ABD'de teknoloji felci

Güncelleme Tarihi:

ABDde teknoloji felci
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüksek teknoloji bağımlısı ABD'de hayat, geçen salı gecesi tek bir uydunun kontrolden çıkmasıyla resmen cehenneme döndü. Galaxy 4 adlı uydunun arızalanması yüzünden iletişim kopunca çağrı cihazları sustu, radyo, televizyon yayınları aksadı, aşıklardan, doktorlara, hatta uyuşturucu kaçakçılarına kadar milyonlarca kişi şaşkına döndü. Yetkililer, 35 yıldan bu yana ilk kez teknoloji felcinin yaşandığını ve arızanın bir haftada giderilebileceğini açıkladılar.

İletişim çağının gururu yüksek teknolojinin çökmesiyle bir anda hayatın alt üst olabileceğini gösteren olay, PanAmSat'a ait, 250 milyon dolarlık uydunun belirlenemeyen bir nedenle dünyayla bağlantısının kesilmesiyle başladı. Yaklaşık 45 milyon çağrı cihazı sahibinden yüzde 80-90'ına servis veren PanAmSat, aksaklığı önleyebilmek amacıyla derhal diğer uyduları devreye soktu.

Teknolojinin eriyivermesi, düzenli ve rahat bir hayata alışkın Amerikalılara inanılmaz bir kaos yaşattı. Meteoroloji uzmanları, hukuk büroları, sağlık görevlileri derhal cep telefonlara sarıldılar, olmayanlarsa eski usul haberleşmeyi hatırladı. Bazı hastanelerde yıllardır kullanılmayan tozlu hoparlörlerden duyurular yapıldı, kredi kartları onayları alınamadığından kasiyerler devreye girdi. Akciğer ameliyatı için hastaneden haber bekleyen Texaslı Ralph Griffith, uydu arızası giderilinceye kadar evindeki telefona esir olacağını söyledi. Los Angeles polisi, ‘‘Uyuşturucu kaçakçılarının eli, kolu bağlandı. Bu arızanın tek iyi yanı kaçakçıları engellemesi oldu’’ dedi. Bu arada Galaxy 4'ün kapsam alanındaki Karayipler ülkelerinden Puerto Rico'daki çağrı cihazları da kesildi.

Merkezi Connecticut eyaletinin Greenwich kentindeki PanAmSat Başkanı Frederick Landman, ‘‘Görülmemiş bir olay. Galaxy 4'ün bilgisayarı ve destek sistemi çöktü. Nedenini bilemiyoruz, sabotaj değil, başka bir cismin çarpması da olası değil. En kısa zamanda halletmeye çalışıyoruz, ancak bir hafta sürebilir’’ açıklamasını yaptı, ancak etkilenen müşteri sayısı hakkında bilgi vermedi. Amerikan Federal İletişim Komisyonu Başkanı William Kennard, dünyanın en iyi iletişim sistemine sahip olduklarını, şimdiye kadar tek bir aksaklık yaşanmadığını ve Galaxy 4'ün sorunuyla da yakından ilgilendiklerini belirtti. Teknoloji köşe yazarlarından Jon Katz ise, ‘‘Teknolojiden beklentilerimiz, bağımlılığımız giderek artarken, hayal kırıklıklarımız da artıyor’’ yorumunu yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!