Güncelleme Tarihi:
1 Kasım seçimleri öncesinde Ankara kulislerinde konuşulan konulardan biri de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ne yapacağıydı. 7 Haziran seçimlerinin sonucunda hiçbir parti tek başına iktidar fırsatını yakalamayınca AK Parti içindeki üç dönemi dolduran vekillerin Gül'le temasa geçtikleri iddia edilmişti.
Bahçeli'nin '5. parti' iddiası
İşte tam da bu iddiaların dillendirildiği günlerde '5. parti' tartışmaları gündeme oturdu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bir TV yayınında söylediği ''1 Kasım’da tablo aynı olacaksa, Meclis’te 4 parti olacaksa, bu 5 de olabilir. Çünkü geçmiş dönemlerde, seçimlerde, Meclis’te temsil edilen partilerin, dönem sonuna baktığımızda parçalanma ile sayıları artmıştır. O dönem içinde bazı milletvekillerinin yeni parti oluşturmalarıyla 5. parti oluşturmuşlardır. Bunların içinde barajı aşan da olabilir veya mevcut partiler içinde siyasi tıkanıklığa doğru o tıkanıklıkta siyaseti açmak, normalleştirmek için 5. parti Meclis içinde kurulabilir anlamındadır'' sözleri dikkat çekmişti. Bahçeli'nin kast ettiği 5. partinin AK Parti'den ayrılanlar tarafından kurulabileceği öne sürülmüştü.
Arınç'ın 'Başka türlü tepki verebiliriz' sözleri
5. parti iddialarının sorulduğu bir isim de eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu. CNNTÜRK'te Hakan Çelik'in konuğu olan Arınç, konuyla ilgili sorulara ''Yalnız şununla bizi imtihan etmesinler. ‘Onlar zaten böyle bir şey yapmazlar’ diye üstümüze geliyorlar. Ama şunu söylerlerse etkili olurlar, tavsiye etmem de. ‘Zaten bunların toplumda bir karşılığı yok Bir araya gelseler ne olacak, parti kursalar ne olacaklar’ demeye kalkarlarsa başka türlü bir tepki verebiliriz” yanıtını vermişti.
Gül ile Davutoğlu arasında taziye polemiği
10 Ekim'de Ankara tren garının önünde meydana gelen canlı bomba saldırısının ardından yaşanan taziye polemiği de yine uzun süre siyasetin en çok konuşulan olaylarından biri oldu. Gül, 10 Ekim’deki Ankara katliamı üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı arayarak başsağlığı diledi. Başbakan Davutoğlu, Gül’ün HDP’ye başsağlığı mesajını, “Sadece HDP’ye taziye dilemek, orada hayatını kaybeden bütün vatandaşları HDP ile özdeşleştirmek anlamına gelir. Büyük bir acı yaşadık. Türkiye’nin en büyük taziye evi Başbakanlık ofisidir” sözleriyle eleştirdi. Gül de Davutoğlu’na, “Bugün öyle ki ölülerimize başsağlığı dilediğimizde bunu bile garipseyen bir ortam ortaya çıkıyor. Bu ortam içerisinde nasıl beraber yaşayacaksınız, nasıl uzun süre herkes birbiriyle beraber olacak” sözleriyle karşılık verdi.
Gül'den Erdoğan ve Davutoğlu'na telefon
1 Kasım seçimlerinin ardından Abdullah Gül önce tweet atarak AK Parti'yi kutladı.
Ancak buüne kadar kamuoyuna duyurulmayan bir telefon trafiği de oraya çıktı. Gül'ün seçimden sonra Cumhubaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nu aradığı öğrenildi. Gül'ün Davutoğlu'nu araması ve seçim başarısından dolayı kutlaması Gül’ün artık siyasi bir aktör olarak harekete geçemeyeceği yorumlarına neden oldu.