Güncelleme Tarihi:
ABD Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice`ın yardımcısı Hadley, Amerikan The Washington Post gazetesine açıklamasında, Başkan Bush ve ulusal güvenlik danışmanlarının, sadece terörist Usame bin Ladin`in yakalanmasına odaklandıklarını kaydetti.
Hadley, Amerikan yönetiminin, Irak hakkında ilkbahar ve yaz başında bazı ``planlama ve düşünme`` egzersizi gerçekleştirdiğini ancak bu faaliyetlerin 11 Eylül terörist saldırılarıyla durduğunu söyledi.
Hadley, ABD`nin, Bin Ladin`i yakalama çabalarına işaret ederek, ``11 Eylül`den bu yana Irak`a yönelik sistematik hiçbir çalışma yok. Önümüzde yapacak çok iş var`` dedi.
Aynı haberde Washington Post gazetesi, şu anda Beyaz Saray terörlemücadele şefi olarak görev yapan emekli General Wayne Downing`in, Iraklideri Saddam Hüseyin`i devirmek için 3 yıl önce hazırladığı planın bugün yeniden tartışıldığını da yazdı.
Washington Post, eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde planın reddedildiğini, ancak 11 Eylül`den bu yana uygulanabilirliğini savunanların seslerinin yükseldiğini kaydetti. ABD Savunma Bakan yardımcısı Paul Wolfowitz ve diğer önemli siyasi atamaların, Afgan modelinin Irak`a da uygulanmasına destek verdiği belirtildi.
Orijinal Downing planı, 5-6 bin civarında Amerikan askerinin, havadan bombardımanla ``morali bozulmuş`` yarım milyonluk Irak ordusunu alt etmesini ve ABD desteğiyle Irak muhalefetinin isyan başlatmasını öngörüyor. Ancak Washington Post, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon`un son değerlendirmelerine göre, Saddam Hüseyin`i devirmek için gereken unsurların arttığını düşünüyor.
DIŞİŞLERİ CIA VE ORDU KARŞI
Gazete, Irak`a harekat düzenlenmesine karşı olanlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA ve Amerikan ordusunun bulunduğuna dikkati çekti. Washington Post, bu kuruluşların,Saddam muhalifi olan Irak Ulusal Kongresi`nin (INC) gücünün fazla abartıldığına inandığını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Afgan modelinin Irak`ta işlemeyeceğini söylemişti. Powell, ``iki farklı ülke, iki farklı rejim, iki farklı askeri kapasite. İkisi o kadar farklı ki Afgan modelini alıp Irak`a uygulayamazsınız`` demişti.
Askeri gözlemciler, Irak ordusunun, Taliban kuvvetlerinin neredeyse 20 katı olduğunu ve Taliban`dan 10 kat fazla tankı bulunduğunu belirtiyorlar. Irak muhalefetinin ise Afganistan`daki Kuzey İttifakı`na göre mücadele için daha yetersiz olduğu düşünülüyor.En endişe verici unsur ise Taliban`ın aksine, Saddam Hüseyin`in kimyasal, biyolojik hatta nükleer silahlara sahip olması olarak gösteriliyor.