AB'de Başkan Pokeri

Güncelleme Tarihi:

ABde Başkan Pokeri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 15:25

Avrupa Komisyon Başkanı kim olacak sorusu AB içinde gerilime yol açtı.

Haberin Devamı

AVRUPA Komisyonu Başkanının ilk kez seçimle gelmesi karara bağlandı. Lizbon sözleşmesi komisyon başkanı seçiminde seçim sonuçlarının dikkate alınmasını öngörüyor. Ancak en çok oyu alan Avrupa muhafazakar halk partilerinin adayı Lüksemburglu Jean Claude Juncker'in başkanlığının tartışmaya açılması gerilime yol açtı.

Siyasi koridorlarda Başbakan Merkel'in AB içinde güçlü bir yeri olan Jean Claude Juncker'i istemediği konuşuluyor. İngiltere Başbakanı Cameron da Juncker'in komisyon başkanı olmasına sıcak bakmıyor. Koalisyon ortağı SPD, Başbakan Merkel'i İngiltere Başbakanı David Cameron'u bahane göstererek, Jean Claude Juncker'den vazgeçmemeye çağırdı.

SEÇMENLERİ ALDATMAK

Brüksel'de toplanan AB liderleri komisyon başkanı adayını belirlemek yerine Konsey Başkanı Herman Van Rompuy'i görüşmeler yapması için görevlendirdi. Van Rumpuy AB ülkelerinin meclisleriyle görüşerek, bir başkan adayı belirlenecek.

SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, seçilen bir adaydan vazgeçmenin Avrupa düşüncesine zarar vereceğini uyardı. SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann da bunun seçmeni aldatmak anlamına geleceğini söyledi. Seçimlerde Juncker'i aday gösteren muhafazakar Halk Partileri en çok oyu almıştı. İkinci sırada ise Martin Schulz'u aday gösteren sosyal demokratlar geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!