Güncelleme Tarihi:
“Kur savaşı” uyarılarını arasında, Güney Kore’de Cuma günü başlayan G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantılarında, yetkililerin ABD, Çin ve diğer ülkeler için özel ticaret hedefleri belirlenmesini engellemesi bekleniyordu.
Dow Jones NewsWires’a konuşan ABD’li bir yetkili, toplantılara yönelik yapılacak açıklamanın taslak metninde, G20 maliye bakanlarının Cumartesi günü “rekabetçi” kur politikalarından kaçınmak konusunda bir anlaşmaya varacaklarının ifade edildiğini söyledi.
Taslak metne göre, G20 aşırı dengesizliğin önüne geçmek için gereken bütün politikaları uygulayacaklarına ve cari açıklarını sürdürülebilir seviyelerde tutmaya devam edeceklerine söz verdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), uygulanan ekonomi politikalarının diğer ticaret ortaklarını nasıl etkilediğini gösterecek düzenli raporlar yayınlayacak. IMF bu şekilde G20’yi denetleme konusunda daha fazla yetki sahibi oldu.
IMF’TE TARİHİ KARAR
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, G20 yetkililerinin Washington merkezli kuruluşun Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verecek şekilde yeniden yapılandırılması konusunda tarihi bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.
Anlaşmaya göre, Avrupa IMF idari yönetimindeki iki koltuğu gelişmekte olan ülkelere bırakmayı kabul etti. Buna göre, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ileriki dönemde IMF’nin en yetkili ilk on ülkesi arasında yer alacak.
Güney Koreli üst düzey bir yetkili, G20 yetkililerinin aynı zamanda küresel ekonomik krizi tetiklemekle suçlanan bankalar ve diğer finans kuruluşlarının daha fazla denetlenmesini sağlayacak bir anlaşma da imzaladı.
Taslak metne göre, cari açıklar ve kur politikaları konusundaki işbirliği içinde hareket etme G20 yetkililerinden büyük destek gördü. Çinli yetkililerin de tartışmalardan oldukça memnun ayrıldığı belirtildi.
Kur savaşları konusunda gergin bir bekleyiş içinde olan piyasalarsa, 11-12 Kasım tarihlerinde Güney Kore’nin başkenti Seul’da düzenlenecek G20 toplantılarından, komşuya zarar verme politikalarından uzak durulmasını sağlayacak kararların çıkmasını bekliyor.
G20 ise, son gelişmelere yavaş yanıt verdiği gerekçesiyle etkisiz olduğu yönünde eleştirilere maruz kalıyor.
*Bu yazı AFP'de "Fractious G20 set to confront trade imbalances" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: