Güncelleme Tarihi:
Washington Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak, ABD'deki imam ve müezzin açığına çare olacak imam hatip lisesi benzeri okulların 2014'te hazır olacağını söyledi. Çolak, bu okulların işlevinin din hizmeti sunabilecek personeli "mahallinden yetiştirmek" olduğunu ifade etti.
New Jersey eyaletinin Paterson şehrinde bulunan Ulu Cami'yi, ziyaret eden Yaşar Çolak, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de Türkiye'deki imam hatip liseleri müfredatına benzer içerikle eğitim verecek bir lisenin açılması için hazırlıkların devam ettiğini söyledi. Çolak, ABD'de Türk vatandaşlarına yönelik din hizmeti sunabilecek personeli mahallinden yetiştirmek amacıyla New Jersey bölgesinde din eğitimi ağırlıklı bir okul açmayı planladıklarını anlattı.
Amerika'da doğup büyüyen ve anadili İngilizce olan gençlere yönelik düşünülen okul müfredatının, bu gençlere dini değerlerin yanında pozitif bilimleri de öğretecek yapıda olacağını belirten Çolak, mezun olan öğrencilerin eğitimini Türkiye'deki ilahiyat fakültelerinde sürdürebileceklerini söyledi.
"AİLELERİN KAYGILARINI GİDERMEYE YARDIMCI OLACAK"
Çolak, Diyanet İşleri Başkanlığı Washington Din Hizmetleri Müşavirliği'nin öncülük ettiği proje için, Türk nüfusunun da yoğun olduğu New Jersey eyaletinin güneyinin pilot bölge olarak seçildiğini söyledi ve "Çalışmaları en kısa zamanda tamamlayacağız. Okulda okutulacak kitaplar İngilizce olarak düzenlendi. İlk okulumuz 2014 eğitim öğretim yılına hazır olacak” diye konuştu.
“Burada doğup, büyüyen gençlerimizin kendi kendi kültürel kökenleri ile aidiyetleri ve irtibatları her zaman sorun olmuştur” diyen Çolak, ABD'deki Türk ailelerin kaygılarını gidermek adına, bu okulların çok büyük bir açığı kapatacağına vurgu yaptı. Çolak, sözlerine şöyle devam etti:
“Hayatın hızlı ritmi karşısında çok çalışmak zorunda kalan aileler, çocuklarına yeterli vakit ayıramıyorlar. Dolayısıyla onların ait oldukları kültür ve medeniyet dünyası ile iritbatlarını kurma bir sorunsal olarak karşımıza çıkıyor. Bu soruna da hitap etmek üzere bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu ülkedeki millet varlığımızın geleceğini teminat altına almak istiyoruz.”
Müşavir Çolak aynı zamanda, ABD'de büyüyen Türk çocuklarının, küçük yaşta Amerikan eğitim sistemine teslim edilerek, kendi değerlerine yabancılaştırılmasının önünün açıldığına işaret ederek, Amerika'da cami bünyelerinde çocuk yuvaları açılması için Türk cami derneklerini teşvik ettiklerini de sözlerine ekledi.
"İSLAMOFOBİYİ AZALTACAK"
“İslamofobi'nin en büyük kaynağı cehalettir, insanlar bilmedikleri şeye düşmanlık yapıyorlar” diyen Yaşar Çolak, "Anadolu Müslümanlarının ürettiği medeniyet değerlerini ve İslam anlayışını" doğru bir şekilde temsil yönü yüksek mekanlarda insanlara anlatmanın İslamofobik olayları azaltacağına değindi. Çolak, açılması planlanan okullarda İslami ilimler konusunda İngilizce eğitim görecek Amerika doğumlu Türk gençlerinin, "İslam inancı hakkındaki yanlış algıları tedavi etme yönünde büyük bir rol üstleneceği" görüşünü dile getirdi. Çolak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gayrimüslimlerin sokağa çıktığında karşılaştıkları bazı Müslümanların sergilediği İslam pratiğinde ciddi problemler var. Amerika'da Müslümanların yaşayışlarındaki yanlışlar da İslamofobik olayların yaşanmasında etkili olabiliyor. Bu doğrultuda, Washington DC yakınında, Maryland eyaletinde
yapılan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi, İslam'ın estetik değerlerini somut bir şekilde insanların önüne koymak suretiyle, doğru bir şekilde anlaşılmasında yaşamsal katkıda bulunacaktır.”