Güncelleme Tarihi:
Soruşturmaya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre, bazı İsviçreli bankacılar UBS bankası için başlatılan inceleme sürecinin ardından, kendi müşterilerine, varlıklarını ABD dışındaki bankalara yönlendirmeleri konusunda uyardı. Bu gelişme incelemenin diğer bankalara da sıçramasına neden oldu.
UBS müşterilerini temsil eden avukatlardan David Garvin, “İsviçreli bankacıların çoğu, müşterilerine paralarını başka gizli hesaplara aktarmalarını söyledi” diye konuştu.
Garvin, ABD’nin sorun teşkil ettiğine inandığı bankaların peşinden koşacağının mesajını net olarak verdiğini de belirtti.
Bankacıların endişesi, geçen hafta başka bir İsviçre bankası olan Credit Suisse’den dört yetkilinin beyanlarından sonra arttı. Credit Suisse, inceleme altında olmadığını açıklasa da üst düzey bankacılar ve avukatlar, bankanın kısa bir zaman içinde soruşturmaya girebileceğine dikkat çekti.
Uzmanlar aynı zamanda, daha küçük İsviçreli bankaların da inceleme altına alınabileceğine dikkat çekti.
UBS CEO’su Oswald Grübel, “Sınırlar ötesinde iş yapmak bazı riskleri içinde barındırır. Eğer uymanız gereken kuralları ihlal ederseniz, sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız” diye konuştu.
BAŞKA BANKALARA DA SIÇRADI
ABD Adalet Bakanlığı ve Ulusal Gelir İdaresi, İsrail’deki Bank Leumi ve Çin’den Mechants Bank’taki hesaplara yönelik bilgiler elde etti.
Diğer yandan, ABD’nin bu bankaların yanlış bir şey yaptığına yönelik herhangi bir karar almadığı belirtildi. Bank Leumi, böyle bir soruşturmadan haberdar olmadıklarını söyledi.
Çin’den Merchant Bank’tan bir yetkili ise Çin’deki merkezden bilgi talep edildiğini söyledi.
Başka bir avukat, müşterilerin gönüllü olarak Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan, Bahama Adaları, Kanarya Adaları ve Cayman Adaları’ndaki hesaplarına yönelik bilgilerini paylaştıklarını söyledi.
Soruşturma, deniz aşırı ülkelerde hesapları bulunan 14 bin kişinin, ödenmemiş vergilerinin cezalarının indirilmesi karşılığında, bu hesaplarına yönelik bilgileri paylaşmasını sağlayan program sayesinde gerçekleşti. Bu açıklamalar, vergi cenneti olarak bilinen deniz aşırı ülkelerde, gerçekleşen yolsuzlukların su yüzüne çıkmasına yardımcı oldu.
*Bu yazı Financial Times gazetesinde “
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet