ABD'de 'çipli pasaport' sorma hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

ABDde çipli pasaport sorma hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2004 01:52

11 Eylül'den sonra güvenlik konusunda hassaslaşan ABD, 2006'dan itibaren 27 ülke vatandaşından üzerinde özel bir çip bulunan pasaport kullanmalarını isteyecek.

AMERİKA Birleşik Devletleri, 11 Eylül 2001 olaylarından sonra ICAO’yu zorlayarak (Birleşmiş Milletler’e bağlı sivil havacılık kuruluşu) yeni aldırdığı bir kararla 2006 başından itibaren Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere 27 ülkenin çipli pasaporta geçmesi için yeni bir uluslararası standart getiriyor. ABD, çipli pasaportu olmayanlara vize işlemi uygulayacak. Vize ücreti 100 dolar, çipli pasaport ise ülkelere göre yaklaşık 45-60 dolar olacak. AB ülkeleri 3-5 yıl içinde çipli pasaporta geçeceklerini bildirdi.

ABD’de çipli pasaport için açılan ihaleyi yine bir Amerikan şirketi olan Axalto kazandı. Axalto 2006’ya kadar 5 milyon, daha sonraki yıllarda da her yıl için 5-6 milyon çip üretecek.

Fransa da önümüzdeki 4 aylık bir zaman içinde ülkesine gidecek turistlere çipli Schengen vizesi uygulayacağını açıkladı.

Biyometrik verileri içeren vize belgesi turistin pasaportuna yapıştırıldıktan sonra bu pasaport sahibi tarafından başka birisine ‘emanet’ edilemeyecek. Aksi takdirde ülkeye giriş yapılırken vizeyi okuyacak terminal aynı zamanda pasaport sahibinin yüzünün fotoğrafını ve parmak izini okuyacak, vizedeki çipte kayıtlı bilgilerle biyometrik (morfolojik) kıyaslama yapacak. Fransa’ya yıllık giriş yapan turist sayısı, ülkelere göre hepsi vize gerektirmiyorsa da, toplam 65 milyon kişi dolayında bulunuyor.

Güvenlik alanında işyerlerinde bilgi işlem sistemine girişin bundan böyle çipli kartla olacağı açıklanıyor. Avrupa’da ağır vasıta şoförleri 2005 yılından itibaren hız ve süre ölçen disk yerine çipli kart kullanacak. Kart üzerindeki çipte şoförün kamyonu kullanma, dinlenme, yükleme, boşaltma süreleri belirtilecek ve bu bilgiler ay sonu ne kadar maaş alacağı konusunda iş yerinin bilgi sayarında okunacak. Cep telefonlarında kullanılacak yeni SİM kartları banka hesaplarından transfer yapmak veya elektrik faturası ödeme amacıyla da kullanılabilecek.

Bu yıl 1.9 milyar çip satılacak

YAPILAN
araştırmalar bu yıl dünyada 1.9 milyar çipli kart satılacağını belirtiyor. Satışlarda görülecek artışın yüzde 70’nin güvenlik, yüzde 6’sının telekomünikasyon ve yüzde 17’sinin de parasal hizmet alanlarında yapılacağı bildiriliyor. Toplu taşımacılık, idari hizmetlerde artışın yüzde 65, sağlık alanında da yüzde 50’yi bulacağı açıklanıyor. Cep telefonunda kullanılan ilk SİM kartlarının değeri 8 doları bulurken normal bir SİM kartının ortalama maliyeti 2 dolar. SİM kartı dünyada çip pazarının yüzde 60’ını meydana getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!