ABD piyasayı ipten aldı

Güncelleme Tarihi:

ABD piyasayı ipten aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 10:01

Global piyasalardaki büyük çalkantıya ABD 'dur' dedi. Dün ABD borsalarında son üç saatte gelen alımlar ve Dow Jones'un 300 puanlık eksiden 300 puanlık artıya geçmesi, bugün piyasaların bayramı oldu.

Haberin Devamı

İMKB, dünkü sert düşüşün ardından güne hızlı bir yükselişle başladı. Global piyasalardaki olumlu hava İMKB'ye de aynı şekilde yansırken, borsa ilk işlemlerin ardından yüzde 4.5 artışla 44 bin 491 puana yükseldi. Sonrasında piyasa dengelenirken endeks ilk seansı yüzde 2.8 artışla ve 43 bin 762 puandan noktaladı. 

İkinci seans ise yine alıcılı bir seyir hakim oldu. İMKB ulusal 100 Endeksi, saat 16.00 itibariyle yüzde 4.8 artışla 44 bin 588 puanda bulunuyor.

Piyasayı değerlendiren uzmanlar, ortalığın çok hareketli olduğuna dikkat çekerek, global piyasalarda şimdilik tüm iplerin ABD'de olduğunu belirtiyor. ABD'den yansıyacak her türlü veri, haber ve beklenti piyasalar üzerinde birebir etkili olmaya devam edecek.

Borsada 44 bin 500-45 bin 100 bölgesinin kuvvetli bir seviye olduğuna işaret edilen Ak Yatırım raporunda, "45.100 üzerindeki kalıcı hareket yeni bir yukarı hareketin de habercisi olacaktır" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı Genel Müdür Salih Reisoğlu, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada, borsada 42 binde çok önemli bir destek seviyesi olduğunu, endeks bu seviyenin altına sarkması halinde düşüşlerin hızlanabileceğine dikkat çekti. "Kimse dünyanın 6 ay sonra toz pembe olmasını beklemesin" diyen Reisoğlu, borsada yüzde 5-10'luk hızlı çıkışların ise satış fırsatı olduğunu belirtti.

DOLAR DÜŞÜYOR

Dolarda geçen hafta başından bu yana hareketli günler yaşanıyor. Dün hızlı iniş çıkışlarla yatırımcısının başını döndüren dolar bugün yine 1.20 YTL seviyesinin altına indi. Dolar, piyasa açılışında 1.1960 YTL seviyelerinden el değiştiriyor.

Bankacılar, dolarda satışların bittiğini söylemek için henüz erken olduğunu ve yurtdışı kaynaklı sıkıntının hemen bitecek gibi görünmediğini söylüyor. Reuters'a konuşan Denizbank Pozisyon Masası Döviz Yönetmeni Cumhur Örnek, "Fed'in yaptığı 75 baz puanlık indirim sıkıntıları çözmek yerine ileri bir tarihe erteledi. Piyasada yönü kestirmek artık çok zorlaştı. Dalgalanmaların boyu arttı ve bunun bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasa bir dalga daha yedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!