Güncelleme Tarihi:
Amerika'nın casusluk faaliyetlerine ilişkin belgeleri ifşa eden ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, Almanya'da Federal Meclis'te (Bundestag) kurulan Araştırma Komisyonu'nda tanıklık etmeye hazır olduğunu belirtti.
Alman basınında yer alan haberlerde, Snowden'ın avukatı Wolfgang Kaleck'in Bundestag'da NSA'nın dinleme faaliyetlerini araştırmak için kurulan Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg'a bir mektup gönderdiği ifade edildi.
Mektupta Snwoden'ın, "Hiçbir temel koşula bağlı olmadan Araştırma Komisyonu'nda tanıklık etmeye hazırım" ifadesinin yer aldığı belirtildi.
Snowden'ın Avrupa Parlamentosu'na ve Avrupa Konseyi'ne açıklamalar yaptığına işaret eden Kaleck, ancak Snwoden'a hiçbir kurulda tanık olarak somut konuların sorulmadığını ifade etti.
Avrupa Parlamentosu Komisyonu'nda Snowden'ın genel ve yazılı sorulara cevap verdiğini, Avrupa Konseyi'nde de yarım saat açıklama yaptığını, 15 dakika da soruları yanıtladığını belirten Kaleck, Bundestag'daki tanık olarak ciddi bir şekilde ifade vermesinin Araştırma Komisyonu'nun kapsamlı araştırma görevi sebebiyle zaman alacağını kaydetti.
Kaleck, bundan dolayı Snowden'in Bundestag'ın Araştırma Komisyonu'nda tanıklık yapmasının diğer yerlerde yaptığı açıklamalardan farklılık arz edeceğini ifade etti.
ALMANYA'DA İFADE SORUNLU
NSA Komisyonu Başkanı Sensburg ise, Snowden'ın Almanya'da ifadesinin alınmasının sorunlu gördüğünü belirterek, bunun Snowden'ın Almanya'ya güvenli bir şekilde gelip gelemeyeceği ile başladığını vurguladı. Sensburg, Snwoden'ın kendisi için güvenli başka bir ülkede veya video konferansı vasıtasıyla ifadesinin alınmasının mümkün olup olmayacağının incelenmesi gerektiğini kaydetti.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de, Snowden'ın Araştırma Komisyonu'da ifade verip vermeyeceğine ilişkin yasal olarak çok karmaşık olan konunun titiz bir şekilde incelenmesi ve komisyona bu yönde cevap verilmesi gerektiğini ifade etti.
Araştırma Komisyonu'na destek vereceklerini belirten Maiziere, ancak Almanya'nın güvenlik çıkarlarını ve istihbarat servislerinin uluslararası alandaki işbirliği konusundaki gizliğinin dikkate alınması ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Maiziere, çeşitli vesilelerle Amerikan ve İngiliz muhataplarına Bundestag'ın araştırma komisyonunun sorularına yanıt vermelerini ve konunun aydınlatmasına katkı sağlamalarını önerdiğini ifade etti.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yılın ortalarında basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere siyasetçilerini dinlediği iddia edilmişti.
Alman Meclisi de NSA'nın dinleme faaliyetlerine ilişkin bir araştırma komisyonu kurdu. Araştırma komisyonu, ABD ve İngiltere istihbaratlarının Almanya'da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştırmakla görevlendirildi. Komisyonda yer alan muhalefet partilerinin temsilcileri Snowden'ın komisyon tarafından Almanya'da dinlenmesini istiyor. Komisyon'daki hükümet tarafı ise bu konuda kuşkularını dile getiriyor.
ABD makamları tarafından uluslararası tutuklama emri ile aranan Snwoden'a Rusya tarafından geçen yıl geçici bir süre iltica hakkı verilmişti. Bu süre, Temmuz ayı sonunda bitiyor.
Dinlensin mi dinlenmesin mi?
Amerikan gizli servisi NSA'in dinleme skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden Almanya'yı ikiye böldü. Muhalefet Snowden'in tanık olarak Almanya'ya davet etmek istiyor, hükümet ise karşı.Almanya'da NSA'in dinleme skandalını incelemek için kurulan Araştırma Komisyonu NSA eski ajanı Edward Snowden'i tanık olarak dinleyecek mi? Sol Parti ve Yeşiller Snowden'in tanık olarak davet edilmesi talebinden taviz vermiyor. Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyaldemokrat Parti (SPD) büyük koalisyon hükümeti ise Snowden'in Almanya'ya gelmesini istemiyor. Yeni kurulan NSA Araştırma Komisyonu başkanı Clemens Binninger bu kavga yüzünden yüzünden istifa etti. Komisyon çok sert tartışmalar nedeniyle oturumuna sık sık ara verdi. Snowden'i davet kararı 8 Mayıs'a, Başbakan Merkel'in ABD gezisi sonrasına ertelendi. Başbakan Merkel derin nefes aldı.
SNOWDEN'SIZ OLMAZ
Edward Snowden'in dinleme skandalı üzerine belgelerini yayınlayan Amerikalı gazeteci Glenn Greenwald, Berlin'de Federal Meclis'e Snowden'ı tanık olarak dinlemelerini tavsiye etti. Greenwald, Snowden dinlenmeden skandal aydınlanamaz dedi. Süresi sınırlı vizeyle Rusya'da kalma izni bulunan Edward Snowden ifade vermek için Almanya'ya gelmek istiyor. Fakat ABD'ye iade edilmeyeceğine dair garanti talep ediyor. Almanya'ya gelmesi durumunda, ABD Snowden'in iadesini isteyecek. Almanya'da hükümet Snowden için ABD'yi karşısına almak istemiyor. Bu büyük skandalı önemli derecede aydınlatacak olan Snowden Almanya'ya gelmeli mi? Siz ne düşünüyorsunuz, yazın: cozcan@hurriyet.de