ABD ile İran arasında basketbol diplomasisi

Güncelleme Tarihi:

ABD ile İran arasında basketbol diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 17:04

ABD ve İran’ın dün akşam İstanbul Abdi İpekçi Arena’da karşı karşıya gelmesi spor yorumcularından çok iki ülke arasında yaşanan gerginlik dolayısıyla uluslararası siyaset analistlerinin ilgisini çekti. Ancak iki hükümet arasındaki gerginliğin sahaya yansıyabileceği beklentileri boşa çıktı.

Haberin Devamı

Gazetecilere açıklama yapan ABD koçu Mike Krzyzewski, “İranlıların basketboluna saygı duyduk. Burada bir basketbol maçı yaptık ve benim gözümde basketbolun siyasi bir yanı yoktur” dedi.  

 

Hatta maç sonrası İran koçu Veselin Matiç’le ortak bir basın toplantısı düzenleyen Krzyzewski, söylediği sözleri Matiç’in kafasını sallayarak onaylaması üzerine, “Bu diplomasinin ilk adımı. Bu konuda hemfikiriz” diye şaka yaptı.

 

Sevin TURAN

hurriyet.com.tr

İranlı takımı da benzer bir tavır sergiledi. Kaptan Mehdi Kamrani, “Benim için bu sıradan bir maçtı” açıklamasını yaparken NBA’in Memphis Grizzlies takımında oynayan 15 numara Hamid Haddadi’nin maç başlarken takım arkadaşı ABD’li Rudy Gay’le kucaklaşması dikkatlerden kaçmadı.

 

Haberin Devamı

Maç öncesi İran ve ABD bayrakları taşıyan bir taraftar grubu da saha kenarında “BARIŞ” pankartı açtı.

 

Ancak İranlı yetkililerin tavrının sporculardan biraz farklı olduğu söylenebilir.

 

"FARKLI GRUPLAR AYNI BAYRAĞIN ALTINDA"

İran’ın bütün maçlarında tribündeki yerini alan İstanbul’daki diplomatik misyonu ABD maçını da kaçırmadı. Hurriyet.com.tr’ye konuşan İran İstanbul Başkonsolosu Mahmud Haydari, “Spor siyasi bir olay değildir” mesajını yinelese de ABD maçının İran’ın kupada oynadığı diğer maçlardan daha önemli olduğunun altını çizmeyi de ihmal etmedi verdi.

 

Eşi ve kızıyla maça gelen Haydari, “Biz Tunus’la da oynadık, Brezilya’yla da oynadık. O maçlarda bu kadar taraftarımız yoktu. Görüyorsunuz, tribünlerde farklı geçmişlerden, yaşlardan, kültürlerden İranlılar var ve hepsi de İslam Cumhuriyeti’nin bayrağı altında bir araya geliyor. Buradalar çünkü Amerikalıların gözü önünde İran İslam Cumhuriyeti’ne bağlılıklarını göstermek istiyorlar” dedi.

 

Haberin Devamı

BİZ AMERİKALILARI SEVİYORUZ

Ancak İranlı taraftarlar Haydari’yle tam olarak aynı fikirde değil. Takımlarına “İran muzaffer!” tezahüratlarıyla verdikleri desteği maç boyunca kesmeyen otobüsler dolusu sadık taraftardan biri olan 25 yaşındaki Hüseyin, “sadece ABD maçı için” Meşhad’dan kalkıp İstanbul’a geldiğini doğruladı ancak “İran ve ABD hükümetleri arasında bir sorun yaşanıyor olabilir. Ancak bizim Amerikalılarla bir sorunumuz yok. Amerikalılar ve İranlılar birbirini seviyor” diyerek Amerikalılara göstermek istediklerinin Haydari’nin düşündüğünden farklı olabileceğinin işaretini verdi.

 

Annesiyle birlikte Türkiye’de tatil yaparken maç olduğunu duyup Abdi İpekçi’ye koşan 18 yaşındaki Behluş da Hüseyin’le aynı fikirdeydi.

 

Haberin Devamı

“ABD’yle İran arasında yaşanan gerginlik sahaya da yansır mı?” şeklindeki sorumu bitiremeden düzgün İngilizcesiyle gerginliğin hükümetler arasında olduğunu İran halkı için ortada herhangi bir gerginlik olmadığını belirten Behluş, “Lütfen İran halkının ABD’den nefret etmediğini yazar mısınız? Özellikle üniversite öğrencilerinin çoğu eğitimlerini ABD’de sürdürmek istiyor” dedi.

 

Aslında İran tribünlerine yakından bakıldığında Haydari’yle Behluş’un yorumlarındaki bir paralellik ortaya çıkıyordu.

 

SEÇİM PROTESTOLARINI HATIRLATAN GÖRÜNTÜLER

Tribünlerde yoğunlukla dikkat çeken kadın taraftarlar açık başları, estetikli burunları, kısa kollu tişörtleri ve makyajlı yüzleriyle geçen yaz yapılan seçimlerden sonra Mir Hüseyin Musavi’yi desteklemek ve Ahmedinecad’ı protesto etmek için hem İran’da hem de yurtdışında sokaklara dökülen üniversite öğrencilerini hatırlattı.

 

Haberin Devamı

Bu arada İranlı kadın taraftarların bu görünüme karşılık, maçın molalarında ve devre arasında gösteri yapan ponpon kızların kapalı giyinmeleri dikkat çekti. Özellikle bir sonraki maç olan Slovenya-Brezilya karşılaşmasında kısa şortları ve büstiyerleriyle sahaya inen gösteri grubunun İran maçına uzun taytlar ve yarım kollu tişörtlerle çıkmaları maçın öne çıkan detaylarından biri oldu.

 

Daha önceki maçlarda İranlı yetkililerin ponpon kızları görmemek için tribünlerde ayağa kalkıp sahaya arkalarının döndüğünün hatırlatılması üzerine Büyükelçi Haydari, bu konudan bahsetmek istemediğini ifade etti. Ancak gösteriler sırasında yerinde oturmaya devam eden Büyükelçi’nin yanındaki eşine dönmesi de göze çarptı.

 

Haberin Devamı

seturan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!