Güncelleme Tarihi:
New York Times gazetesinin haberinde, Merck'in ürettiği Vioxx ilacının üretimine son verilmesinden sonra Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin benzer ilaçlara artık daha zor lisans verdiği, doktorların da reçetelere bu tür ilaçları yazmamayı tercih ettiği kaydedildi.
Haberde, önde gelen Amerikan ilaç firmalarının hala yüksek oranlarda kar ettikleri, ancak Pfizer gibi ABD'nin en büyük ve Merck gibi üçüncü büyük ilaç firmasının satışlarında durgunluk yaşandığı ve kar oranlarının düşmekte olduğu belirtildi. Haberde, bu düşüşün ilaç şirketlerinin yıllar sonra ilk kez eleman çıkarmalarına ve araştırma bütçelerinde kesintiye gitmelerine sebep olduğu ifade edildi.
2005 yılının üçüncü çeyreğinde ilaç üreticisi Bristol-Myers Squibb şirketinin reçeteli ilaç satışının yüzde 3, Johnson & Johnson'ın yüzde 4,5 ve Pfizer'ın ise yüzde 15 oranında azaldığı bildirildi. Merck ise bu dönemde gelirlerinin yüzde 2 oranında düştüğünü açıkladı.
Satışları ve dolayısıyla gelirleri düşmeye başlayan Pfizer ve Merck, personel çıkaracaklarını açıklarken, yılın üçüncü çeyreğinde satışları yüzde 5 oranında artış gösteren Eli Lilly şirketinin bile bu yıl içinde çalışanlarının yüzde 4'ünü yani 1600 kişiyi işten çıkardığı kaydedildi.
ABD'de en fazla satılan ilaçların 2007 yılı başında patent korumasından mahrum kalacak olmasından dolayı Amerikan ilaç firmalarının içinde bulundukları zor durumu kolayca aşamayacaklarını belirten New York Times, bu ilaçlara Pfizer'ın ürettiği kan basıncı ilacı Norvasc, Merck'in ve Bristol-Myers Squibb'in ürettiği kolesterol ilaçlarından Zocor ve Pravachol'un dahil olduğunu yazdı. Gazete, sadece bu üç ilacın ABD'deki toplam satış rakamının yılda yaklaşık 10 milyar doları bulduğunu bildirdi.
Satışlardaki düşüşe rağmen ilaç firmalarının bir krizde olmadığına dikkat çeken gazete, 51 milyar dolarlık satış yapması beklenen Pfizer'ın bu yıl 8 milyar dolarlık bir kar elde edeceğini, araştırma ve geliştirme için yaptığı toplam yatırımın ise yüzde 6'lık azalmaya rağmen 7 milyar doları bulacağını yazdı. Gazete, sektörün araştırma-geliştirmeye ayırdığı toplam rakamın ise yıllık 30 milyar dolar olduğuna işaret etti.