Güncelleme Tarihi:
Okulların göstermelik açılışı, dün meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremle az daha bir faciaya dönüşüyordu. Deprem bölgesindeki tüm okullar, Başbakan Ecevit'in emriyle açıldığı gün tatile girdi.
Türkiye'yi sarsan deprem felaketi nedeniyle bu yıl zaten buruk başlayan yeni öğretim yılı, deprem bölgesinde erken bitti. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun öğretim yılı startı verdiği bölge okulları, dün Kocaeli merkezli 5.8 şiddetindeki artçı şok sonucu Başbakan Bülent Ecevit'in talimatıyla tatile girdi.
Bostancıoğlu'nun deprem bölgesindeki okulların açılması konusunda ‘Nuh deyip Peygamber dememe’ tavrı, henüz önceki depremin psikolojisinden kurtulamamış ve yaşadıkları artçı depremlerin korkusu içindeki çocukları perişan etti.
Bölgede yaşayan onbinlerce çocuk, bir kez daha şoka girdi. Çocukları perişan eden bu manzaraya Başbakan Bülent Ecevit el koydu. Bölge okulları Ecevit'in, ‘‘Erteleyin’’ emri üzerine, dünden itibaren tatile girdi. Buna göre, Bostancıoğlu'nun, ‘‘Büyük hasar gören yerlerdeki okullar farklı tarihlerde açılacak’’ kararıyla açılış tarihi belirlenen okulların eğitim-öğretime başlama tarihleri de ertelendi.
BAKAN, BAHÇEYE KAÇTI
Bostancıoğlu, dün saat 14.58'de meydana gelen ve aletsel büyüklüğü 5.8 olan deprem sırasında, Bakanlık Müsteşarı Bener Cordan ile Kocaeli'nin Karamürsel ilçesindeki 4 Temmuz ilköğretim Okulu'nda incelemelerde bulunuyordu. Deprem paniğini yaşayan Bostancıoğlu ve Cordan ile beraberindeki heyet, süratle okulun bahçesine kaçtılar.
SÜRESİZ ERTELEME
Başbakan Ecevit'in bu konudaki talimatı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 7 ildeki tüm okullar ikinci bir emre kadar tatil edildi. Bu iller şunlar: İstanbul, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Yalova, Sakarya, Bolu.
GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Bu arada depremden önce sabah saatlerinde Yalova'da yeni öğretim yılını başlatan Bakan Bostancıoğlu, ‘‘İçimiz buruk bir şekilde eğitime başlıyoruz. Ancak güneşin doğduğu, battığı gibi, hayatın devam ettiği gibi eğitim de devam edecektir’’ dedi. Ziya Gökalp İlköğretim Okulu'nda Bostancıoğlu'nun da katıldığı tören öncesi kurulan ses düzeninden Mehter Marşı ve 10'uncu Yıl Marşları çalındı. Moralleri yükseltmek amacıyla çalınan marşlara öğrenciler de alkışlarla eşlik ettiler. Bostancıoğlu, 12 yaşındaki Özge Özel'in yaptığı konuşmadan çok etkilendi. Ziya Gökalp İlköğretim Okulu'nun kız öğrencisinin, ‘‘Ölen öğretmenlerimizin ve arkadaşlarımızın ruhları bizimledir, buradadır’’ sözleri üzerine Bostancıoğlu, gözyaşlarını tutamadı.
Üniversiteliye geçici nakil
YÖK, deprem mağduru öğrencilere ‘geçici nakil’ hakkı verdi. Bu öğrenciler 15-24 Eylül tarihleri arasında belirlenen üniversitelere başvurabilecekler. Deprem bölgesindeki bir üniversitede kayıtlı olup, ailesi bu yer dışında sürekli ikamet eden öğrencilerin geçici nakil talepleri dikkate alınmayacak.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz dün yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin 15-24 Eylül 1999 tarihleri arasında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Kampusü, İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampusü ile Kocaeli, Sakarya ve Uludağ Üniversitesi rektörlüklerinden birine dilekçe ile başvurmalarını istedi.
Gürüz, yeni eğitim-öğretim yılına Kocaeli Üniversitesi'nin 1 Kasım'da, Sakarya Üniversitesi'nin 8 Kasım'da başlayacağını ve bu üniversitelerin akademik takvimlerini öğrencilere duyuracaklarını da bildirdi.