ABD korkusu Asya’yı vurdu bizim borsa yüzde 4 eridi

Güncelleme Tarihi:

ABD korkusu Asya’yı vurdu bizim borsa yüzde 4 eridi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2008 00:00

Uluslararası piyasalarda sular durulmak bilmiyor. Geçen hafta kapanışta ABD borsalarındaki satışlar, dün etkisini daha ağır bir şekilde Asya’da gösterdi. Asya borsalarında düşüş yüzde 4’ü bulurken, ardından açılan İMKB ve Avrupa borsalarında da sert satışlar yaşandı. Piyasalar ABD’den gelecek faiz kararı ve son çeyrek büyüme rakamlarını bekliyor.

ABD’nin resesyona gireceği kaygılarıyla Asya’dan Avrupa’ya tüm borsalar haftaya düşüşle başladı. Asya borsalarında düşüş yüzde 4’leri bulurken Avrupa’da yüzde 1 ile sınırlı kaldı. İMKB’de ise endeksin günlük kaybı yüzde 3’ü aştı, dolar 1.19 YTL’ye çıktı. Piyasalarda ABD Merkez Bankası FED’in yarın açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. Uzmanlara göre, ABD’de hava düzelmeden İMKB’de ve global piyasaların istikrarlı hareket etmesi zor gözüküyor. Bu nedenle hafta boyunca ABD’den gelecek veriler ve oradaki hareketler tüm piyasaların kaderini belirleyecek.

JAPONYA’DA DA OLUR MU: ABD’de durgunluk endişeleri dün Asya borsalarına tarihinin en kötü günlerinden birini yaşattı. Asya’nın gösterge endeksi 2001 eylül ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşarken, özellikle mali sektör ağır satış baskısı dikkat çekti. Uzmanlar, ABD’deki resesyon ihtimalinin artmasının ve bunun Japonya için de konuşulmaya başlamasının Asya ekonomileri üzerinde büyük bir tedirginlik yarattığına dikkat çekerken, borsaların da bundan olumsuz etkilendiğini belirtiyorlar.

ŞANGHAY YÜZDE 7 DÜŞTÜ: New York Borsası’nda geçen cuma günkü büyük kayıpların ardından dün Asya borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Tokyo Borsası’nda düşüş yüzde 4’e yaklaşırken, Hong Kong Borsası’nda yüzde 4.25, Şanghay Borsası’nda yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşti. Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi yüzde 3.3 değer yitirdi, böylece yılbaşından bu yana kaybı da yüzde 11’e ulaştı. Avrupa borsalarında ise kayıp yüzde 1 civarında kaldı. Frankfurt Borsası’nda yüzde 0.93, Paris Borsası’nda yüzde 1.6 ve Londra Borsası’nda da yüzde 1.71 düzeyinde düşüş yaşandı.

İMKB 44 BİNİN ALTINDA: Geçen haftanın ikinci yarısında gelen alımlarla kayıpların bir bölümünü telafi eden İMKB, bu haftaya dünya borsalarındaki gelişmelere paralel satışlarla başladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, dün sabah açılışta gelen sert satışlarla hızla 44 bin puan seviyesine geriledi. Avrupa’daki toparlanmaya paralel satışlar ikinci seansta biraz hız kesti. İMKB 100 endeksi, günü yüzde 3.94 kayıpla 43.706 puandan tamamladı.

DOLAR 1.19 YTL: Döviz piyasası da haftaya hareketli başladı. ABD Doları bankalararası piyasada dün sabah açılışta gelen alımlarla 1.19 YTL’nin üzerine çıktı. Dolar, serbest piyasada da günü 1.1880 YTL’den tamamladı.

FED’den çeyrek puanlık daha indirim bekleniyor

PİYASALARDA yarın akşam açıklanması beklenen ABD Merkez Bankası (FED) kararı merakla bekleniyor. Ben Bernanke’nin başkanlığındaki ABD Merkez Bankası’nın geçen haftaki yüzde 0.75’lik acil indiriminin ardından, resesyonla mücadele için en az çeyrek puanlık faiz indirimi daha yapması bekleniyor. Bu hafta ayrıca ABD’de açıklanacak 4’üncü çeyrek büyüme ile tarımdışı istihdam verileri de yakından izlenecek. Özellikle ABD’nin son çeyrek büyüme rakamlarına göre piyasaların yön çizebileceğine dikkat çekiliyor.

Düşüşün sindirilmesi için zaman gerekli

TURKISH Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, İMKB’nin orta ve uzun vadeli yükseliş trendini bozduğuna ve böylece son 1.5 yılın en zor dönemine girildiğine dikkat çekti. Uskuay, "Piyasaların yeniden güçlenmesi ve düşüşleri sindirmesi için zaman gerekli. Orta ve uzun vadeli yükseliş umudunun sürmesi için 42 bin önemli bir nokta. Bu kırılırsa, biraz daha gerileme riski ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Borsadan çıkan para bonoya gidiyor

DÖVİZ piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, döviz kurlarının piyasalarda oynaklık arttığı zaman yükseliş yönünde hareket ettiğini ama hemen arkasından tekrar yönünü aşağıya çevirdiğini belirtiyorlar. Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker, dolarda sert bir yukarı hareket olabilmesi için ancak iç politika kaynaklı bir durum oluşması gerektiğini belirtti. Tansööker, borsadan çıkan yabancı parasının dolar yerine bonoya gittiğine ve yine Türkiye’de kaldığına işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!