Abdülhamid Düşerken

Güncelleme Tarihi:

Abdülhamid Düşerken
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2003 13:34

Deneyimli yönetmen Ziya Öztan, Kurtuluş ile başlayıp Cumhuriyet ile sürdürdüğü üçlemesini, Aldülmahid Düşerken ile tamamladı. TRT'nin 1 milyon dolarlık bir bütçeyle çektiği Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı romanından yola çıkılarak senaryolaştırıldı.

Haberin Devamı

Türkiye tarihinin en ateşli tartışmalarından birine konu olan İkinci Meşrutiyet dönemine ışık tutan Abdülhamid Düşerken,  dönemin olaylarına bir aşk ilişkisini eksen alarak bakıyor. Filmin ana karakterleri mesleğinde başarı kazanmış, Osmanlı İmparatorluğu'nun demokratikleşme mücadelesinde ön saflarda yer almış, İttihat ve Terakki Cemiyeti yöneticilerinden Binbaşı Şefik ile onun gönül verdiği Nazır kızı Nimet..

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

* TRT tarafından Ziya Öztan'ın yönetiminde çekilen “Kurtuluş” ve “Cumhuriyet” filmleri yakın tarihimizi, Kurtuluş Savaşı'nı ve Cumhuriyet’in ilanından sonraki on yılı kapsayan dönemi yansıtıyordu. “Kurtuluş”ta 1919 – 1922 yılları arasındaki dönem, “Cumhuriyet”te ise 1922 – 1938 yılları arasındaki dönem anlatılıyordu. "Abdülhamid Düşerken" bu iki çalışmannı tamamlayıcısı niteliğinde. Filmin ele aldığı dönem 1908 – 1909 Meşrutiyet yılları. Bu özelliğiyle de üçlemenini başlangıcını oluşturuyor.

Haberin Devamı

*“Abdülhamid Düşerken” in çekimlerine Maslak Kasırları’nda ve Yıldız Sarayı’nda başlandı. Tarihi mekanların birçoğunun günümüzde var olmaması nedeniyle yapım için dönemin ruhunu yansıtan dev dekorlar kuruldu. Marmara Üniversitesi’nin bahçesinde 6 bin metrekarelik bir alanda eski Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin canlandırıldığı dev bir plato hazırlandı.

* Film,  II. Meşrutiyet’in ilanı ile başlayan filmde, Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesi, 31 Mart olayları ve Harekat Ordusu’nun İstanbul’a gelişi gibi olaylanı yansıtıyor.

* Dönem filmlerinin usta yönetmeni Ziya Öztan'ın Türk edebiyatının önemli yazarlarından Nahid Sırrı Örik'in "Sultan Hamid Düşerken" adlı romanından senaryolaştırdığı  film, bir aşk hikayesinden yola çıkarak; İttihat ve Terakki, II.Meşrutiyet’in İlanı, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki demokratikleşme mücadelesi, Balkanlar'daki gelişmeler, 31 Mart Ayaklanması, Hareket Ordusu’nun bu olayları bastırılması gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecini derinden etkilemiş olayları ve gelişmeleri konu alıyor.

* Filmin çekimleri 25 farklı mekanda gerçekleştirildi. Aralarında Türk demokrasisini etkileyen kararların alındığı pek çok tarihi yapının kapıları "Abdülhamid Düşerken" için özel izinle açıldı. Maslak Kasırları, Yıldız Sarayı Şale Köşkü, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn, Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn, Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu, Fransız Kraliyet Sarayı, Büyük Londra Oteli, Dolmabahçe Sarayı önü, İstanbul Müftülüğü önü, İstanbul Valiliği önü, Ses Tiyatrosu, Gülhane Parkı, Karaköy Rum Okulu, Emirgan Beyaz Köşk gibi pek çok mekanda çekimler döneme uygun düzenlemelerle gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

* Kemerinden ayakkabısına, yüzüğünden çatalına tabağına kadar sayısız aksesuarın büyük bir titizlikle seçildiği; bıyığından saç ve makyajına her şeyin profesyonelce düşünüldüğü "Abdülhamid Düşerken"de kameranın kadrajına giren her kare için olağanüstü bir özen gösterildi.

KİM HANGİ ROLDE OYNADI
Meltem Cumbul  
Nimet Hanım

Halil Ergün 
Talat Bey

Mehmet Kurtuluş 
Şefik Bey

Tarık Akan
Mahmut  Şevket Paşa

Mehmet Ali Alabora
Teomen Arif

Çetin Öner
Abdülhamid

Mustafa Alabora
Hilmi Efendi

Haluk Kurtoğlu
Mehmet Şahabettin Paşa

Engin Cezzar
Sait Paşa

İsmet Ay
Kamil Paşa

Nur Sürer
İzzet Hanım

Şahnaz Çakıralp
Zeynep Hanım

Müjdat Gezen
Karagöz Oynatıcısı

Erdal Özyağcılar 
İsmail Kemal

Savaş Dinçel
Tevfik Paşa

Fikret Kuşkan
Enver Bey

Cüneyt Türel
Hüseyin Hilmi Paşa

Şebnem Sönmez
Çeşmifelek Kalfa

Güven Kıraç
Cavit Bey

Kaan Girgin
Esat Bey

Kutay Köktürk
Meclis Başkanı

Erol Keskin
Şeyhülislam Cemalettin

Can Kolukısa
Memduh Paşa

Cezmi Baskın
Ahmet Rasim

Ali Poyrazoğlu
İslam Bey

Nedim Saban
Şehzade Burhanettin Efendi

Ceyda Düvenci
Zekiye

Hazım Körmükçü
Eyüp Sabri

Oktay Kaynarca
Hüseyin Cahit

Bekir Aksoy
Resneli Niyazi

Haberin Devamı

Kaya Akarsu
Nazım Paşa

Gökhan Mete
Münir Ethem Paşa

Mihrace Yekenkuluğ
İkbal Fatma Pesen

Deniz Akgüneş
İkbal Saliha Naciye Hanım

İpek Tenolcay
Başikbal Müşfike

Selin Demiratak
Ayşe Hanım

Serdar Orçin
Kolaağası  Mustafa Kemal

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!