Güncelleme Tarihi:
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Savunma Bakanı Leon Panetta ile dün düzenlediği basın toplantısında, Hürriyet’in sorusu üzerine Türkiye’ye konuşlandırılan Amerikan kuvvetleri ve PKK ile mücadelede ABD’nin Türkiye’ye yaptığı teklif meselesine açıklık getirdi. Dempsey, Türkiye’ye istişareler için ekipler gönderdiklerini ve son beş yıldır yürütülen istihbarat paylaşımına dayalı işbirliğinden dersler çıkardıklarını söyledi.
BİZ ORTAKLARIMIZA ÖNERİRİZ
Dempsey, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin geçen hafta yaptığı bir açıklamada, PKK’ya karşı mücadelede, ABD’nin Usame Bin Laden’in öldürülmesinde kullandığı yöntemleri Türkiye ile paylaşma önerisi ve Başbakan Erdoğan’ın (bir evde yakalanan Bin Laden’in aksine PKK liderleri mağaralarda sığındığından) öneriye verdiği olumsuz yanıta ilişkin ise şöyle konuştu: "Bu Başbakan Erdoğan’ın ülkesi. Yaklaşmını sorgulayamam. İşini de son derece iyi yapıyor. Biz ortaklarımıza teklif ederiz. Kaldı ki, Türkiye sadece yakın bir ikili ortak değil, NATO ittifakından ortak. Onlara tecrübelerimizi paylaşmayı öneririz. Ayrıca onların tecrübelerinden yararlanırız. Bazen önerilerimizi kabul ederler, bazen de etmezler. Ben bundan bir iletişim kopukluğu olduğu sonucunu çıkarmam."
İSTİŞARE İÇİN GİDİP GELİYORUZ
ABD’nin Avrupa’daki Kara Ordusu Komutanı Korgeneral Mark Hertling, önceki gün Washington’da bir araya geldiği bir grup Amerikalı gazeteciye, Suriye’deki olayların ardından, başta istihbarat paylaşımı yürütmek için, Türkiye’ye kendi komutasındaki kuvvetlerden muharebe kabiliyeti olmayan az sayıda personel gönderdiklerini söylemişti. Dempsey, Suriye’deki krizin başlamasından beri ABD’nin Türkiye’ye ne kadar ilave kuvvet aktardığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:
"Zaman zaman özellikle insani yardım bölgeleri, balistik füze savunması ve elbette istikrarsız Kuzeydoğu Suriye ve PKK’yla ilintili terörle mücadele endişeleri konusunda planlar yapmak için ekipler gönderiyoruz. Ve aslına bakarsanız, Yardımcım Oramiral James Winnefeld de, mevkidaşıyla bu konular hakkında görüşmeler yapmak için gittiği Türkiye’den yeni döndü. İki konu var: Yaklaşık son beş yıldır Türkiye ile istihbarat paylaşımı uygulaması yürütüyor olsak bile şu anda yapmaya çalıştıklarımızdan biri, son beş yıldan dersler çıkarmak. Ve Türkiye’nin güneydoğu sınırındaki farklı durumu anlamak, onlara (Türklere) yardım etmek için yapabileceğimiz başka şeyler var mı görmek. Türkiye’ye yönelik balistik füze tehdidini azaltmak da var. O yüzden bu işleyen bir süreç ve bu istişareleri yapmaya ihtiyaç duyduğumuzda gidip geliyoruz."