Güncelleme Tarihi:
ABD’nin Temmuz 2011’de Afganistan askerlerini geri çekmeye başlayacak olması, Washington’da Taliban liderleriyle masaya oturma ihtiyacını ön plana taşıdı.
Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Araştırma ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi’nin başkanı Imtiyaz Gül, “Washington’un Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Marc Grossman’ın Taliban liderleriyle görüşme sağlanabilmesi için yardım istediğini” öne sürdü.
Gül, “Grossman, Molla Ömer ile bağlantısını sağlayabilecek kişi veya gruplarla temasa geçmek istiyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şubat ayında “bölgede politika değişikliğine gidilebileceğine” değinmiş ve eski başkan Ronald Reagan’ın Sovyetlerle masaya oturma kararını hatırlatmıştı.
Savunma Bakanı Robert Gates ise Taliban ile yapılacak görüşmelerin “yıl sonuna kadar gerçekleştirileceğini tahmin ettiklerini” ifade etti.
‘ABD ÇARESİZ’
Eski Pakistan ve Afganistan özel temsilcisi Richard Holbrooke’un yerini alan ve “Bay Uzlaşma” adıyla bilinen Grossman’dan, ABD askerlerinin geri çekilmesini hızlandıracak bir anlaşmaya odaklanması isteniyor.
ABD’li yetkililer, Molla Ömer’in kişisel sekreteri Tayyib Aga ile çoktan temasa geçti. Analistler ise El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin de etkisiyle, ekonomik krizle boğuşan Başkan Barack Obama’nın, 2011 içinde geri çekmeyi planladığı asker sayısını artırabileceğini öne sürüyor. Henüz bir açıklama yapılmamış olsa da, bazı analistler bu rakamın 10 binin üzerince olacağını tahmin ediyor.
Gül, “Afganistan’ın birbiriyle çatışma halindeki siyasi grupları arasında uzlaşmaya varmak için zamanın giderek azaldığı” uyarısında bulundu. Gül, “ABD’liler çaresiz durumda. Geri çekilmek için son tarih çoktan açıklandı. O yüzden ‘ne kadar çabuk olursa o kadar iyi’ diye düşünüyorlar” dedi.
YÜZ BİNLERCE DOLAR ÇÖPE GİTMİŞTİ
Geçen yıl, Taliban’ın eski üst düzey yöneticilerinden biri olan Molla Muhammed Ahtar Mansur kılığına giren bir dükkan sahibi, “kandırıldıklarını ancak iki görüşmeden sonra anlayan” Batılı yetkililerle bir araya gelmişti. Sahte Taliban lideri, Batılı yetkililerden aldığı yüz binlerce dolarla gözden kaybolmuştu.
Taliban, bu yıl koalisyon güçlerine ağır kayıplar verdirirken, birçok Taliban üyesi, Batı’yla masaya oturmanın “örgütün itibarını sarsacağını ve savaşı kaybediyor oldukları izlenimi vereceğini” düşünüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığına yakın bir yetkili, “Taliban, ‘böl ve yönet’ stratejisini değil, ABD’nin ciddi bir şekilde çözüm arayışında olduğunu görmek istiyor… Obama ve Clinton bu süreç için hazır olduklarını söylüyorlar” dedi.