ABD savaÅŸmaya mecbur

Güncelleme Tarihi:

ABD savaÅŸmaya mecbur
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2003 14:44

ABD'de yayınlanan ''The Christian Science Monitor'' gazetesi, ''ABD'nin Körfez'de mevcut askeri varlığının hızla artması, temel bir soruyu getiriyor: Yığınak, ABD'yi savaşa itmez mi?'' sorusuna yer verdi. Uzmanlara göre, ABD böylesine büyük bir gücü uzun süre bölgede tutamayacak ve "ya savaş ya da kaybet" noktasına gelecek. Bölgedeki askeri yığınak "caydırıcı güç" görevi için çok fazla.

Haberin Devamı

Gazetenin internet sitesinde yer alan ''Ann Scott Tyson'' imzalı haberde, askeri varlığın belli bir düzeye kadar krizin barışçı çözümüne yönelik çabaları güçlendirebileceÄŸi ve Irak lideri Saddam Hüseyin'in BM taleplerine uyması için zorlayıcı olacağı, ancak aynı zamanda ''bölgede çok fazla askerin bulunmasının, sonuçta ABD'nin savaÅŸa gidip gitmeme kararını da etkileyeceÄŸi'' belirtildi.Â

KÖRFEZ'DEKİ AMERİKAN GÜCÜ

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, 90 binden fazla askere Körfez bölgesine sevk emri verdiği hatırlatılan haberde, 3. Mekanize Piyade Birliği'nin 3 Ocak'ta Kuveyt'e gitmeye başladığı ve bir ay içinde 3 ya da 4 Amerikan birliğinin tank ve diğer araçlarla bölgede toplanmasının beklendiği aktarıldı.
   Â

Askeri uzmanların, bölgedeki Amerikan yığınağında 101. Hava Birliği'nin saldırı helikopterli askerleri gibi yeni birimlerin de yeralabileceğini söyledikleri belirtildi.
Â

Haberde, California'daki Pendleton ve Lejeune kamplarından binlerce denizcinin hafta sonunda Körfez'e doğru yola çıktığı ve 3-4 hafta içinde bölgede olmalarının beklendiği, halen bir Amerikan uçak gemisi filosunun Körfez'de olduğu, 2'sinin de önümüzdeki günlerde ulaşacağı kaydedildi.
Â

Amerikan askeri gücünün hava kuvvetleri açısından da bölgede arttığına dikkat çekilen haberde, yüzlerce savaş uçağı, bombardıman uçağı, helikopter ve kurtarma uçaklarının halihazırda mevzilerinde bulundukları aktarıldı.
Â

Bu durumu, ABD Genelkurmay BaÅŸkanı General Richard Myers'in,Â''Pentagon, Bush'a, ihtiyacı olduÄŸunu düşündüğü ÅŸeyi yapması için gereken esnekliÄŸi saÄŸlayacak saÄŸlam ve temkinli bir yığınak yapıyor'' ÅŸeklinde açıkladığı dikkat çekildi.
Â

HAREKAT ZAMANLAMASI VE DÄ°PLOMASÄ°

CSM'ün haberinde, Irak'ta BM denetçilerinin kitle imha silahı arama hızı ve denetçilerin faaliyet sürecine ilişkin diplomatik tartışmaların, olası bir harekatın zamanlamasını güçleştirdiği belirtildi.
Â

BM silah denetçileri şefi Hans Blix'in denetimler için en az Mart ayına kadar zaman gerektiği açıklamasının ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı yetkililerinin denetim takviminin 6 ay daha uzatılarak 12 aya çıkarılması talebinin olası bir harekatı erteleyebileceği, bunun da Pentagon açısından sorun yaratacağı kaydedildi.
Â

Haberde, askerlere yapılan ödemenin ya da gıda harcamasının çok önemli olmasa da, büyük askeri yığınakların saatler süren uçuşların ve seferdeki gemilerin maliyeti çok artırdığına dikkat çekildi. 

Uzun süreli bekleyişin maliyet dışında insan faktörü açısından da güçlükleri ele alınan haberde, askeri uzmanların, askerlerin 2 ya da 3 aydan fazla formda tutmanın zorluğuna değindikleri kaydedildi.
Â

Uzmanlar, Körfez'deki yığınağın uzun sürmesi halinde, Pentagon'un Amerikan askerleri arasında rotasyona gitmesi ve bölgeye yeni birlikler sevk etmesi gerekebileceğini söyledi. Haberde, ancak bu süreçte askeri yığınak miktarının rotasyonu güç kılacak bir noktaya hızla yaklaştığı, Amerikalı komutanların Irak'ta yaz sıcağında bir çatışmaya girmek istemediği hatırlatıldı.
Â

Haberde, bu nedenle ''askeri güçlerin çeşitliliğinin, Bush'u Körfez'de ''ya kullan ya da kaybet'' noktasına ittiği ifade edildi.
 

SAVAÅž VE ENFORMASYON

CSM'ün haberinde, askeri uzmanların görüşlerine dayanarak, Irak savaşının, önce ön hava saldırılarını, yerdeki seçkin Operasyonel Birlikler'in silah tesislerine ve önemli yerlere hızla saldırmasını içereceği belirtildi. Uzmanlar, bu tip harekatların Irak çölünde hareket edebilecek geniş çaplı zırhlı güçle desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Â

Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin doğu, kara kuvvetlerinin batı ve güney kesimde yer alarak Bağdat ve diğer kentlere yakın konuşlanacağı,bunun da Irak yönetiminin yıkılması için gereken gücü sağlayacağı belirtildi.
Â

Haberde, hepsine karşın, askeri yığınağa ilişkin haberlerin düşmanı caydırma eğilimi taşıyabileceği de hatırlatıldı.
Â

Bu konudaki görüşleri aktarılan savunma kuruluşu GlobalSecurity.org'dan Patrick Garret, şunları belirtti:
Â

''KonuÅŸlanma tartışmalarıyla bizi boÄŸuyorlar, ne olduÄŸunu izlemek çok zor... Yedek asker ve ulusal muhafız birliÄŸine, bir ton göreve çaÄŸrı var. Kanaatim, çoÄŸu gitmeyecek.''Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!