ABD'den kaçtılar gazetecileri vurdular

Güncelleme Tarihi:

ABDden kaçtılar gazetecileri vurdular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2003 01:55

Ülkelerini 21 günde ABD'ye teslim eden Saddam'ın BAAS militanları, Türk gazetecileri Musul'da kurşun yağmuruna tuttu. Mucize eseri can kaybı olmazken, bir gazetecinin 2 parmağı koptu. Diğeri başından yaralandı. Yaralı gazeteciler dün gece yurda getirildi.

Haberin Devamı

Musul'da yaralılarla ilgili haber yapmak üzere hastaneye giden Türk gazetecilere ateş açıldı, 2 gazeteci yaralandı. Musul'da bulunan bir grup gazeteci, dün öğle saatlerinde kentteki hastanede bulunan yaralılarla görüşmek üzere 2 otomobille yola çıktı. Hastane yakınlarında BAAS Partisi milisi olduğu belirtilen ve yağmayı önlemek istedikleri öne sürülen bir grup silahlı, gazetecilerin bulunduğu araçları otomatik silahlarla taradı. SKY Türk Televizyonu muhabiri Kemal Batur elinden, kameraman Mesut Gengeç başından yaralandı. Araçta bulunan diğer gazeteciler SKY Türk muhabiri Serdar Akinan, Radikal Gazetesi muhabiri Ahmet Şık ile Vatan Gazetesi muhabiri İlker Akgüngör ise yara almadan kurtuldu. Saldırıda Batur'un iki parmağı koptu, Gengeç'in başını bir kurşun sıyırıp geçti.

Haberin Devamı

SİLOPİ’YE GETİRİLDİLER

Yaralı gazeteciler, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı özel kuvvetler tarafından alınarak dün gece Silopi'ye getirildi. Gengeç, Silopi'de gazeteci arkadaşlarına olayı şöyle anlattı: ‘‘Musul'un dışına geldiğimizde Saddam yanlısı milislerin bulunduğunu gördük. Durumun tehlikeli olduğunu fark ettik. Ayrılmak istediğimizi söyledik. Bu sırada ön ve arkadan ateş edildi. Bana bir kurşun isabet etti, göğsüme isabet ettiğini hissettim. Ama çelik yelek vardı. Diğer kurşun başımı sıyırdı. Arkadaşımın baş ve işaret parmakları koptu. Her taraftan ateş ediliyordu. Ben çekim yapmaya devam ediyordum. Kurtulmamız, çelik yeleklerin sayesinde oldu.’’ Kemal Batur ise ‘‘Ayrılmak için hareketlendiğimiz anda Saddam'ın milislerinin denetimindeki bölgede her taraftan ateş etmeye başladılar. Biz arabada hemen başımızı eğdik. Arabamız bir yere çarptı. Ondan sonra ateş kesildi’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve TBMM Başkanı Bülent Arınç, saldırıya uğrayan Türk gazetecilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

KURTULAN GAZETECİLER ANLATIYOR

Saddam’ı istiyoruz dediler

Radikal Gazetesi muhabiri Ahmet Şık

Peşmergeler kentin belli yerlerini tutmuştu. Sürekli silah, patlama sesi duyuyorduk. Musullular yanımıza geldi, Kürtler ve ABD'lileri istemediklerini, talan ve yağmanın durması gerektiğini, hatta Saddam Hüseyin'i istediklerini söylediler. Bu arada bir grup yağmacının hastaneye kaldırıldığını ve aralarında ölenler olduğunu söylediler. Bunun üzerine hastaneye gitmeye karar verdik. Sky Türk, Show TV ekibi önümüzdeydi. Silah sesleri duyduk, ardından ‘Kaçın dediler' şoförün uyanıklığı sayesinde bir sokağa girip durduk. Gelen silahlı grubu görünce çıkıp gazeteci olduğumuzu anlattık. Hastaneye girmemize izin verdiler. Hastanede hiç bir şey yoktu. Ambülansların bile götürüldüğü söyleniyordu. Sürekli ceset taşınıyordu. Hastane çevresinde sadece birkaç ABD askeri bulunuyordu. Çok sayıda kontrol noktası vardı. Musul'da hiçbir şekilde denetim yok.

Haberin Devamı

Önümüzü görünce kaçtık

Vatan Gazetesi muhabiri İlker Akgüngör

Hastaneye yaklaşırken silahlı kişiler gördük. Kısa süre sonra Sky Türk ve Show TV ekibini taşıyan öndeki otomobil panik yaparak, kaçtı. Öndeki aracın paniğini gören bizim şoför geri kaçtı. Üstümüze gelen Iraklı güçler şehri yağmalamaya gelenleri önlemek isteyenlerdi. Hastaneyi saran 13-14 kişilik güvenlik grubu oluşturulmuş. Saldırı sonunda hastaneye yeniden girdik. Durum felaketti. 8-10 ceset vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!