Güncelleme Tarihi:
Haaretz gazetesinde yayımlanan habere göre, İsrail’in ABD büyükelçisi Michael Oren, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun her ne kadar “her zamanki gibi olağan olduğunu” hissettirmeye çalışmasına rağmen, ABD-İsrail ilişkilerinin son 35 yılın en kötü kriziyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Haberde, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Ramat Shlomo mahallesinin genişletilmesi kararını ağır bir diller eleştiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Cuma günü İsrail hükümetine birtakım talepler bildirdiği, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ise Pazar günü yedi kabine bakanı ile talepleri değerlendirmek için bir araya geldiği ifade edildi.
DÖRT TALEP
Gazete, Hillary Clinton’ın Filistin’le olan ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve barış görüşmelerinin devam edebilmesi için ABD’nin Netanyuahu’dan en az dört talepte bulunduğunu belirtti. Bu dört talep ise şöyle belirtildi:
1 – ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyareti esnasında Ramat Shlomo mahallesindeki yapılacak inşaatın açıklanmasına giden sürecin soruşturulması. Amerikalılar İsrail’den bu hareketin bürokratik bir hata mı yoksa politik nedenlerle alınan planlı bir eylem mi olduğuna dair resmi açıklamasını istiyor. Cumartesi günü, Başbakan Benjamin Netanyahu bu hususu ele alacak bir komitenin toplandığını duyurdu.
2 – Kudüs Bölge Planlama ve İnşaat Komitesi’nin Ramat Shlomo’ya 1,600 konut birimi inşa edilmesine yönelik kararının tersine çevrilmesi.
3 – Filistinlilere barış görüşmelerinin yenilenebilmesi adına önemli jestte bulunulması. Talep kapsamında, ABD tarafı yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması, İsrail Güvenlik Güçleri’nin (IDF) Batı Şeria bölgelerinden geri çekilmesi ve bölgenin Filistin kontrolüne bırakılması, Gazze Şeridi kuşatmasının hafifletilmesi ve Batı Şeria’daki yol bariyerlerinin kaldırılmasını önerdi.
4 – Dolaylı görüşmeler dâhil, Filistinlilerle yapılacak tüm görüşmelerin yaşanan çatışmaların çekirdeğini oluşturan, - sınırlar, mülteci, Kudüs, güvenlik anlaşmaları, su ve yerleşim birimleri – hususlarını kapsayacağına dair resmi bir bildiri yayınlanması.
İSRAİL TEMKİNLİ
Cumartesi günü İsrail başkonsolosları ile bir konferansta bir araya gelen Oren, 1975 yılında dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin arasında Sinai Yarımadası üzerindeki tartışmadan bu yana en ciddi krizin yaşandığını belirtti.
Pazar günü kabine liderleriyle bir araya gelen Netanyahu ise yaşanların medya tarafından büyütüldüğün ve gelecekte bu tür durumların engellenmesi için gerekli adımların atılacağını söyledi.
Oren konsoloslardan, kongredeki lobicilere, Yahudi toplum liderlerinden medya kuruluşlarına İsrail’in yaşanan gerginlikteki konumunu ortaya koymalarını istedi. Oren, verilmesi gereken mesajda İsrail’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı gücendirmek için en ufak niyet göstermediği ancak krizin İçişleri Bakanlığındaki kıdemsiz bürokratlardan ve devlet kurumları arasındaki yetersiz koordinasyondan kaynaklandığının belirtilmesi gerektiğini ifade etti.
Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı yardımcısı tarafından bir kınama için görüşmeye çağrıldığını belirten Oren, görüşmede ağır eleştiriye maruz kaldığını belirtti. Haaretz, İsrail konsolosluğuna yönelik taleplere rağmen, ABD’ye şu an herhangi bir cevap verilmeyeceğini ifade etti.