Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Perşembe günü bir araştırma raporu yayımlayan Bullard, Fed’in gevşemeye devam etmesi durumunda, “Şu andakinden daha agresif bir şekilde parasal gevşeme politikası uygulamamız gerektiği görüşündeyim” dedi. Bullard’a göre, Fed’in yapması gereken başka menkul kıymetler yerine ABD Hazine tahvili alımı yapmak.
Bullard, ekonomideki zayıflığın sürmesi durumunda ne yapılması gerektiğini açıklayan ilk Fed yetkilisi oldu. Bullard’ın bu sözleri aynı zamanda Fed’in para politikası karar organı olan Federal Açık Piyasa Komitesi’ndeki görüş ayrılıklarını da ortaya çıkardı.
Saint Louis Fed Başkanı, faizleri uzun bir süre daha düşük seviyede tutma taahhüdünün insanları, enflasyonun gelecekte yüksek olacağını düşünmeye ikna edebileceğini ancak bunun aksinin gerçekleşme ihtimalinin var olduğunu da söyledi.
JAPONYA’DAKİ GİBİ OLABİLİR
Bullard, bu politikanın ters tepmesi durumunda insanların, Japonya'daki gibi gelecekte deflasyon ya da çok düşük enflasyonla karşılaşacaklarını düşünmeye başlayabileceklerine işaret etti.
Bu durumda tüketiciler fiyatların daha da düşeceği beklentisiyle alışverişlerini sürekli erteliyor ve bu da ekonomideki büyümeyi sekteye uğratıyor.
Bullard, şu anda acil bir önlem çağrısı yapmadığını ve ABD ekonomisindeki toparlanmanın sonbaharda da devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Bullard yaptığı değerlendirmede, "Şimdi değil ancak daha sonra karşılaşabileceğimiz ikinci bir şok için yedekte bir planımız olması gerekiyor" dedi
SÖZLER TARTIŞMA
Fed Başkanı Ben Bernanke de geçen hafta ABD Kongresi'nde yaptığı açıklamalarda, bankanın genişleme politikaları uygulaması durumunda seçenekleri sıralamıştı. Bunlar arasında bankaların Fed'de tuttuğu rezerv fazlalarına yapılan faiz ödemelerinin durdurulması, faiz oranlarının bir süre daha düşük tutulması ve yeniden tahvil alımına başlanması yer alıyordu.
Ancak, Bernanke hangi seçeneğin en iyisini olduğunu söylemek için ise henüz erken olduğunu söyledi.
Bullard’ın önerdiği yöntemle Fed’in bilançosunun daha da şişirilmesinin piyasaları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle başta Kevin Warsh olmak üzere diğer komite üyeleri bu yönteme karşı çıkıyor.
Fed, Aralık 2008'den bu yana ekonomideki toparlanmayı desteklemek için yüzde 0 ile 0.25 arasındaki borçlanma faiz oranlarını değiştirmedi.
* Bu haber Financial Times'ta, "Fed urged to opt for aggressive easing" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.