AB'den terör listesi

Güncelleme Tarihi:

ABden terör listesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 14:32

Avrupa Birliği, 'terörist' olarak kabul ettiği kişi ve örgütlerin listesini yayınladı. Listede PKK ve DHKP-C'nin ismi yer almadı.

Haberin Devamı

Bugün yayınlanan Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde aralarında PKK ve DHKP-C'nin de bulunduğu 9 örgütün ismi yer almadı. AB ülkelerinin belirlediği terör örgütleri ve teröristler listesinin örgütler bölümünde, Kuzey İrlanda`daki IRA (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) ve İspanya`daki Bask terör örgütü ETA (Euskadi Ta Askatsuna) ile bunların çok sayıda yan kuruluşları, Yunan 17 Kasım Örgütü (Dekati Evdomi Noemvri) ve Devrimci Halk Mücadelesi (ELA-Epanastatikos Laikos Agonas) ile Filistin İslami Cihad terör örgütü yer aldı.

AB kaynakları, Türkiye`de faaliyet gösteren veya AB`de Türkiye aleyhinde eylemler yapan terör örgütlerinin, üye ülkeler arasında  'siyasi uzlaşmazlık nedeniyle' listede yer almalarının mümkün olmadığını ifade ettiler.  Bir örgütün listede yer alması için 15 AB üyesinin de onayının gerektiğine dikkat çeken aynı kaynaklar, belirlenen listenin, İspanya açısından bir 'zafer' olduğunu, ETA`nın tüm yan kuruluşları ve yöneticilerinin ayrıntılı olarak listeye sokulduğunu belirttiler.

AB Komisyonu kaynakları, Ankara hükümetinin, Brüksel`e ve tüm AB başkentlerine, özellikle PKK ve DHKP-C olmak üzere bazı terör örgütleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdiğini, bu örgütlerin listede yer almasını istediğini, aksi bir tavrın "olumsuz bir yaklaşım olarakalgılanacağını" vurguladığını hatırlattılar ve Ankara`nın olası tepkilerinin beklendiğini saklamadılar. Kaynaklar, oluşturulan listenin hukuki yaptırım gücü olmadığı üzerinde ısrarla duruyor ve olayın boyutlarının abartılmaması gereğinisavunuyorlar.

Birlik üyesi 15 ülke ilk kez bu örgütleri açıkça terörist olarak nitelemiş oluyor. Listede Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad'ın da aralarında bulunduğu 12 örgüt ve yaklaşık 30 kişinin ismi de bulunuyor.

Bu listede Avrupa Birliği'nin 11 Eylül'deki terör saldırılarının ardından almayı kararlaştırdığı önlemler paketinin bir parçası. Diğer önlemler Avrupa Birliği çapında geçerli bir tutuklama emrini ve terörizmin ortak tanımını içeriyor. Birliğe üye ülkelerin polis ve güvenlik birimleri şüpheli terörisler hakıknda dana önce de isim ve bilgi alışverişinde bulunuyordu. Ancak bu bilgiler gizli tutuluyordu.

TERÖR TANIMI

Terör eylemleri yapan veya yapmayı deneyen, bunları kolaylaştıran,destek olan, dolaylı veya doğrudan eylemlere katılan kişileri 'terörist' olarak tanımlayan AB Konseyi, bu kişilerin doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettikleri en az iki kişiden oluşan grupların da 'terör örgütü' olarak kabul edildiğini belirtti. Belgede, 'terör eylemi' kapsamına alınan girişimler özetle şöyle tanımlandı:

"Bir devlete veya uluslararası kuruma ciddi şekilde zarar vermek amacıyla, bir halkı korkutmak ve baskı altına almak; kamu güçlerini veya bir uluslararası kurumu, kendi iradeleri dışında bir eylemi yapmaya veya yapmamaya zorlamak; bir devletin veya uluslararası kurumun siyasi, ekonomik, sosyal yapısının istikrarını bozmak veya bunları yıkmak amacıyla cinayet, saldırı, insan kaçırma eylemleri gerçekleştirmek; devlet altyapı ve malları ile ekonomisine zarar veren eylemler gerçekleştirmek; uçak, gemi veya toplu taşıma aracı kaçırmak;silah veya patlayıcı edinmek, üretmek, taşımak, kullanmak; nükleer, biyolojik, kimyasal kitle imha silahları edinmek, üretmek, kullanmak; insan yaşamını tehlikeye sokacak yangın, infilak sabotajları düzenlemek; su, elektrik ve doğal kaynak sistemlerini sabote etmek."

Belgede ayrıca, terör gruplarını yönetenlerin veya bu örgütlere istihbarat, malzeme, lojistik ve maddi destek sağlayanların da aynı kapsamda yer aldıkları ifade edildi.

AB Konseyi, oluşturulan listeye, BM Güvenlik Konseyi`nin terörist olarak belirlediği isimlerin de dahil edilebileceğini belirtti.

AB teröristler ve terör örgütleri listesinin, 'somut verilere dayanılarak', 'ulusal yetkili merciler tarafından haklarında, terörizm bağlantılı cezai kararlar alınmış isimlerden' oluştuğu ifade edildi.

LİSTE 6 AYDA BİR GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Belgede, listenin 6 ayda bir tekrar gözden geçirileceği belirtilirken, "AB, antlaşmaların kendisine verdiği yetki çerçevesinde, bu listede yer alan birey ve örgütlerin malvarlıklarının dondurulmasını emrediyor" denildi.

AB Konseyi, belgede, AB üyesi ülkeler arasında, söz konusu listedeyer alan isimlere karşı adli ve polisiye işbirliği yapılacağını bildirdi.

AB Konseyi`nin teröristler ve terör örgütleri listesi ile bu listeye ilişkin kararları, bugünden itibaren yürürlüğe sokuldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!