıkta sevişmeye 1-3 yıl hapis cezası verilecek.

TBMM gündemindeki yeni TCK tasarısında cinsel suçlara ilişkin çarpıcı düzenlemeler yapılarak, ‘‘zorla oral seks’’ tecavüz sayıldı. Ancak kadını korumasız bırakan birçok düzenlemenin de eski yasadaki hali aynen muhafaza edildi.

Evlilikte eşle zorla cinsel ilişki yine cezasız kaldı. 18 yaşını doldurmuş kişilere tecavüz edenler, şikáyet olmaması halinde cezalandırılamayacak. Irzına geçtiği kadınla evlenen de yine cezadan kurtulacak. ‘‘Irzına geç, evlenip hapisten kurtul’’ uygulaması sürecek.

Tasarının altıncı bölümündeki ‘‘Cinsel Bütünlüğe ve Edep Törelerine Karşı Suçlar’’ bölümü, özetle şu düzenlemeleri getiriyor:

Irza geçmeye mağdurenin yaşına göre 5-15 yıla kadar hapis cezası verildi. Ergin kişilerin ırzına geçilmesinin soruşturulması şikayete bağlandı. Evlenme halinde ceza verilmeyecek.

Cinsel ilişki ehliyet yaşı, 18 yaşını bitimi olarak belirlendi. Bu yaştan küçük biriyle, rızasıyla bile cinsel ilişki kurmak 6 aydan 3 yıla, tasaddi suçu ise 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Tecavüz mağdurunun ölümü halinde müebbet hapis cezası verileceği hükme bağlandı.

Evlilikte eşler arasındaki zorla ilişki tecavüz kabul edilmedi. Eşle zorla ilişki sanığı, ‘‘Aile bireylerine kötü muameleden’’ cezalandırılacak.

Zorla oral seks ilk kez tecavüz sayılıp cezalandırıldı ve 3 yıla kadar hapisle yargılanmasına kapı açıldı.

Hamile olduğunu bilerek eşini ya da birlikte olduğu kadını çaresiz durumda bırakıp giden kişi bir yıla kadar hapisle yargılanacak.

Alenen cinsel ilişki 1-3 yıl hapisle cezalandırılacak.


Erkek gibi, tacizci kadın da cezalandırdı. Kadınlara veya erkeklere söz atanlar 3 aydan 6 aya, salkıntılık yapanlara ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sarkıntılık veya taciz eyleminin, ‘‘Hüküm ve nüfuzu altında bulunan’’ kişi tarafından yapılması halinde cezası artacak. Patron tacizi bu kapsamda değerlendirilecek.

Otomobil fantezisi artık çok zor

Tasarının gerekçesinde alenen cinsel ilişki, ‘‘hayasızca hareket’’ diye nitelendirildi. Bu maddenin yasakladığı eylemlerin suç niteliğinin, toplumun ortak değerlerine göre hakimin belirleyecek.

Aleniyet kavramının ‘‘Herkesçe bilinip görülecek şekilde hareket’’ olduğu, bu nedenle, dışarıdan görülebilecek şekilde, otomobilin içinde cinsel ilişkiye girmek suç olacak. Şikayet edilip 'suçüstü' yapıldığı takdirde 'sanıklar' cezalandırılabilecek. Peki ya otomobilde öpüşme? Aslında suç değil ama şikayet halinde hakimin takdiri önem kazanacak.

Her türlü zorla cinsel ilişki suç

Gerekçede, ‘‘Zorla ırza geçme’’ suçu ayrıntılı şekilde açıklandı. Buna göre, ‘‘Hangi nitelikte olursa olsun bir kişiye cinsiyet organının ithali ırza geçme’’ diye tanımlandı. Zor kullanarak ve tehdit ederek 18 yaşını bitirmemiş kişilerle cinsel ilişki kurmaya çalışmak, bu suçun tanımı içine girdi. Cinsel organın bir kadının vajinasına sokulması ırza geçme olarak kabul edilecek. Kadına veya erkeğe yönelik oral veya anal seks durumunda da suçun maddi unsuru gerçekleşmiş sayılacak ve sanık cezalandırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!