Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2005 00:00
İç Anadolu Bölgesi’ndeki önemli kuş alanlarının son 10 yıldaki durumunu inceleyen Yeşil Atlas Dergisi, trajik sonuçlara ulaştı. İnsandan kaynaklanan zarar yüzünden kuş türlerimizde ciddi sayıda azalma oldu.
Yeşil Atlas Dergisi, Aralık sayısında Türkiye’nin kuşlarını inceledi. Kurutulan göllerin en büyüklerinin bulunduğu İç Anadolu Bölgesi’ndeki önemli kuş alanlarının son 10 yıldaki durumu incelendiğinde trajik sonuçlarla karşılaşılıyor. Dergiye göre, göç ve kışlama dönemini İç Anadolu’da geçiren kuş türlerinin sayısı ciddi oranda azaldı.
SORUN İNSANDA
Peki kuşların yok olmasına yol açan göl kuruması neden yaşanıyor. Dergiye göre bu yıkımın nedeni kuraklık değil. Anadolu geçmişte de pek çok kez kuraklıkla karşı karşıya kaldı. O kadar ki, yüzlerce insan açlıktan öldü. Fakat o dönemde bile sulak alanlar kurumadılar.
Bugünkü sorun insani!
Doğaya ve can kaynağı sulak alanlara karşı aşırı derecede bir saldırı var. Bütün bunları gören insanlar ise yapılanlara karşı çıkmıyorlar.
Önce Amik, Avlan, Kestel ve Gavur gibi göller drenaj kanalları açılarak doğrudan kurutuldu. Sonra Sultansazlığı, Kulu, Bolluk, Eşmekaya, Hotamış ve Ereğli sazlıkları gibi birçok sulak alan kendilerini besleyen su kaynaklarının tarımsal projelere kaydırılması nedeniyle dolaylı olarak yok edildi. Baraj, sulama, yeraltı suyu çekimi, taşkından koruma, tahliye bu alanların yani kuşların yüzyıllardır kullandığı yerleşimlerin sonu oldu.
Barajlar sulak alanları besleyen yüzey sularını tutarak Sultansazlığı gibi pek çok alanı önce küçülterek tümüyle yok etti.
YOK OLACAKLAR
Ülkemizde baraj inşaatları başta olmak üzere su politikaları doğa dostu uygulamalarla güncellenmediği takdirde birçok canlı türü yok olmaya devam edecek. Kuşların ve diğer canlıların artık yaşayamadığı bir coğrafyada insanın ne kadar süre daha hayat bulabileceği ise büyük bir soru işareti.
Durum kötü
Kırşehir’deki Seyfe Gölü’nün kurutulmasıyla alanda üreyen ve aralarında nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan kuş türlerinin de olduğu en az 3 bin 375 çift sukuşu zarar gördü. Bu türler arasında ise en az 10 çift akpelikan, 5 bin 490 çift flamingo ve 500 çift gülensumru gibi hassas türler vardı.