ABD’yi yenen general 102’sinde ölüme yenildi

Güncelleme Tarihi:

ABD’yi yenen general 102’sinde ölüme yenildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 01:05

Birinci Hindiçin Savaşı’nda (1946-1954) Fransız ordusunu, Vietnam Savaşı’nda (1960-1975) ise ABD ordusunu mağlup eden Vietnamlı General Vo Nguyen Giap dün 102 yaşında öldü.

Haberin Devamı

1911 doğumlu Giap, 1991’de emekli olana dek gerilla taktikleriyle kazandığı başarılar sayesinde dünya çapında üne kavuşmuştu. Aslen tarih öğretmeni ve gazeteci olan Giap, Ho Çi Minh hükümetinde içişleri bakanlığı ve savunma bakanlığı yapmış, 1976’da Vietnam Komünist Partisi’nin başına geçmişti. ABD’ye karşı savaşın başında küçük bir savunma birliği olan Vietnam Halk Ordusu’nu kısa sürede komünist müttefiklerinin yardımıyla ciddi bir askeri güce dönüştüren Başkomutan Giap, AFP’ye göre, “tarihin en büyük askeri stratejistlerinden biri” olarak görülüyordu.

YARIM MİLYON KAYIP

Vietnam’da ABD güçlerine komuta eden General William Westmoreland ise Giap hakkında şunları söylemişti: “1969 başı itibariyle kendi ifadesine göre yarım milyon kadar asker kaybetmişti. İnsan hayatını böylesine hiçe sayan biri ciddi bir hasım olabilir ama askeri deha olamaz. Amerikalı bir komutan bu kadar adam kaybetse ancak birkaç hafta koltuğunda kalabilir.”

BAKMADAN GEÇME!