Güncelleme Tarihi:
--ABD hava savunma sistemlerini gözden geçiriyor (The New York Times)
ABD’de 11 Eylül saldırılarından sonra ülkeyi ikinci kez böyle bir hava saldırısından korumak için geliştirilen yüksek maliyetli savunma sistemleri bir kez daha gözden geçiriliyor.
Önümüzdeki bahar aylarında tamamlanacak olan incelemeler ABD üzerindeki terör tehdidinin boyutlarının belirlenmesi için yapılmış en büyük çalışma olacak.
İncelemenin, Irak ve Afganistan’daki savaşlara önemli miktarda para harcamakta olan ABD ordusunun bu yüksek maliyetli savunma sistemlerini tutmaya devam etmenin hala mantıklı olup olmadığını anlama çabası olduğu ifade ediliyor.
Yapılacak araştırmada ayrıca ABD’nin içindeki tehdit algısının zayıflamasının ve halkın kendisini daha güvende hissetmeye başlamasının da etkili olduğu belirtiliyor.
DIŞ BASINDA TÜRKİYE
THE ECONOMIST
--Telefonda kim var?
Türkiye’nin telefon dinleme skandalı iktidar partisi ile ordu arasındaki kavgada karanlık bir dönemeç.
--Irak ve komşuları: Bölgesel kontrol kabini
ABD Irak’tan çıkmaya hazırlanırken ülkenin en büyük komşuları olan İran, Suudi Arabistan ve Türkiye bölgede güç sahibi olmak istiyor.
RIA NOVOSTI
--Türkiye uranyumdan taviz vermesi için İran’a baskı yapıyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin İran’ı zenginleştirilmiş uranyumunu başka bir ülkeye göndermesi için ikna etmeye çalıştığını söyledi.
REUTERS
--Telefon dinleme tartışması hükümetin dertlerini artırdı
Türkiye’de hükümetin yargıç ve savcıların telefonlarını dinlediği tartışması istikrarsızlık, dengesiz piyasa ve ülkenin geleceği konusundaki şüpheleri artırdı.
FINANCIAL TIMES
--Türkiye tartışması büyüyor
Herman Van Rompuy’un 2004 yılında yaptığı ve Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğunu açık açık ortaya koyduğu bir konuşma Belçikalı politikacıya bir zarar vermiş gibi görünmüyor. Neden versin ki? Van Rompuy’un görüşleri Sarkozy ve Merkel’le uyum gösteriyor.
THE HUFFINGTON POST
--Alon Ben-Meir: Türkiye-İsrail ittifakı bölgesel istikrar için çok önemli
Türkiye ve İsrail arasındaki stratejik ilişki iki ülke için kritik önemde olsa da tarafların bölgesel güç dengesini kurmakla elde ettikleri kazancın ötesine geçiyor.
BBCNEWS
--Türkiye’nin 25 yıllık çatışmasında barış umutları var
BBC’den Iain MacInnes havayı koklamak için Türkiye’nin güneydoğusundaki Diyarbakır şehrini ziyaret etti.
UNITED PRESS INTERNATIONAL
--Türkiye ile yapılan anlaşma Nabucco’da İran’a rol verilmesi mi demek?
İranlı milletvekilleri Türkiye’ye İran gazını pazarlama hakkı veren anlaşmanın İran’ın Nabucco’da tedarikçi olabileceği anlamına geldiğini belirtti.
PRESS TV
--Türk dışişleri bakanı Ahmedinecadla görüşecek
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Tebriz’de Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’la görüşecek.
REUTERS
--Karabağ görüşmeleri yeniden başlıyor
Fransa’dan Perşembe günü yapılan açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan’ın devlet başkanları Pazar günü Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili olarak görüşecekleri bildirildi. Türkiye Ermenistan ile barışmadan önce bu konuda ilerleme sağlanmasını istiyor.
DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--ABD havadan gelen terör saldırılarına karşı savunma sistemlerini gözden geçiriyor
Kuzey Amerika’yı koruyan askeri güçlerin komutanı, ikinci bir 11 Eylül’ün yaşanmasını önlemek amacıyla kurulan maliyetli hava savunma sistemlerinin gözden geçirilmesini istedi.
--Ülkeler karbon salınımlarını kontrol etme planlarını açıklıyor
Kopenhag’da yapılacak olan iklim değişikliği toplantılarından önce ABD dışındaki sanayileşmiş ülkeler sera gazlarını kısıtlama hedeflerini ortaya koyuyor.
--Pakistan’da siyaset milliyetçi bir havaya büründü
Başkan Asıf Ali Zardari’yle ilgili olarak özellikle son dönemde büyüyen hoşnutsuzluk ve ABD’nin öfkesi benzer yollardan ilerliyor.
THE WASHINGTON POST
--ABD Karzai ile olan ilişkisini gözden geçiriyor
Afgan lidere bir ortak olarak ihtiyaç duyulduğu yönünde yumuşak açıklamalar geliyor.
--Obama Kongre’de ekonomi ile ilgili öfkeyle karşı karşıya
Ekonomi ile ilgili büyüyen hoşnutsuzluk ve toparlanmanın hızıyla ilgili öfkeler Perşembe günü Kongre’de yapılan toplantıda Obama yönetimine yöneltilmiş bir eleştiri dalgası olarak ortaya çıktı.
--AB bloğun ilk tam zamanlı başkanı olarak az tanınan politikacıyı seçti
Herman Van Rompuy’un seçilmesi Avrupa Birliği’nin henüz büyük bir role hazır olmadığına işaret ediyor.
THE WALL STREET JOURNAL
--OECD daha güçlü bir iyileşme bekliyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonomik iyileşmenin beklenenden daha güçlü olacağını ancak işsizlik oranı ve hükümet borçlarını kriz öncesi seviyelere çekmenin uzun yıllar alacağını açıkladı.
--ABD, İran konusunda sertleşiyor
ABD Başkanı Barack Obama, Ahmedinecad hükümetinin nükleer sorununda çatışmaya şüpheyle yaklaşırken, İran muhalefet hareketinin uluslararası sözcüsü Mohsen Makhmalbaf, Obama’nın ülkeye baskı uygulamasını istiyor.
--Hizbullah’ın başına yine Nasrallah getirildi.
Militan grup Hizbullah, Şii Müslüman grubun başına altıncı dönemde de Şeyh Hasan Nasrallah’ı getirdiklerini açıkladı.
FINANCIAL TIMES
--Ulus devletin üstünlüğü kazandı
AB Başkanlığı ve dış işleri bakanlığı görevleri için çok fazla tanınmayan isimlerin seçilmesi Avrupa’nın dünya sahnesinde daha fazla yer almasını isteyenlerin canını sıktı.
--İsrail boykotlara aldırış etmiyor
İsrail’in direncine rağmen, siyasi baskı uygulamak için ülkenin ekonomik refahını hedef alma stratejisinin hız kazandığı görülüyor.
--Kongrenin işsizlikle mücadeledeki hedefi banka vergileri
İşsizlikle mücadele etmek için yeni düzenlemeler üzerine çalışan ABD Kongresi, bankalardan vergi almayı düşünürken, önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerden önce kızgın ABD’lileri sakinleştirmek istiyor.
THE GUARDIAN --AB’ye Belçikalı başkan İngiliz dışişleri bakanı Gordon Brown Lady Ashton’ın yeni rolünü garantilemek için Tony Blair’den desteğini çekti. --Obama İran’a yeni yaptırımlar konusunda uyardı ABD Başkanı, Tahran anlaşmayı yeniden gözden geçirmeyi reddettiği için birkaç hafta içinde cezalandırıcı önlemler üzerinde anlaşmaya varılabileceğini söyledi. --Hamid Karzai Afgan askerlerinin beş yıl içinde dış güçlerin yerine geçmesini istiyor Afganistan devlet başkanı ulusal ordunun, polis ve güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılması için beş yıllık bir plan ortaya koydu.
HAARETZ
--Abbas: İsrail, Hamas ile gizli gizli görüşüyor
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BBC’ye Arapça yaptığı konuşmada, ABD’nin İsrail’e yeterince baskı uygulamadığını dile getirdi.
--İsrail lobisi faydadan çok zarar mı veriyor?
İsrailli lobiciler şimdi ülkeye ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne yöneltilen eleştirileri bastırmaya çalışıyor.
--Gilad Şalit’in serbest bırakılacak mı?
İsrail medyası Gazze’de Filistinli militanlar tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına dair görüşmeleri askeri sansürden dolayı detaylı olarak rapor edemezken, dünya genelindeki basın yayın organları, görüşmelerde bir takım gelişmelerin yaşandığını söylüyor.
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--“Opel'in hiçbir fabrikasını kapatmamalıyız”
Opel'i son anda satmaktan vazgeçen ABD otomotiv devi General Motors, hiçbir fabrikayı kapatmamak için yeni bir plan üzerinde çalışıyor. General Motors'un Avrupa şefi Nick Reilly, "Opel'i bu zor durumdan kurtarmak için başka çözüm yolları üzerinde çalışıyoruz, ille de fabrika kapatılmasına gerek yok" dedi.
DIE WELT
--Obama yeni AB liderlerini kutladı
ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa Birliği Başkanlığı'na seçilen Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'u kutladı. Obama, AB'nin yaptığı seçimle ABD'nin daha güçlü bir müttefiki olduğunu söyledi.
--Çin doların değerine karşı pasif tutum içinde Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Zhou Xiaochuan, hükümetin yuanın değerini düşürdüğü eleştirilerini reddederek, doların değerinin ülkelerinin ekonomisini etkileyecek düzeyde olmaması nedeniyle ABD para birimine karşı pasif bir tutum sergilediklerini söyledi. --Sony 3D'yi yeni 10 milyar dolarlık işi olarak görüyor Japon elektronik devi Sony'nin Başkanı Howard Stringer, analistlerin ve uzmanların henüz ana iş kolu olması için erken olduğunu düşünmesine rağmen üç boyutlu (3D) sinema, resim ve oyunların yeni 10 milyar dolar değerindeki iş kolu olacağını öngörüyor. --Morgan Stanley Fed düzenlemesini hoş karşıladı Morgan Stanley CEO'su John Mack, küresel finansal krizden sonra piyasa değerinin yüzde 87'sini kaybeden şirketin, daha sonra bankaya sahip olan holdinge dönüşmesiyle birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) artan düzenlemesine tabi olmasını hoş karşıladığını söyledi.
CNBC
-- Wall Street yeniden işe alımlara başladı ancak yetenekli çalışan bulmak zor
Wall Street şirketleri yeniden işe alımlara başladı. Şirketlerin rakiplerinin çalışanlarını kendi bünyelerine geçirmelerine ve işsiz binlerce profesyonel çalışan olmasına rağmen yetenekli işgücü bulmanın bir hayli zor olduğu söyleniyor.
--BoJ ile Japon hükümeti ekonomi konusunda çatışıyor
Japonya Merkez Bankası (BoJ) ülkede deflasyon yaşanmasından ve yeni bir resesyonun baş göstermesinden endişe ediyor. Banka, bu değerlendirmelerle hükümet ile karşı karşı gelecek gibi görünüyor.
--Avrupa’nın başkanı Herman Van Rompuy
Avrupa Birliği liderleri ülkesi dışında çok fazla kişi tarafından tanınmayan Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy’u Avrupa Birliği Başkanı olarak seçti.
CNNMONEY --Ekonomik reforma bir adım daha yaklaşıldı ABD Finansal Hizmetler Komisyonu, Kongre'nin onayına sunulacak ekonomide reform yasa tasarını son aşamaya getirdi. --ABD'nin ödediği borç faizi 4.8 trilyon doları görebilir ABD'de gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu ülkenin vatandaşlarının önümüzdeki 10 yıllık dönemde ödeyecekleri borç faizi 4.8 trilyon dolara çıkabilir. --Geither: 'Kredi daralması sona ermedi' ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, Goldman Sachs CEO'sunun yaşanan küresel finansal krizde kendi bankasının oynadığı rol nedeniyle özür dilemesinden bir gün sonra, finans sektörünü neden oldukları zararın telafi edilmesi için daha fazla adım atmaya çağırdı. FORBES --Endişeli durumlarda Bernanke'yi suçlayın Çin Bankacılık Denetleme Kurulu Başkanı Liu Mingkang Pekin'de gazetecilere, "Doların değerindeki sürekli düşüş ile ABD yönetiminin, büyümeyi yeniden başlatmak ve kamuoyu güveninin devamını sağlamak için önümüzdeki 12 ile 18 aylık dönemde faizleri artırmayı düşünmediğini göstermesi, dolarda büyük çaplı spekülasyona neden oldu" diyerek, eleştiri oklarını düşük faiz politikasının devamından yana olan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'ye yöneltti. --Geithner kurtarma programını sonlandırma konusunda ihtiyatlı davranıyor ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, Cumhuriyetçi senatörlerini yılsonunda sona erdirmesini istemesine rağmen, ekonomiyi kurtarma programına ne zaman son verileceğiyle ilgili tarih vermiyor. --ABD Hazinesi TARP teminatlarını açık artırmayla satacak ABD Hazine Bakanlığı'ndan Perşembe günü yapılan açıklamada, yönetimin 700 milyar dolarındaki Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) çerçevesinde yardım yapılan üç büyük bankadan aldığı hisse teminatlarını açık artırmayla satışa çıkaracağını söyledi. MARKETWATCH --Japonya Merkez Bankası ekonominin görünümünü artırdı Japonya Merkez Bankası (BoJ) daha iyi ihracat ve finans sektörünün daha iyi bir işleyiş sergilemesine paralel olarak ülkedeki ekonominin görünümünü olumlu yönde artırdı. Ancak Banka buna rağmen faiz oranlarındaki hedefinde değişikliğe gitmedi. --Sağlık sektörünün kârı büyüktü yine büyük kalacak Uzmanlara göre, son 10 yılda ABD'deki diğer kurumlara göre daha fazla kâr büyümesi yaşayan sağlık kurumları, Kongre'de görüşülmekte olan Sağlık Sistemini yeniden gözden geçiren reformunun kabul edilmesi halinde dahi bu trendi devam ettirecek gibi görünüyor. --BRIC ülkelerinin karanlık yüzü Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in birlikte oluşturduğu gelişmekte olan BRIC ülkelerindeki borsalar, küresel çapta yaşanan rallinin yıldızları oldu, ancak bu daha ne kadar devam edebilir?