Güncelleme Tarihi:
ABD temyiz mahkemesi Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a 1 Ekim tarihine kadar örgütün statüsüyle ilgili karar mühleti koymuştu. Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan MEK yıllardır ABD nezdinde lobi faaliyetlerini yürüterek statüsünün değiştirilmesini talep ediyordu.
1960’lı yıllarda Şah’a muhalefet amacıyla kurulan sol örgüt, 1979 İslam Devrimi’nden sonra Ayetullahlara karşı silahlı mücadeleye girişmişti.
MEK aradan geçen yıllarda birçok değişim yaşadı. Örgütün üyeleri ve destekçileri silah bıraktıklarını açıklarken, Tahran’daki İslamcı rejimi de barışçıl yollardan devirmek istediğini ifade etti.
"GEÇ BİLE KALDI"
Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden, Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ted Poe, Clinton’ın MEK’i terör listesinden çıkarma yönündeki beklenen kararının “geç bile kaldığını” belirtti.
Poe, “MEK çok uzun bir zaman önce şiddeti kınadı ve son yıllarda İran içindeki faaliyetler üzerine bilgi toplanması bağlamında ABD istihbaratıyla birlikte çalışıyordu” dedi.
Bir başka Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Dana Rohrabacher de, “Dışişleri Bakanlığı’nın Halkın Mücahitleri Örgütü’nü Yabancı Terör Örgütleri Listesi’nden çıkarmaya karar verdiğini öğrenmek beni çok mutlu etti. MEK laik, barışçıl ve demokratik bir hükümet isteyen İranlılardan oluşmaktadır” diye konuştu.
MEK, 1997 yılında ABD terör örgütleri listesine alınmıştı. Listede PKK, El Kaide, Hamas ve Hizbullah gibi örgütler de bulunuyor.