Güncelleme Tarihi:
Basın Konseyi, başta siyaset kurumu olmak üzere tüm yetkililere, toplumu aydınlatma görevini üstlenmiş gazetecilere yapılan saldırıları aydınlatmak konusundaki görevlerini hatırlatarak, bunun takipçisi olacaklarını bildirdi.
Uğradığı silahlı saldırı sonucu 1 Şubat 1979 tarihinde hayatını kaybeden gazeteci Abdi İpekçi'nin 32. ölüm yıl dönümü nedeniyle Basın Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, basın tarihinin en seçkin kalemlerinden olan İpekçi'nin saygı ve özlemle anıldığı ifade edildi.
İpekçi'nin, gazetecilik mesleğini taçlandıran uygulamalarının yanında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Basın Enstitüsü gibi önemli kurumlarda da başkanlık ve ikinci başkanlık görevlerinde bulunduğu anımsatılan açıklamada, mesleğin gelişimine katkılarını, meslek örgütleri kanalıyla da sürdürdüğü belirtildi.
Açıklamada, Basın Şeref Divanı'nın kurulmasında önemli yere sahip olan Abdi İpekçi'nin, bu kurumun Genel Sekreterliğini de üstlendiği ve Türkiye'nin ilk basın öz denetim deneyiminin mimarı olduğu vurgulandı.
Gazetecilik ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun bilgi edinme hakkına önemli hizmetlerde bulunan İpekçi'nin, onun gibi basın şehidi olan Çetin Emeç, Uğur Mumcu ve diğer basın şehitlerinin katledilmelerinin arkasındaki kirli güçlerin ortaya çıkartılamamasının, Türkiye için büyük bir utanç olarak görüldüğü savunulan açıklamada, şu düşüncelere yer verildi:
“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hrant Dink suikastına ilişkin girişimlerini olumlu karşılıyor ve devletin ilgili birimlerince faili meçhul cinayetlerinin aydınlığa çıkartılması için sonuç getirecek somut adımlar atılmasını ümit ediyoruz.
Ayrıca, başta siyaset kurumu olmak üzere tüm yetkililere, toplumu aydınlatma görevini üstlenmiş meslektaşlarımıza yapılan saldırıları aydınlatmak konusundaki görevlerini hatırlatıyor, bunun takipçisi olacağımızı bir kez daha vurguluyoruz.”