Güncelleme Tarihi:
Getirilmek istenen düzenleme ile Blackberry gibi şifreli e-mail vericileri, Facebook tarzı sosyal paylaşım ağları ve Skype gibi hızlı mesajlaşma yazılımlarının teknik olarak “gizlice dinlemeye” uygun hale getirilmesini amaçlanıyor.
Diğer yandan, Obama yönetimi tarafından gelecek sene Kongre'ye sunulması beklenen yasanın mahremiyeti koruyarak ve yeniliği teşvik ederek güvenlik gereksinimlerini nasıl sağlayacağı konusunda akıllarda yeni sorular oluşuyor. Washington merkezli Demokrasi ve Teknoloji Merkezi Savunma Grubu Başkanı James Dempsey, düşünülen yasanın internet devriminin temellerini karşısına aldığını belirtti.
Dempsey, “İnternetin mimarisini yeniden tasarlamak için yetki arıyorlar. İnterneti telefon sisteminin çalıştığı bir hale sokmak istiyorlar” dedi. FBI Genel Danışmanı Valerie Caproni ise, “Yetkileri genişletmekten bahsetmiyoruz. Tersine kamu güvenliği ve ulusal güvenlik için mevcut yetkimizi kullanabilme yeteneğimizi korumak istiyoruz” dedi.
Son aylarda FBI, Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Kurumu ve Beyaz Saray, denetleme yeteneklerini azaltmadan bilgi teknolojilerini değiştirmenin çözümünü bulmak için bir araya geliyordu. Yetkililer, yapılmak istenilen internet düzenlemesinin ürettiği Blackberry cihazları yüzünden Dubai hükümetiyle güvenlik çatışmasına giren Kanadalı Research in Motion şirketini de kapsamasını istiyor.
GEÇMİŞTE DE ÖRNEĞİ VAR
1994 yılında çıkarılan bir yasa altında, telefon ve iletişim ağlarında dinleme yapabilme izni çıkarılmıştı. İletişim ağları bu kapsamda dinlenebilmesine rağmen, şifreli mesajları hizmet sağlayıcısının takip etmesi gerekiyor.
Diğer yandan, 1994’te çıkarılan yasa bazı istisnalar dışında iletişim hizmetleri sağlayan şirketleri kapsamıyor. FBI, geçtiğimiz yıl iletişim hizmeti şirketlerini istenilen denetleme sistemine uyumlu kılabilmek için 9.75 milyon dolar harcadı. 2010 bütçesinde ise bu çalışmalar için 9 milyon dolar ayrıldı.
Şirketlerin istenilen değişikliğe uyumlu hale getirilmesi takip çalışmalarını aylarca geciktirebilir. Dahası bazı şirketler kullanıcılar arasındaki mesajları da şifreliyor. Bu nedenle mesajları şirketin kendisi de göremiyor.
Yetkililer, yeterli denetim yapamadıkları için soruşturmalarda sorunlarla karşılaşabiliyor. Mayıs ayında New York Times Meydanı’ndaki bombalama girişiminde başarısız olan Faysal Şehzad’ın müdahale edilemeyen bir iletişim hizmeti kullandığı belirlenmişti.
Yetkililer, bu sorunları aşabilmek için şu değişiklikleri öneriyor: Şifreli mesaj kullanan iletişim hizmeti şirketleri mesajların şifresinin hangi yöntemlerle kırılabileceği bilgisine sahip olmalı, ABD’de hizmet veren yabancı şirketler denetlemeyi mümkün kılacak bir yerel büro kurmalı ve peer to peer hizmeti sunan şirketler hizmetlerini denetime imkan kılacak hale getirmeli.
Bu değişiklikler yapılsa da, sadece yurt dışında hizmet veren iletişim hizmeti sağlayan şirketlerin yeni yasaya nasıl uyum sağlayacağı belirsiz. Dubai’nin, iletişim ağından bloke etmekle tehdit ettiği Research in Motion’ın aksine, FBI interneti filtrelemeyeceklerini belirtti.
İNANILMAZ BİR DEĞİŞİM
Adalet Bakanlığı avukatı Michael Sussmann, “Bu yasa yeni şirketler için inanılmaz bir değişim getirecek. Bunları uygulamaya çalışmak çok büyük bir teknoloji ve güvenlik çabası gerektirecek, dahası soruşturmaların yükü hizmet sağlayıcılara yüklenecek” dedi.
Columbia Üniversitesi'nden akademisyen Steven Bellovin ise, yeni uygulamanın hackerlar için büyük açıklar yaratacağını belirtti. Bellovin, “Bana sorarsanız bu yaklaşan bir felaket gibi. Tüm bu değişiklikleri kapalı kapılar ardından yapmaya kalkarlarsa bir gün hepsi ortaya çıkar” dedi.
Yasayı savunanlar, teklif edilen değişiklilerin ılımlı olduğunu çünkü anahtarın hükümetin değil, hizmet sağlayıcı şirketlerin elinde olacağını belirtti. Caprioni, “Hiçbir şirket müşterilerine ABD mahkemesinde alınacak bir karara karşı duracakları sözünü vermesin. Çok güçlü şifreleme önerebilirler. Tek yapmaları gereken bize nasıl düz bir metin sağlayabilecekleri” dedi.
"U.S. Wants to Make It Easier to Wiretap the Internet" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet