ABD devlerinden Clinton'a mektup

Güncelleme Tarihi:

ABD devlerinden Clintona mektup
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'ye yanlış yapmayın yanarız

Savunma endüstrisinin 6 dev firması, Başkan Clinton'a gönderdikleri mektupta, ‘‘Nasıl Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine yoğun destek veriyorsak, aktif ve demokratik bir rol oynamasını isteyen unsurları da desteklemeliyiz’’ denildi.

AMERİKAN savunma endüstrisinin ‘‘top 6’’ şirketi, Başkan Bill Clinton'a bir mektup göndererek, Türkiye'ye büyük silah satışlarında siyasi bir hata yapılması halinde çok önemli ve kapsamlı ihalelerin elden kaçırılacağı uyarısında bulundu. Hürriyet, altı dev firmanın başkanları tarafından imzalanan mektubu ele geçirdi.

Beyaz Saray'a gönderilen mektubu Philip M. Condit (Boeing), Nicholas D. Chabraja (General Dynamics Corp.), Vance D. Coffman (Lockheed Martin Corp.), Terry D. Stinson (Textron), Dan Burnham (Raytheon Company) ve Dean Borgman (Sikorsky Aircraft Corp.) imzaladılar.

DESTEKLEYİN ÇAĞRISI

Altı devin mektubu, ‘‘Türkiye'ye silah satışları alanında bize destek vermenizi istiyoruz’’ diye başladı. Clinton'ın geçen yıl Türkiye'ye başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiği hatırlatılarak, Balkanlar, Irak, Ortadoğu barış süreci ve özellikle Orta Asya konularında Türkiye'nin ne kadar önemli bir ülke konumunda bulunduğunu ABD Başkanı'nın bizzat gördüğü ifade edildi. Hazar Havzası enerji kaynaklarının Batı'ya aktarılmasında, Türkiye'nin kritik bir önem taşıdığının da altı özellikle çizildi. Mektupta, ‘‘Türkiye, laik demokrasisiyle, İslam dünyasına model bir ülkedir’’ denildi.

11 MİLYAR DOLAR

Dev şirketlerin yöneticileri, Türkiye'nin, çok yakın bir dönemde büyük savunma ihaleleriyle ilgili kararlar vereceğini belirterek, bunlar arasında, 4 milyar dolarlık saldırı helikopterleri projesi, 7 milyar dolarlık tank projesi, deniz sistemleri ve elektronik teçhizat ve malzemenin bulunduğu kaydedildi. Mektupta, ‘‘Bu savunma alımları, binlerce Amerikan işçisi için önemli bir istihdam kaynağını ve yüksek geliri temsil etmektedir’’ denildi.

SORUN YAŞANMAMALI

Mektupta, ‘‘Savunma alanında ABD'den Türkiye'ye satış yolunun açık tutulması son derece büyük önem taşımaktadır’’ denildi ve şöyle devam edildi: ‘‘İlk önemli silah transferine verilecek ABD onayında başarılı olamamak, Amerikan şirketlerini daha sonraki büyük ihalelerde safdışı bırakacak bir emsal oluşturacaktır. Nasıl Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine yoğun destek veriyorsak, Türkiye'nin aktif ve demokratik bir rol oynamasını isteyen unsurları da desteklemeliyiz. Bunu güvence altına almak için, ABD'nin, Türkiye'nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının güvenilir bir sağlayıcısı olduğunu göstermeliyiz.’’

ABD iş merkezine mevzuat engeli

ABD'li ve Güneydoğulu işadamları arasında ticari işbirliği temasının kurulmasını kolaylaştırmak amacıyla ABD Büyükelçiliği'nin Diyarbakır'da açmaya hazırlandığı iş merkezine ilişkin protokol, mevzuat engeline takıldı. Güneydoğu gezisine çıkan Büyükelçi Mark Parris'in Şırnak ziyaret programında GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği) ile iş merkezi protokolünün imzalanması da bulunuyordu. Büyükelçi Parris, dün Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya ve ANAP'lı Belediye Başkanı Sait Namdar ile biraraya geldi. Büyükelçi Parris, protokolun imzalanması beklenen Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası'nda, 80 kadar GÜNSİAD üyesiyle biraraya gelerek işbirliği olanaklarını ele aldı ancak protokolün imza töreni gerçekleşmedi. Buna gerekçe olarak GÜNSİAD'ın bir dernek olduğu, dernekler yasasına göre de, bir Türk derneği ile yabancı bir misyon arasında bir protokol imzalanamayacağı gösterildi. Ancak merkezin protokol imzalanmasa da 15 Haziran'da açılacağı belirtiliyor.

İÇEL'in Çamlıyayla İlçesi Çamalanı Köyü'nde bulunan ve 1'inci Dünya Savaşı sonrası, Bağdat ve Avrupa'yı birbirine bağlayan demiryolu yapımı sırasında görev yaparken ölen Almanlar'ın bulunduğu mezarlığın restorasyonu tamamlandı. Almanya Büyükelçisi Dr. Rudolf Schmidt'in mezarlığı ziyaret etti. Alman Mezarlığı'nın Türk- Alman dostluğunun çok güzel simgesi olduğunu belirten Alman Büyükelçi, şöyle dedi: ‘‘Burada hayatlarını kaybeden askerler 1980 yılında naaşları alınarak, İstanbul Tarabya'daki Alman Mezarlığı'na taşındı, sivillerin naaşları burada kaldı. Bunun için de buradaki anıt mezarı restorasyonunu yaptık. Böylece burada ölen sivillerin anısını yaşatmak istedik.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!