ABD Ordusu ‘temiz’ Amerikalı bulamıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Ordusu ‘temiz’ Amerikalı bulamıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2004 22:55

ABD Ordusu tam bir ‘insan kaynakları krizi’ yaşıyor. Çünkü Amerikalıların çoğu asker olmak için yeteri kadar ‘temiz’ bulunmuyor. Yeni askerlere 15 bin dolar prim verilmesine rağmen açık kapanamıyor.

ABD ordusunun asker ihtiyacı Afganistan ve Irak savaşlarının ardından daha da büyüdü. Ordunun üç yıl içinde 30 bin kişi artırılması gerekiyor. Toplam hedef 500 bin asker.

Ancak ordunun bu hedefi gerçekleştirebilmesi zor görünüyor. Askerlik ücretinin ve koşullarının iyileştirilmesine rağmen ciddi bir insan kaynağı problemi yaşanıyor.

The Economist Dergisi’nin haberine göre, Amerikalılar özel bir şirkette çalışarak kazanabilecekleri paranın çok daha fazlasını askerlikten kazanabiliyorlar. Savunma Bakanlığı askere alınma primini 15 bin dolara çıkardı. Bin yeni asker alacağını ilan etti. Ancak bu ücrete ve iyi imkanlara rağmen yeterli sayıda asker bulunamıyor. Çünkü ortalama bir Amerikalının, Amerikan askeri olmak için gereken koşullara sahip olması çok zor.

YOKSULLAR

Ülkenin yoksul kesimi askerliğin sağladığı olanaklara özellikle ihtiyaç duyuyor. Ancak yoksullar ordunun ‘aramadığı’ bütün özelliklere sahip...

Yoksul Amerikalıların ancak küçük bir bölümü İngilizce konuşabiliyor. Adayların çoğunu yasadışı göçmenler ve suçlular oluşturuyor. Bir Amerikalının asker olabilmesi için çok sıkı giriş koşullarını aşması gerekiyor. Bunlar arasında ciddi suçlar işlememiş olması gibi ‘normal’ olanların yanı sıra, gayri meşru çocuğa sahip olmaması, hatta ikiden fazla meşru çocuğu da olmaması gibi ilginç şartlar var.

ABD Ordusunun en büyük ihtiyacı ‘eğitimli askerler’. Bir Amerikalının asker olmak için en azından lise diplomasına sahip olması, İngilizce, matematik ve fen konularında temel testleri geçmesi gerekiyor. Yeni düzenlemeye göre eşlerini döven erkeklere de ordu yolu kapandı.

Mülakata alınan 30 asker adayından yalnızca birinin bu özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Başvuruda bulunanların çoğu mülakat aşamasına bile gelemiyor. Ordunun internet üzerinden asker arayışına başlaması da sorunu çözmeye yetmiyor.

Asker olmak için ne gerekiyor?

Ciddi bir suç işlememiş olmak

Gayrimeşru çocuğu olmamak

İkiden fazla meşru çocuğu olmamak

Eşini dövmemek

En az lise mezunu olmak

Vücudunda çete dövmesi olmaması

Yüzünde, ellerinde dövme olmaması

İngilizce bilmek
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!