ABD’li 40 ’MIT ineği’ 1 milyon Türk çocuğuna laptop getirecek

Güncelleme Tarihi:

ABD’li 40 ’MIT ineği’ 1 milyon Türk çocuğuna laptop getirecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2008 00:00

Massachusettes Institute of Technology’de (MIT) Nicholas Negroponte ve arkadaşlarının ’Her Çocuğa Bir Laptop’ sloganıyla yoksul ülke ve bölge çocukları için başlattığı kampanya Türkiye’ye de uzanacak. Projenin Avrupa Direktörü Walter De Brouwer, "Biz MIT’liler paraşütle havadan inmiş bir grup ineğiz ve ineklerin sayısı çoğalsın istiyoruz. En büyük projemiz Türkiye’de olacak" dedi.

DÜNYADAKİ eğitim ve teknoloji dengesizliğini ’sınır tanımayan bir laptop kampanyası’ ile aşmaya çalışan teknoloji dehaları Türkiye’ye de el atıyor. Dünyanın en eski teknoloji eğitim kurumlarından Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Nicholas Negroponte’nin 15 küresel teknoloji şirketinin bağışladığı 40 milyon doların faiz geliriyle başlattığı "Her Çocuğa Bir Laptop" (One Laptop Per Child-OLPC) projesi eylül ayında Türkiye’de de başlayacak ve toplam 1 milyon Türk çocuğuna MIT bilim adamlarının tasarladığı laptoplardan dağıtılacak. Projenin Avrupa Direktörü Walter De Brouwer, "Biz MIT’liler paraşütle havadan inmiş bir grup ineğiz ve ineklerin sayısının çoğalmasını istiyoruz. İnekler yararlıdır. Şu ana kadar dünya genelinde Moğolistan’dan, Meksika’ya kadar 1 milyona yakın çocuğa laptop ulaştırdık. En büyük projemiz Türkiye’de olacak. Çünkü Türkiye’de 1 milyon çocuğa laptop ulaştıracağız" dedi.

Dünyayı değiştirmek

OLPC Avrupa Direktörü Walter De Brouwer, projenin ’dünyayı değiştirme’ iddiası olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Proje MIT’te başladı. Orası 15 bin öğrencili bir üniversite ve 1856’da kurulmuş çok köklü bir kurum. Projenin fikir babası Nicholas Negroponte de biz de teknolojinin dünyayı değiştireceğine inanan inekleriz. Dünyada teknolojinin ulaşamadığı çok yer var. ’Çocuklara laptop ve internet ulaştırırsak ne olur’ diye sorduk. Hep birlikte uğraşarak, beraber geliştirerek bir şeyler yapmak en ideailidir. Bir vakıf olarak hareket ediyoruz kár yok. 40 bilim adamı çalışıyoruz. Dünya genelinde 20 bin kadar gönüllü var. 15 sponsorumuz 40 milyon dolar verdi. Bu 40 milyon dolar bankaya konuldu ve bunun faiziyle projeyi finanse ediyoruz. Kasım 2007’de üretim ve dağıtım başladı."

Okulsuza da ulaşacak

Walter De Brouwer, hedefin çocukların oyun sahasını yükseltmek ve birinci dünya ile üçüncü dünya çocuklarının oyun alanını aynı seviyeye getirmek olduğunu söyledi. Walter De Brouwer, şöyle konuştu: "Amaç teknolojiye ulaşamayan, okulu olmayan çocuklara ulaşabilmek. Çocuklar bana ’bu bilgisayarda oyun var mı’ diye soruyorlar. Ben de onlara ’varsa siz bulacaksanız’ diyorum. Hedef bilgisayar kölesi çocuklar değil, bilgisayarın efendisi olmuş çocuklar yetiştirmek. Bu laptop bir eğitim aracı ama bütün olarak da çocukların sürekli geliştirebileceği bir oyun alanı."

Eylül’de Türkiye’de Her Çocuğa Bir Laptop kampanyası, Afrika, Asya, Güney Amerika kıtalarında yoğun olarak devam ediyor. Proje, Türkiye’de bürokratik işlemler tamamlanınca eylül ayında başlayacak ve öncelik geri kalmış yörelerdeki çocuklara ulaştırılacak.

10 milyon adet olursa fiyatı 100 dolara inecek

OLPC
Avrupa Direktörü Walter De Brouwer, "Biz, yola fiyatı 100 dolar olan laptop üretmek için çıktık. Maalesef henüz bu hedefe ulaşamadık ama maliyetimiz şu an 208-210 dolar. Fiyatımız sadece maliyetimiz ve siparişimiz arttıkça maliyet düşüyor. 2009 sonuna kadar 10 milyon bilgisayarı çocukların elinde görmek istiyoruz. O zaman fiyatı da 100 dolara indirmiş oluruz" diyor.

210 dolar ama su geçirmiyor güneşle şarj oluyor

MIT bilim adamlarının tasarlayıp ürettirdiği ’çocuklara özel laptop’ 1.45 kilogram ve sevimli bir çanta gibi.

Çocuklar bu laptop’u sahipleniyorlar ve çanta gibi taşıyorlar, düşme ve çarpmaya karşı çok dayanıklı.

Aynı zamanda tablet bilgisayar olabiliyor, kitap okunabiliyor.

Kamerası içinde, video çekebiliyor, ses kaydı yapıyor, internete çok hızlı bağlanıyor.

MIT ekibi 6-12 yaş arası çocuklar için geliştirdiği bu laptop’u 210 dolara mal ediyor.

Diğer laptop’lardan 5 kat daha güçlü kablosuz ağ tarama gücüne sahip.

İki sınıf bir araya gelip bir resim ya da müzik üretebiliyor. Dil öğretimi için program yüklü.

Güneş enerjisiyle şarj edilebiliyor. Çok düşük enerjiyle çalışıyor. Pil ömrü 23 saat.

Diğer laptoplardan çok daha net şekilde güneşli alanlarda parlak görüntü kalitesi var.

Linux sistemiyle çalışıyor ve çocuklar bu laptop’a program ekleyebiliyor, geliştirebiliyor.

Kristal ekran 360 derece dönebiliyor, Ekranın üzerinde yer aldığı kapak da 360 derece dönebiliyor.

Bu laptopa, tüm ders kitapları, okunması istenen diğer kitaplar, sözlükler yükleniyor.

Hangi ülkede kaç çocuğa ulaştırıldı

Yıl sonunda kadar dünya genelinde 1 milyon çocuk özel laptop sahibi olacak.

Peru’da 200 bin çocuğa teslim edildi, yakında 200 bin daha gidecek.

Uruguay’da 150 bin, Kolombiya’da 65 bin, Meksika’da 50 bin çocuğa dağıtıldı.

Ruanda’da 100 bin tane dağıtıldı. Avrupa’da ise İtalya, Fransa, Hollanda’daki fakir çocuklara da ulaştırıldı.

ABD’d e ’400 dolara bir laptop alın 200 doları fakir bir çocuğa gitsin’ kampanyası yapıldı, 190 bin laptop satıldı.

Bu gelirle sağlanan laptop’lar da Etiyopya, Moğolistan, Hindistan, Pakistan, Senegal, Afganistan, ve Sirilanka’daki fakir çocuklara dağıtıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!