ABD'nin desteğindeki liderin kumarı

Güncelleme Tarihi:

ABDnin desteğindeki liderin kumarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2008 00:41

Gürcistan ordusunun ayrılıkçı Güney Osetya'da başkente girmesi, Batılı uzmanlar tarafından Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin kumarı olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Batı'nın desteğini halen arkasında hisseden ve Rusya'nın bölge üzerindeki etkisini azaltma uğraşı veren Gürcistan'ın bu hamlesinin, Asya'dan Avrupa'ya enerji kaynağı transferinde geçiş noktası olan bölgede çok daha vahim sonuçlara yol açabileceği fikrinde uzlaştı.

Londra'daki Royal Institute of International Affairs uzmanlarından James Nixey, Gürcistan'da yönetimi 2003 yılındaki darbeyle ele geçiren ve reform yanlısı olması, NATO üyeliğini hedeflemesi neticesinde Batı ve özellikle ABD tarafından memnuniyetle karşılanan Saakaşvili'nin artık beklediği desteği göremeyeceği endişesi taşıdığını söyledi. Nixey, bunun kanıtı olarak da geçen yıl hükümet karşıtı protestonun güç kullanılarak dağıtılmasını ve Güney Osetya'daki mevcut durumu gösterdi.

Nixey, Saakaşvili'nin, Batı yanlısı olmasıyla kazandığı sempati ve saygınlığını yitirme tehlikesi yaşadığını ifade etti ve "Eğer bir savaş başlatırsa Batı'daki birçok dostunun desteğini yitirir" diye konuştu.

Brüksel'deki AB-Rusya merkezi çalışanlarından Fraser Cameron da Batı'nın, gerginliği artırmaması konusunda Saakaşvili'yi defalarca uyardığını belirterek, Gürcü lidere verilen desteğin geleceği konusunda Nixey'in açıklamalarına benzer ihtimaller üzerinde durdu.

Avrupa Reform Merkezi dış politika müdürü Tomas Valasek, Rusya'nın Güney Osetya ile Abhazya'daki nüfuzunu artırmasının, Gürcistan'ın NATO'ya üyeliği konusunda her geçen gün daha belirgin bir engel teşkil ettiğini, Gürcistan'ın, zamanın kendi lehine işlemediğinin farkına vardığını söyledi.

Valasek, Gürcistan'ın, Rusya'nın etkisini artırmasını ve durumun kendi aleyhinde gelişmesini engellemek için harekete geçmekten başka şansı kalmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

ABD eğitimli Mihail Saakaşvili

Gürcistan'da tarihçi bir anne ile doktor bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi.
Yüksek lisansını New York'taki Columbia Üniversitesi'nde yaptı. Hukuk doktorasını ise Washington'daki George Washington Üniversitesi'nde tamamladı. 1999'da milletvekili oldu. Eduard Şevardnadze'nin 2000 yılının Ekim ayında Adalet Bakanı yaptığı Saakaşvili, yolsuzlukları gerekçe göstererek 2001 yılının Eylül ayında görevi bıraktı.

Haberin Devamı

Görevinden ayrılan Saakaşvili, ardından Birleşik Ulusal Hareket adlı siyasal oluşumu başlattı. Partisi Haziran 2002'de yapılan yerel seçimlerden zaferle çıktı. Ardından Saakaşvili, Tiflis şehir konseyi başkanlığına getirildi.

2 Kasım 2003'te yapılan parlamento seçimlerine hile karıştığını iddia eden Saakaşvili, devlet başkanı Eduard Şevardnadze'ye karşı muhalefet başlattı.

Gül Devrimi adıyla anılan halk hareketinin baskılarına dayanamayan Şevardnadze istifa etti; 4 Ocak 2004'te yapılan seçimlerde devlet başkanlığı koltuğuna Saakaşvili oturdu. Ama geçem yıl yapılan iktidar karşıtı gösterileri güç kullanılarak dağıtmıştı. 

Hollanda doğumlu, Amerikalı bir eşi ve iki oğlu var.
ABD ile iyi ilişkileri var. Başkan Bush, Gürcistan'ı ziyaret ederek ABD eğitimli Saakaşvili'ye verdiği desteği açıkça göstermişti.

Haberin Devamı

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Washington'daki muhafazakar düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsünün Avrasya Politikası Merkezinin direktörü Zeyno Baran, olayların, nisan ayında Bükreş'teki NATO toplantısında Gürcülerin NATO üyeliği yolunun açılmasıyla başladığına işaret etti.

“BATI SAAKAŞVİLİ İÇİN ÖZELLİKLE RUSYA'YA KARŞI SAVAŞMAYACAK”

Rand Corporation adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Stephen Larabee, olayları Gürcistan'ın başlattığını ve Rusya'nın, Gürcistan'ın eylemini “misillemesiz bırakmayacağını” söyledi. Fransız AFP haber ajansına konuşan Larabee, “sanırım Ruslar, Gürcistan'ın burnunu kanatıp biraz ders vermek istiyor. Ruslar ayrıca bölgede çıkarları olduğunu ve bunları korumaya niyetli olduğunu göstermek istiyor” dedi.

Haberin Devamı

Larabee, Rusların yakın zamanda Güney Osetya'dan isteyenlere Rus vatandaşlığı verdiğini hatırlatarak Moskova'nın şimdi müdahalesi için “vatandaşlarını korumayı” bir gerekçe olarak gösterdiğini kaydetti.

Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanı Jeffrey Mankoff, batının, başlattığı eylemden sonra Saakaşvili'yi kurtarmak için harekete geçeceğini sanmadığını söyledi. Mankoff, “batı, Saakaşvili için özellikle Rusya'ya karşı savaşmayacak” dedi.

Brookings Enstitüsünün uzmanı Steven Pifer da, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesindeki temel güdünün, ABD'nin Orta Avrupa'ya kurmak istediği füze savunma sisteminden kaynaklanmadığını ve esas sebebin, Gürcistan'ın askeri yöntemlerle istediğini elde edemeyeceğini göstermek olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!