ABD'den İran'a resmi müzakere yazısı

Güncelleme Tarihi:

ABDden İrana resmi müzakere yazısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 12:14

İran yönetimi, Irak'taki güvenlik konusunda yeni müzakere için ABD'den resmi yazı aldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, Irak'ın güvenliği için daha önce Washington yönetimiyle üç kez görüştüklerini, son görüşmenin de “ABD heyetinin hazır olmaması nedeniyle” yapılamadığını hatırlattı.

Amerikan hükümetinden Irak konusunda yeni müzakereler için resmi yazı aldıklarını bildiren Hüseyni, incelemeden sonra uygun görülmesi halinde yapılacak müzakerenin sadece Irak'ın güvenliği konusunda olacağını vurguladı.

“Müzakereleri uygun koşullarda sürdüreceğiz” diyen Hüseyni, görüşmelerin yeri ve konusu hakkında bilgi vermedi. Aralarında 1979 İslam devriminden sonra yaşanan büyükelçilik baskınından beri diplomatik ilişki bulunmayan İran ve ABD, geçen yıl mayıs ayında ilk kez Irak'ın güvenliği konusunda bir araya gelmiş, iki ülkenin Bağdat büyükelçileri üç kez görüşmüştü.

İran, görüşmelerin dördüncü turunun da mart ayının başında yapılacağını açıklamış, ancak ABD görüşmeyi teyit etmemişti. Amerikalı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat'a giden İran heyeti, görüşme yapmadan dönmüştü.

YENİ NESİL SANTRİFÜJLER

Hüseyni, yeni nesil santrifüjlerin Natanz nükleer tesisine yerleştirildiğine ilişkin haberler olduğunun hatırlatılarak, bunların doğru olup olmadığının sorulması üzerine, bu konunun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradei'nin son raporunda da gündeme geldiğini, Baradei'nin de buna ilişkin daha önce İran'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Natanz nükleer tesisine yeni nesil santrifüj yerleştirilip yerleştirilmediğine ilişkin kesin bilgi vermeyen Hüseyni, “Bu konuda yeni bir haber olursa yarın ilan edilecek” dedi.

İran, uranyumu ilk kez 8 Nisan 2006'da zenginleştirdiğini açıklamıştı. İki yıldır 8 Nisan, “Milli Nükleer Teknoloji Günü” olarak kutlanıyor. Uranyumun ilk kez zenginleştirilmesi yarın da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve üst düzey yetkililerin katılacağı bir programla kutlanacak.

YENİ TEŞVİK PAKETİ

Hüseyni, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın uranyum zenginleştirmeyi durdurması halinde İran'a yeni bir teşvik paketi hazırlığında olduğunun anımsatılması üzerine de “İran'ın barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerini askıya almasını isteyen her öneriyi reddediyoruz” dedi.

Uranyum zenginleştirmenin askıya alınması ve İran halkının hakkının çiğnenmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Hüseyni, 5 artı 1 ülkelerinden yükümlülüklerine bağlı kalmalarını ve diğer milletlerin haklarına saygı göstermelerini istedi.
AB ülkeleri, daha önce de uranyum zenginleştirmeyi durdurması karşılığında çeşitli imtiyazlar içeren bir teşvik paketi sunmuş, ancak Tahran yönetimi bunu kabul etmemişti.

“MUTTEKİ İSTİFA ETMİYOR”

Sözcü Hüseyni, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin istifa edeceğine ilişkin basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de bu yöndeki haberleri yalanladı.

Mutteki'nin görevinin başında olduğunu belirten Hüseyni, yeni yılda birlikte yapacakları çok şey olduğunu söyledi.
İran basınında çıkan haberlerde, aralarında Mutteki'nin de olduğu 4 bakanın Ahmedinejad'la görüş ayrılığı yüzünden istifa edeceği iddia edilmişti.

Adı istifa edecekler arasında geçen Maliye Bakanı Davut Daniş Caferi, Ahmedinejad ile aralarında görüş ayrılığı olduğunu doğrulamış, ancak hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, istifa iddialarını yalanlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!