Güncelleme Tarihi:
Yunan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte bazı siyaset analizcilerinin Türkiye’deki olaylara mübalağalı yaklaştıklarını vurgulayan Bremmer şunları söyledi:
AK PARTİ’DEKİ ELİTLER
* Gösterilerin önemi var tabi. Ancak Arap dünyasındaki ayaklanma ile hiçbir ortak yanı yok. Türkiye’nin Mısır ile sadece nüfusu kıyaslanabilir. Türkiye’nin ekonomisi Mısır ekonomisinden dört kat büyük.
* Anayasa değişikliği ile ilgili planlar, süper güçlü bir başkanlık koltuğunun oluşturulması ve Erdoğan’ın bu ünvana talip çıkması artık kesin değil. AKP’deki elit tabakanın ‘Erdoğan’sız daha iyi olur’ diyeceği bir an gelecek mi? Erdoğan da Türkiye’deki protesto hareketinin hedefinin kendi yönetiminin tarzı değil de başka bir şey olduğuna ikna edebilecek mi?
SORUN ESNEKLİK
* Sorun Erdoğan’ın kişiliğinde. Kimliği ile ilgili derin ayrılıkların bulunduğu bir ülkeyi yönetiyor. Ancak gereken esnekliğe sahip değil. Türkiye’de gösteriler bir parkın yenilenmesi gerekçesiyle başladı. Ancak, asıl neden Erdoğan’ın kendisi ile aynı görüşte olmayanlara saygı göstererek, planlarını yumuşatmaya istekli olmamasıydı.
* Bu arada, haftalık Real News gazetesi de Gezi Parkı olayları için Yunan Genelkurmayı’nın hazırladığı bir analiz-rapora yer verdi. Gazeteye göre, raporda şunlar belirtildi: “Erdoğan hükümeti, rejim karakteristikleri olan siyasi bir güce dönüşmek amacıyla kurumlarda değişikliklere gitme gayretlerini sürdürecektir. Bu durum, Gezi Parkı olaylarında da görüldüğü gibi Türkiye’de kutuplaşmaları arttıracaktır.”