ABD, Türkiye'yi uranyumdan arındırdı

Güncelleme Tarihi:

ABD, Türkiyeyi uranyumdan arındırdı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 22, 2012 14:49

ABD'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu beş ülkenin nükleer silah üretmeye uygun uranyum stokunun "temizlenmesine" yardımcı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Nükleer Güvenlik Teşkilatı Sözcüsü Anne Harrington, Başkan Barack Obama'nın 2009 yılında açıkladığı plan doğrultusunda, dünya genelinde silah yapımında kullanılabilecek tüm materyallerin güvence altına alınması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Associated Press'in haberine göre, ABD bu çerçevede Türkiye, Romanya, Sırbistan, Şili ve Libya'nın, silah yapımında kullanılabilecek tüm uranyum stokunu eritmesine yardım etti.

Harrington, söz konusu ülkelerin liderlerinin, 26-27 Mart'ta Seul'de düzenlenecek nükleer güvenlik zirvesinde, bu gelişmeleri kamuoyuna duyurmasının beklendiğini ifade etti.

Haberde, geçmiÅŸte Brezilya, Bulgaristan, Kolombiya, Danimarka, Yunanistan, Letonya, Filipinler, Portekiz, Slovenya, Güney Kore, Ä°spanya, Ä°sveç ve Tayland'ın da bu iÅŸlemi yaptığı belirtildi. Â

Haberin Devamı

ABD'li yetkililer, ülkelerin uranyum stoklarını eritmelerinin, nükleer silahların teröristlerin eline geçmesinin engellenmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!