Güncelleme Tarihi:
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2010’da genel başkan seçilmesinden bu yana ilk kez ABD’nin başkenti Washington’a gidecek. Kente Cumartesi akşamı kalabalık bir heyetle inecek Kılıçdaroğlu’nu Pazar sabahından itibaren ise dört günlük yoğun bir program bekliyor olacak.
HEYET 12 KİŞİLİK
CHP heyeti, Kılıçdaroğlu ile birlikte 12 kişiden oluşacak. Kılıçdaroğlu’na eşlik edecek isimler şunlar olacak: Engin Altay, Aydın Ayaydın, Aytun Çıray, Aykan Erdemir, Kamer Genç, Osman Korutürk, Faruk Loğoğlu, Ayşe Eser Danışoğlu, Faik Öztrak, Şavak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu.
Kılıçdaroğlu’nun heyeti oluştururken her kesimden bir temsilci almaya çalıştığı öğrenildi. Bu açıdan Genç’in Aleviler, Tanrıkulu’nun Kürtler ve Pavey’in engellileri temsil etmesi için düşünüldüğü belirtildi. Gruptaki diğer isimlerden Öztrak’ın ekonomi, Loğoğlu ve Korutürk’ün de diplomasi konularında ağırlık saihibi olacakları aktarıldı.
UMUT ORAN YOK
ABD’ye gelen CHP heyetinin en tartışmalı konusu ise Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın durumu oldu. Son ana kadar heyette olacağı düşünülen Oran, son dakikada gruptan çıkarıldı. Eylül ayında Kılıçdaroğlu’nun gezisinin detaylarını oluşturmak için kente gelen Oran, daha sonra Loğoğlu bir basın toplantısı düzenlemiş ve Beyaz Saray’da yapılan görüşmede eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt konusunun da ele alındığını ve konuyu hatırlatan Amerikan tarafının hükümete e-muhtıra veren Büyükanıt’ın en üst düzeyde emekli edilmesine ilişkin bir çelişki dile getirdiğini söylemişti. Beyaz Saray’ın görüşmede böyle bir yorumda bulunmadığı anlaşılınca da CHP bir düzeltme yayınlamış ama konu Beyaz Saray ve CHP arasında bir gerginliğe neden olmuştu. CHP yetkikileri, Oran’ın heyete neden alınmadığı konusunda bir yorumda bulunmadı.
15 GAZETECİ GELECEK
Kılıçdaroğlu’na gezisinde Türkiye’den gelecek 15 gazeteci de eşlik edecek. Gazetecilerin bağlı oldukları medya kuruluşları ise şunlar olacak: Hürriyet, Milliyet, Habertürk (iki kişi), Vatan, Cumhuriyet, CNN Türk, NTV, Hürriyet Daily News, Taraf, Yurt, TGRT, Cem TV (iki kişi) ve Halk TV.
GÜLENCİLER KESİN DEĞİL
Cumartesi gecesini dinlenerek geçirecek Kılıçdaroğlu, Pazar günü önce Wall Street Journal gazetesi ile bir söyleşi yapacak. Ardından Türk-Amerikan dernekleri ile bir araya gelecek. Şimdilik teyit edilen dernekler, seküler çizgideki Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ve Türk-Amerikan Bilimadamları Derneği (TASSA). Kılıçdaroğlu’nun o gün Fethullah Gülen’e yakın, Washington merkezli Türki Amerikan Birliği (TAA) ile de görüşmesi söz konusu ama CHP temsilcileri henüz bu görüşmenin teyit edilmediğini aktardılar. Kılıçdaroğlu veya heyetinden birinin, Mayıs ayında Washington’a Başbakan Erdoğan ile birlikte gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yaptığı gibi, Pensilvanya’da Gülen ile bir araya gelmesinin ise söz konusu olmadığını aktardılar.
Kılıdaroğlu, Pazar günü daha sonra ABD’deki Türk-Amerikan işadamlarıyla bir araya gelecek. New York ve Florida’dan gelecek kişilerle buluşacak.
Akşam ise bu sene açılan CHP ABD Temsilciliği için düzenlenecek bir resepsiyona katılacak.
JOE BIDEN KENTTE YOK
Kılıçdaroğlu, Pazartesi sabahı önce İngiltere’nin Washington Büyükelçisi Sir Peter Westmacott ile bir araya gelecek. Ve Westmacott’un konutunda kendisiyle kahvaltıda buluşacak.
Ardından saat 10.00’da Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Avrupa Danışmanı Karen Donfried ile görüşecek. CHP Heyeti, bu görüşmeye Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da “drop-by” (uğramak) yöntemiyle katılmasını umuyordu. Ancak Çin ve Japonya arasındaki krizi görüşmek için Pazar akşamı Pasifik turuna çıkacak olan Biden o gün kentte olmayacak.
DIŞİŞLERİ İLE GÖRÜŞMEYECEK
Dışişleri Bakanlığı kanadında Bakan John Kerry ve Avrupa’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da o gün NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel’e gideceğinden Kılıçdaroğlu Dışişleri’nde de istediği düzeyde bir temasta bulunamayacak. Bu nedenle Amerikan Dışişleri ile kendisi değil heyetindeki milletvekillerinden Aykan Erdemir görüşecek. Bu toplantı da ya Pazartesi ya Salı gerçekleşecek.
BROOKINGS KONUŞMASI
Kılıçdaroğlu, Pazartesi saat 11.30’da ise prestijli Brookings Enstitüsü’nde “CHP’nin Türkiye Vizyonu” başlıklı bir konuşma yapacak. Kaynaklar, iki hafta önce de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuşma yaptığı enstitünün Kılıçdaroğlu’nu ağırlamaktan memnun olduğunu aktardılar. Prestijli Brookings Enstitüsü’nde AKP ve CHP arasında bir konuşma rekabeti yaşandığı haberleri çıkmıştı. Ancak enstitünün hem Davutoğlu hem de Kılıçdaroğlu’nu ağırlayarak bağımsızlığına vurgu yapmaya çalıştığı belirtildi.
OBAMA’NIN DÜŞÜNCE KURULUŞU
Kılıçdaroğlu, Brookings’ten sonra kentte Obama’nın düşünce kuruluşu olarak bilinen Amerikan İlerleme Merkezi’nde (CAP) bir toplantıya katılacak. Ancak bu toplantı basına kapalı olacak.
CHP Lideri, aynı akşam ABD Kongresi’ndeki Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun ABD Kongresi’nde onuruna vereceği resepsiyona katılacak. Resepsiyonun ardından da Cumhuriyetçi Parti’nin, Cumhuriyetçi Partililere ait Capitol Hill Club’ta kendisi için düzenleyeceği davete iştirak edecek. Böylece ilk kez bir Türk politikacı bu tarihi kulüpte ağırlanmış olacak.
Davetin ardından ise Dostluk Grubu eşbaşkanlarından Virginia Foxx ile Kılıçdaroğlu ABD Kongresi’nde bir gece yarısı turu yapacak. Foxx, Kılıçdaroğlu’na Kongre binası ve tarihiyle ilgili bilgiler verecek.
WASHPO YAZI İŞLERİ
Kılıçdaroğlu, Salı günü ise önce Washington Post Gazetesi’nin yazı işleri müdürleriyle bir araya gelecek. Ardından yoğun bir Kongre temas trafiği yaşayacak.
CHP Genel Başkanı, Salı saat 14.30’da Kongre’de Cumhuriyetçilerin güçlü Çoğunluk Lideri Eric Cantor ile görüşecek. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile bir temas gözükmüyor. Kongre kaynakları, Hürriyet’e verdikleri bilgide en son geçen ay kente gelen TÜSİAD Heyeti ile de görüşen Boehner’ın bu dönem Türkler ile çok fazla toplantı yaptığını, bu nedenle Kılıçdaroğlu ile görüşmeyeceğini aktardılar.
EŞBAŞKANLAR İLE BULUŞMA
Kılıçdaroğlu, Cantor’un ardından ise ayrı ayrı Türk-Amerikan Dostluk Grubu Eşbaşkanları Steve Cohen ve Ed Whitfield ile buluşacak. Bunlardan en kritik olan görüşme Cohen ile olacak.
İki hafta önce kente gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüşen Cohen, toplantıda Davutoğlu’na Türkiye’deki insan hakları ve artan antisemitizm konularında sorular sormuştu. Cohen, o toplantıyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi: “Türkiye’nin belli önemli bölgelerinde antisemitizm ve bazı insan hakları meseleleri olduğunu okudum. Kovuşturmaya uğrayan insanlar benim endişelerimdi. Ve bu kaygıları gündeme getirdim. Halen kaygılı olduğumu söyleyebilirim.”
PENTAGON İLE TOPLANTI
CHP Heyeti, aynı gün Pentagon’da Avrupa’dan Sorumlu Bakan Yardımcılarından Jim Townsend ile de bir görüşme yapacak. Ama bu görüşmeye heyettekilerden Loğlu, Korutürk ve CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan girecek. Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanlığı gibi Pentagon’a da gitmeyecek.
CHP Lideri akşam ise Demokrat Partililerin onuruna vereceği bir davete katılacak.
PARTİLERÜSTÜ POLİTİKA
Kılıçdaroğlu, kentteki son gününde, önce Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) bir organizasyonuyla Amerikan şirket temsilcileri ile kahvaltı edecek.
Öğlen ise düşünce kuruluşlarından Partilerüstü Politika Merkezi’nin bir toplantısına katılacak. ABD’nin eski Ankara Büyükelçileri Abramowitz (1989-91) ve Eric Edelman (2003-05) başkanlığında yapılacak toplantı basına kapalı olacak ve Kılıçdaroğlu burada birçok uzman ile bir araya gelecek.
Kılıçdaroğlu, daha sonra saat 15.30’da saygın Johns Hopkins Üniversitesi’nde “Yeni bir Türk Dış Politikası’na doğru” başlıklı bir konuşma yapacak.
Akşamıda da temaslarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek Washington gezisini tamamlayacak. CHP Genel Başkanı, o gece THY’nin akşam uçağıyla Türkiye’ye dönecek.