Güncelleme Tarihi:
Harf, günlük basın toplantısında, Rusya'nın, Suriye'nin elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesinin bu ülkeye düzenlenecek askeri müdahaleye engel olması durumunda kendilerinin derhal Şam yönetimiyle diyaloğa geçmeye hazır olduklarına yönelik açıklamasını değerlendirdi.
Kimyasal silahların kontrol altına alınmasıyla ilgili her türlü adımı olumlu bulduklarını belirten Harf, ancak 2 yıl ve daha uzun süredir Esed rejiminin söylediklerinin aksini uyguladığını ve kimyasal silahların uluslararası kontrolde olmasını reddettiğini hatırlattı. Harf, bu nedenle konuyla ilgili "ciddi ve derin şüphelerinin" bulunduğunu vurguladı.
Harf, Rusya'nın teklifinin içeriğini dikkatli biçimde inceleyeceklerini ama hem bu ülke hem de Suriye'nin yine oyalayıcı bir taktiği kullanabilmesini istemediklerini dile getirdi.
Sözcü Harf, Rusya'nın teklifinin sadece ABD'nin askeri eylem tehdidi kapsamında ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle Kongre'nin aske güç kullanma tasarısını hızlı biçimde geçirmesinin daha önemli hale geldiğini bildirdi. Harf, "Çünkü, eğer bu yetkiyi onaylamazsak, buna (Esad'e) cevap vermezsek, Esad, bunu, kimyasal silah kullanımına devam etme noktasında yeşil ışık olarak görecek" dedi.
Harf, Esed rejiminin kimyasal silahlardan vazgeçip uluslararası kontrole devretmesinin ise olumlu bir adım olacağına dikkati çekti.
Marie Harf, bir soru üzerine, Rusya'nın konu Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımı olunca gerçekleri kabul etmediğini aktardı.
"Kerry, teorik olarak konuştu"
Harf'a, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Bu aşamada Esad rejiminin, olası bir askeri müdahaleyi önlemek için yapabileceği bir şey var mı?" sorusuna, "Tabii, uluslararası topluma gecikmeden elindeki tüm kimyasal silahları teslim edebilir. Ama Esad bunu yapmayacaktır ve bu yapılmayacaktır" cevabını vermesine ilişkin görüşü soruldu.
Harf, bunun olmasını çok düşük bir ihtimal olarak görmeleri nedeniyle Kerry'nin konuyla ilgili teorik açıdan konuştuğunu bildirdi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD'nin askeri eylem tehdidi nedeniyle Rusya ve Suriye'nin potansiyel bir teklifle geldiğini belirterek, konu üzerinde çalışacaklarını ve Rusya ile konuşacaklarını ama Esad rejiminin güvenirliliği konusunda şüpheleri bulunduğunu söyledi.
Carney, günlük basın toplantısında, Rusya'nın, Suriye'nin elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesinin bu ülkeye düzenlenecek askeri müdahaleye engel olması durumunda kendilerinin derhal Şam yönetimiyle diyaloğa geçmeye hazır olduklarına yönelik açıklamasını değerlendirdi.
Suriye'nin elindeki kimyasal silahların yol edilmesi veya uluslararası kontrol altına alınmasından memnuniyet duyacaklarını belirten Carney, ABD'nin askeri eylem tehdidi nedeniyle Rusya ve Suriye'nin potansiyel bir teklifle geldiğine dikkati çekerek, konu üzerinde çalışacaklarını ve Rusya ve diğer ülkelerle konuşacaklarını vurguladı.
Ancak Esad rejiminin daha önce kimyasal silah kullanımının yanı sıra bu silahların stoklarının varlığını bile inkar ettiğini hatırlatan Carney, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in son iki yıda söylediklerinin aksini yapması nedeniyle, rejiminin güvenilirliği konusunda ciddi şüphelerinin bulunduğunu söyledi.
ABD'nin askeri eylem tehdidi olmasaydı Rusya ve Suriye'den bu "potansiyel yolun" gelmeyeceğine işaret eden Carney, "Bu nedenle, Esad üzerindeki baskıya devam etmek ve yüzyıl önce konulan yasakların sonuçları olmadan ihlal edilemeyeceği konusunda net olmak çok önemli" dedi.
"ABD'nin askeri eylem tehdidiyle Esed rejimine baskı yapmayı sürdürmeliyiz" ifadesini kullanan Carney, Kongre üyelerine de bu durumu vurgulayacaklarını ve askeri güç yetkisinin Esed'e baskı yapmayı sürdereceğini anlatacaklarını dile getirdi. Carney, "Eğer Esad yaptıklarına yönelik herhangi bir karşılık olmayacağını görürse, bu silahları vermekten vazgeçebilir. Suriye ve Rusya'ya kimyasal silah kullanımına yanıt konusunda çok ciddi olduğumuzu gösterdiğimizden emin olmalıyız" diye konuştu.