ABD'den barış beklemek hayal olur

Güncelleme Tarihi:

ABDden barış beklemek hayal olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 17:00

Mor ve ötesi Myspace’den ABD’ye, Rock’n Coke’dan AB üyeliğine birçok konuda hurriyetmax’a konuştu…İşte Efe SIVIŞ’ın ses getirecek röportajı.

Haberin Devamı

Grubunuzun maddi yönden bağımsız bir durumda mı?

Grup olarak sadece müzikten para kazanıyoruz. Biz bu seviyeye ulaÅŸtığımız için mutluyuz. Bu grupta kimse süperstar hayatı yaÅŸamıyor ama Türkiye ortamında istediÄŸiniz müziÄŸi yaparak hayatınızı idame ettirmek bir baÅŸarıdır.Â

Bush dönemine dair birçok demeciniz var. Obama döneminde yeni dünya düzenini nasıl görüyorsunuz?

Öncelikle liberalizmin dünyaya barışı getireceğini düşünmüyoruz. Bush ekibine kıyasla daha farklı bir üslupla gidiyorlar. Yıllardır süren Irak işgali sona yaklaşıyor. ABD Irak’ta büyük bir bozguna uğradı. Şimdi ise tüm NATO güçleri Afganistan’a kayıyor ve oradaki işgal güçleniyor. Herşey ABD halkının elinde. Obama’yı oraya getirenler değişiklik için ısrar ederlerse işgaller asıl o zaman sona erecek. Ama yine de ABD’nin dünyaya barış getirmesini beklemek saflık olur.

Haberin Devamı

Manga’nın yalnız ve güzel ülkemize adına yaptığı açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünya üzerindeki bütün ülkeler güzeldir. Türkiye’nin ekstra bir güzelliği yoktur. O şekilde bir sahiplenmeye gerek yok. Türkiye’nin kısmen yalnız olduğunu düşünüyoruz ve Türkiye’de yaşayan insanlar dışa karşı neden bu kadar düşman sormak gerekiyor. Bunu sormadan bu sözleri söyleyince bazı şeyler çok eksik kalıyor.

Geçenlerde MÜYAP, Myspace’in müzisyenleri mağdur ettiğini söyledi. İnternetin getirdikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzisyenlerin daha fazla kişiye ulaşması güzel bir şey. Burada suistimaller oluyor. Müzisyenler açısından mide bulandırıcı bir durum var. Myspace gibi firmalar, müzisyenler ve hayranlarını buluştururken bundan çıkar sağlıyor. Biz müziği bedava üretmiyoruz, bu pahalı bir iş. Aradaki insanların rant sağlaması çok çirkin. Myspace birçok ülkede yapım firmalarıyla anlaşmalar yapıyor ve kazandığı paranın bir kısmını paylaşıyor. Türkiye’deyse buna yanaşmıyor.

İnternet sitelerine erişimin engellenmesi sizi hak ve özgürlükler konusunda endişelendiriyor mu?

Dışarıdan bakınca bu tabii ki çok yamyamca bir olay. Ama Myspace ya da herhangi başka bir kurum müzisyenin emeğini çalarak para kazanıyorsa bu yanlış. İşin diğer ters tarafı ise şu; MÜYAP’ın gidip çok basit bir mahkeme kararıyla Myspace gibi bir sayfayı sansürletememesi lazım.

Haberin Devamı

U2 önümüzdeki sene Türkiye’ye geliyor. Özellikle Bono’nun bugüne kadarki tepkilerini yerinde görüyor musunuz?

Türkiye’deki insan haklarıyla ilgili böyle boykot uygulamaları bize ters gelmiyor. Çok daha büyük çaplısı İsrail’e karşı uygulanıyor ve bu çok verimli sonuçlar veriyor.

İrlandalı bir müzik grubunun Türkiye’nin dinamiklerini (pozitif ya da negatif) değiştirmeye gücü olduğuna inanıyor musunuz?

Çok bir şey değiştiremez elbette. U2 gelmiş mi gelmemiş mi çok fazla insanın umurunda değil. Ama sonuçta Türkiye’deki insan hakları ihlali ile ilgili Bono’nun da söz söyleme hakkı var.

Peki bu gavura kızıp oruç bozmaya benzemiyor mu? Devlet politikalarına kızıp sivil hayranları cezalandırmak gibi? Sonuçta Bono’yu dinleyecek olanlar devletin savcıları ya da bürokratları değil.

Haberin Devamı

Tabii biraz öyle oluyor. Ama bu elde değil. Bizim de dönem dönem hiç bulunmak istemediğimiz şehirler oluyor. Seyirciyle alakası yok. Şehri sevmemek, orada bir rektör geldiyse onun bakışlarından hazzetmemek bile bizi etkileyebiliyor. Buradan şekilci olduğumuz sanılmasın biz 50 tane şehir gezdik ve insanları genelde severiz. Ama bazen sizi rahatsız eden ortaçağ kafaları oluyor.

Rock’n Coke’da çalmayışınızın sebebini net olarak açıklar mısınız?

Bu aslında eski bir mesele 2003’teki bir mesele.

Daha sonra çaldınız mı?

Hayır, sonra da yer almadık. Aslında 2003’ten sonra her sene çalabilirdik ama çalmayı tercih etmedik. Aslında çok ciddi bir düşmanlık durumumuz yok, organizatör firmalar arkadaşlarımız.

Haberin Devamı

2003’teki çalmayışınızın sebebi Irak Savaşı’nın başlangıcı mıydı?

Aynen öyleydi.

ABD’nin Irak’a müdahalesiyle bir gazlı içecek firmasının bağlantısını nasıl kurdunuz?

Coca Cola o dönem Brezilya’daki üretim tesislerinde yaklaşık 70 sendikalı işçiyi gerillalar yoluyla katletti. Bunlar sendika liderleriydi. Tüm dünyada bir tepkiyle karşılandı. Ardından Coca Cola, kurumsal iletiÅŸim, kamu iliÅŸkileri için bu festivalleri yapmaya baÅŸladı. Güney Amerika’da Türkiye’de ve bir kaç yerde daha yaptılar ve bu tam Irak iÅŸgalinin baÅŸlamasına denk geldi.ÂBu kadar bariz olan bir olaydan sonra Barışa-Rock fikri ortaya atıldı ve biz de o festivale katıldık.Â

O zaman Fanta Gençlik Festivali’nde niçin turneye çıktınız? Bunlar aynı firmanın markaları değil mi?

Haberin Devamı

Ama aynı şey değil. Bütün bu kararlar fayda ve zarar denklemine göre veriliyor. Sadece grup yararı gözetilmiyor. Biz Fanta Festivali sayesinde hiç gitmediğimiz şehirlere gitme fırsatı bulduk. Erzurum’da dahi sahne aldık. Zaten o dönemde henüz ortalık çok kızışmamış, katliamlar yapılmamıştı.

Bundan sonra Rock’n Coke’da çalmayız diyor musunuz?

Hayır demiyoruz ama şu ana kadar çalmadık.

AB üyeliğimizin olmaması dünyaya açılma konusunda Türk gruplara önemli bir pranga mı? Olası bir AB üyeliğinin size nasıl etkileri olur?

Biz aslında Türkiye’den önce AB’ye girdik. Tabii AB üyeliÄŸi ülkenin genelini etkileyeceÄŸi için iÅŸler deÄŸiÅŸir. Ama yurtdışında baÅŸarı yakalamanız için yaptığınız iÅŸin popüler kulvarda olması, dilinizin Ä°ngilizce olması lazım. Ya da buraların kültürünü alıp ney’lerle sufi döndürmeniz lazım. Bunun yolu budur. Ama bir rahatlık olur. Biz 25 günlük bir Avrupa turnesi için tonla vize baÅŸvurusu ve bir sürü angaryayla uÄŸraÅŸtık. Entegrasyon açısından çok faydalı olur. EleÅŸtirileri üyelikten sonra yöneltmek üzere ÅŸimdilik AB sürecini destekliyoruz. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!