Güncelleme Tarihi:
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, PKK'yla mücadele ve Suriye konularında çok önemli açıklamalar yaptı. ABD Büyükelçisi'nin televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısına katılan CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, ayrıntıları Hürriyet Dünyası'na anlattı.
İşte Ricciardone'nin önemli mesajları:
TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA FLAŞ AÇIKLAMA
Türkiye'ye, terörle mücadelede işbirliği konusunda yeni bir öneri getirdiklerini anlatan Ricciardone, bu konuda ABD'nin Usame Bin Ladin'i yakalamak için uyguladığı karmaşık askeri operasyonu örnek gösterdi. Bu operasyonun TTP (Tactics Technics Procedures-Taktik Teknik Usuller) adını taşıdığını kaydeden ABD Büyükelçisi, ileri, tek kolluk ve özel kuvvetlerin ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir operasyon olduğuna dikkat çekti.
Ricciardone, "Türk hükümetiyle PKK ve Kandil konusundaki tüm istihbarat bilgilerini paylaşıyoruz. . Daha da fazlasını önerdik. Bin Ladin'in yakalanmasında, çoklu disiplinli yaklaşım sergiledik. İleri teknolojiden, özel harekattan, kolluk kuvvetlerinden yararlandık. Türk hükümetine de PKK ile mücadele konusunda önerimiz oldu, kullandığımız TTP (Tactics Technics Procedures ) yani Taktik Teknik Prosedürleri paylaşmayı önerdik. Hükümetinizle yaptığımız gizli çalışmalar girmeyeceğim. Biz onlara bunu sunuyoruz. Ancak Türk yetkilileri mücadelelerini yasalara, deneyimlerine göre yapıyorlar. Biz daha da yakın şekilde çalışmaya hazırız" diye konuştu.
"ŞÜPHE BENİ SİNİRLENDİRİYOR"
Ricciardone sözlerine şöyle devam etti: "Şu ana kadar PKK'yı askeri açıdan yenmemiş olmamız hem Türkiye'nin hem ABD'nin üzüldüğü bir konu. Ama bu mücadele konusunda ABD'ye yönelik şüphe beni üzüyor hatta sinirlendiriyor. Çünkü böyle olunca düşman müttefikler arası ilişkiye şüphe yerleştirmekte başarılı oluyor. Bu düşmanlara umut veriyor olabilir. Türkiye tek başına, ABD onu desteklemiyor diyenlere soruyorum.... 'Niye buna inanıyorsunuz?'. Biz daha akıllı yöntemlerle daha yakın çalışmaya hazırız. İstihbarat veriyoruz ama beraber yararlanmıyoruz, biz istihbarat veriyoruz. Türkiye nasıl kullanacağına kendi karar veriyor. Bizim Ladin'in yakalanma sürecinde savaş uzmanlarımız, istihbaratçılarımız, kolluk kuvvetlerimiz hepsi birlikte çalıştı. Çok disiplinli bir yaklaşımla yakaladık. Biz bu deneyimi paylaşmak, yapmak için hazırız. Türkiye'ye saygı duyuyoruz, ne yapması gerektiğini söylemiyorum. Deneyimi paylaşmaya hazırız."
ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin bu teklife nasıl yanıt verdiği konusunda ise, sessizliğini korudu. Sadece ,"Türkiye, işbirliğinin ne kadarını açıklayacağına kendisi karar verir" demekle yetindi.
ESAD TUZAK KURMUŞ OLABİLİR, TÜRKİYE OYUNA GELMEDİ
ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin düşürülen uçağı ve Urfa-Akçakale'ye düşen bombaların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bir "tuzağı olabileceğini" söyledi. Ricciardone, "Esad rejimi tuzak kurmuş olabilir Ancak Türkiye bu oyuna gelmedi" dedi. Esad rejimini "kriminal bir rejim" olarak nitelendiren ABD Büyükelçisi, "Türkiye'nin düşmanı, bizim de düşmanımızdır" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN POLİTİKASI UZAK GÖRÜŞLÜ, AKILLI
Türkiye'nin Suriye konusundaki politikasını "uzak görüşlü, cömert ve akıllı" olarak nitelendiren Ricciardone, "ülkelerimiz birlikle çalışıyor. Geçiş sürecinin ne zaman sona ereceğini tahmin edebiliyoruz. Beraber çalışarak, geçiş sürecisini öne almaya ve pozitif olmasına çalışıyoruz" dedi.
SAVAŞ İHTİMALİ GÖRMÜYORUM
Suriye'de bir "savaş ihtimali görmediğini" de söyleyen Ricciardone, "Ancak bu, ABD'nin rehavet içinde olacağı anlamına gelmiyor" diye konuştu.
RUS UÇAĞI İSTİHBARATINI ABD Mİ VERDİ?
ABD büyükelçisi bu soruya doğrudan yanıt vermek yerine, "dostlarımızla istihbarlarımızı paylaşıyoruz" demekle yetindi. "Müttefikler böyle davranır" diyen Ricciardone, "Rus uçağı istihbaratı konusundaki söylentilerle ilgili konuşmayacağım. Ancak şunu söyleyebilirim; dost ülkeler istihbaratlarını paylaşırlar" dedi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN ENDİŞELİYİZ
ABD Büyükelçisi'nin en önemli açıklamalarından biri de, Suriye'de muhalefet saflarında gücünü arttıran Müslüman Kardeşler örgütü konusunda oldu. ABD Büyükelçisi, "Müslüman Kardeşler benzeri örgütlerin Suriye'deki yapılanmalarından elbette endişe duyuyoruz" diye konuştu.
OBAMA İHTİYATLI DAVRANIYOR. SEÇİMDEN SONRA DA SÜRER
Türkiye'nin Suriye konusunda yalnız bırakıldığı iddialarına karşılık ise Büyükelçi Ricciardone, "BAşkan Obama Suriye konusunda tutarlı ve ihtiyatlı bir politika izliyor. Seçim sonuçları ne olursa olsun, bu bakış açısının değişeceğine inanmıyorum" dedi.
TAMPON BÖLGE KARARI YOK
Suriye'de mültecilerin karşılanması için sınırda tampon bölge kurulması konusunda bir karar bulunmadığının altını çizen Büyükelçi, "Ben Beşar Esad olsam, her sabah kalktığımda uluslararası toplumun baskısı ne olacak diye düşünüp, endişe ederdim" diye konuştu. Türkiye'nin mecbur kalıp, fiili olarak tampon bölge oluşturması olasılığının hatırlatılması konusunda ise ABD Büyükelçisi, "Türkiye ile yakın temas içindeyiz. Askeri kuvvetlerimiz temas içinde. Askeri uzmanlar arasında bu hafta da görüşme var. Her türlü olasılığı görüşüyoruz. Bu konuda karar alınmadı ama gerekli hale gelirse, Türkiye ve müttefiklerinin gücüyle her türl olasılık değerlendirilir" dedi.
ABD'DE HİÇ KİMSE GENÇ İNSANLARIN SİLAHLA SURİYE'YE GİRMESİNİ İSTEMİYOR
ABD Büyükelçisi, "hiçbirimiz genç insanlarımızın silahla Suriye'ye girmesini istemiyoruz. Beşar Esad çatışmaları mezhep çatışmasına çevirmeye çalışıyor. Kardeşler arası bir savaşa girmek istemiyoruz" dedi.