ABD uçak gemisiyle Çin'e mesaj yolladı

Güncelleme Tarihi:

ABD uçak gemisiyle Çine mesaj yolladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 00:00

ABD, Kore Yarımadası'nda yaşanan gerginliği önlemek için Güney Kore'ye savaş gemilerini yolladı. Bu hamlenin en büyük amacı, Kuzey Kore üzerinde büyük etkisi olan Çin'e bir mesaj göndermek. Ancak mesajın Pekin tarafından nasıl algılanacağı belirsiz.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Haberin Devamı

 

USS George Washington nükleer uçak gemisini Kore Yarımadasına gönderen ABD, bu hamleyle Güney Kore’ye verdiği desteği de ortaya koydu. Kuzey Kore’nin Salı günü Güney’e top ateşi açmasının ardından, ABD Başkanı Barack Obama, müttefikleriyle “omuz omuza” durmak istediğini söyledi.

 

Ancak 75 savaş uçağı ve 6 bin mürettebat taşıyan geminin başka bir hedefi daha var: Çin. Kore Yarımadası'nda Pekin’in yardım göstermekte yetersiz kalmasından öfkeli olan Obama, Kuzey Kore’yi dizginlemesi için baskı yapmaya çalışıyor.

 

Obama yönetimi, George Washington, dört destek gemisi ve bir taarruz denizaltısını Sarı Deniz’e, yani Çin’in de kıyısı olan sulara gönderiyor. ABD Temmuz ayında aynı bölgede yapacağı tatbikatı Çin’in yoğun baskıları nedeniyle iptal etmişti.

Haberin Devamı

 

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, “Pekin’in de burada öncülük etmesi oldukça önemli. Kuzey Kore üzerinde en büyük nüfuz sahibi ülke tabi ki Çin” dedi.

 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J Crowley, Kuzey Kore’nin açtığı top ateşini “Bir kerelik yapılan, önceden planlanmış bir eylem” olarak yorumladı. Crowley, “İstihbarat detaylarını vermeden söyleyebileceğimiz şey, Kuzey Kore’nin geniş çaplı askeri operasyon hazırlığında olmadığıdır” ifadesini kullandı.

 

ÇİN-KUZEY KORE İTTİFAKI

Crowley, “Kuzey Kore’nin değişmesi gerektiğini ifade etmek adına ortak ve açık bir mesaj gönderilmesi için” Çin’e çağrıda bulundu. Ancak Pekin’de bu çağrıyı dikkate alacak birilerinin olup olmadığı belli değil. Son aylarda Çin, Kuzey Kore’yi hiç olmadığı kadar bağrına bastı. Pyongyan’la ilgili yapılan son iki açıklamada ise Kim Jong Il hükümetine karşı sürdürülen politikanın değişeceğine dair bir ipucu verilmedi.

 

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, yaptığı açıklamada “Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve mevcut durumdan endişeli olduklarını” belirtti. Lei, “İki tarafın da sakin kalmasını ve en kısa zamanda benzer olayların yaşanmasını önlemek için görüşmelere başlamasını istiyoruz” dedi.

 

Güney Kore’ye donanma gönderen Obama, Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı Çin’i işbirliğine ikna etmek için aynı yöntemi kullanan eski Başkan George W. Bush’un izinden gitmiş oldu.

 

Bush, yayımlanan anı kitabı “Decision Points”de, Şubat 2003’te Kuzey Kore’ye karşı askeri harekat tehdidinde bulunduğu zaman Çin’i işbirliğine ikna edebildiğini belirtti.

 

2010’un başlamasıyla birlikte, Pekin, Pyongyang’la ilişkisini güçlendirmeye başladı. Kim Jong Il’i iki kere konuk eden Çin, Kim’in koltuğunu oğlu Kim Jong Un’a devretmesi planını destekledi. Kim’in Çin’e düzenlediği ikinci ziyarette, Pekin’in en güçlü dokuz adamının temsil ettiği Politbüro Yürütme Komitesi, Kuzey Kore’nin yeni varisiyle tanıştı.

Haberin Devamı

 

ÇİN’İN DOĞU ALMANYASI

Kuzey Kore’nin ekonomik çöküş yaşayabileceğinden korkan Çin, Pyongyang ile ticaret ve yatırımlarını artırdı.Dahası, Birleşmiş Milletler’de (BM) Kuzey Kore için müdahalelerde bulunan Çin, Kuzey Kore’nin Suriye, İran ve Burma’ya balistik füze ve nükleer teknoloji gönderdiğini iddia eden bir raporun yayımlanması altı ay geciktirdi.

 

Güney Kore’ye ait Cheonan savaş gemisi 26 Mart günü 46 denizciyle beraber battığında, uluslararası bir araştırma ekibinin, geminin Kuzey Kore’ye ait bir torpido tarafından batırıldığı sonucuna varmasına rağmen Pekin, Pyongyang’ı kınamadı.

 

Çin, Pyongyang hükümetinin çökmesi halinde yüzbinlerce göçmenin sınırlarına akın edeceği belirterek Kuzey Kore’ye verdiği desteği savundu. Diğer yandan, Çin Komünist Partisi, Kuzey Kore rejiminin varlığını sürdürmesini, kendi iktidarını sürdürebilmesinin anahtarı olarak görüyor.

Haberin Devamı

 

Bir Çin güvenlik yetkilisi, yazın verdiği röportajda şu yorumu yaptı: “Kuzey Kore, bizim için Doğu Almanya gibi. Doğu Almanya çöktüğünde ne olduğunu biliyorsunuz. Sovyet Rusya devrildi.”

 

Bu yazı "U.S. aircraft carrier's arrival off Korean peninsula also sends a message to China" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!