Güncelleme Tarihi:
Â
KADIN Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV), Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınlar için hazırladığı projeyle kadınlar yemeklerini artık güneş enerjisi ile çalışan ocakta yapacak.
KEDV’nin güneşli gün sayısının en fazla olduğu illerde uyguladığı ’Kadınlar iklim değişikliğine karşı bilinçleniyor, güneş ocağı kullanıyor’ projesi Mardin’de hayata geçirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da desteklediği, yerel kadın kooperatifleri ile işbirliği içinde yürütülen proje kapsamında kadınlar yemeklerini güneş ocağında pişirdi.
Mardin merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Tarlacık Köyü’nde tanıtılan ocakta ilk olarak bulgur pilavı pişirildi. 45 dakikada yapılan pilavın tadına köylü kadınlarla birlikte bakan Proje Koordinatörü Gökçen Durutaş, ocak hakkında köylülere bilgiler verdi. Durutaş, son yıllarda çevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği gibi kavramların sıkça kullanıldığını belirterek, yaşanan iklim değişikliğinden ve afetlerden kadınlarla çocukların daha fazla etkilendiğine dikkat çekti.
Gökçen Durutaş, "Dünyamız giderek ısınıyor. Atmosferdeki sera gazlarının artmasının nedeni ise biziz. Evlerimizde ısınmak, yemek pişirmek, ulaşım, sanayi faaliyetlerinde fosil yakıt adı verilen kömür, doğalgaz ve petrolün kullanılması ayrıca tarımsal faaliyetler sera gazlarının artmasına neden oluyor. İklim değişikliği hepimizi etkiliyor. Dünyada iklimlerden kaynaklanan afetlerde de en çok kadınlar ve çocuklar ölüyor. Bu iklim değişikliğinin önüne geçmek için güneş enerjisi ile çalışan şemsa ocağını geliştirdik. Bu ocak hem ekonomik tasarruf sağlıyor hem de doğayı koruyor. Güneş ocağı çevrecidir, ekonomik tasarruf sağlar ve doğayı koruru, zaman kazandırır, sağlıklıdır, güvenli ve kullanışlıdır" diye konuştu.
OCAĞIN ÖZELLİKLERİ
Ocağa verdikleri Arapça ’şemsa’ kelimesinin ’güneş’ anlamına geldiğini belirten Durutaş, ocak hakkında ayrıca şu bilgileri verdi:
"Güneş ocağı para kazandırır. Güneş bedava olduğu için yakıta para harcamazsınız. Elektrik, LPG, kömür, odun gibi için ödeyeceğiniz parayı başka ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz. Güneş ocağı zaman kazandırır. Yemek pişirirken başında beklemenize gerek kalmaz, gönül rahatlığıyla başka işlerinizi yapabilirsiniz. Yemek pişirmek için odun, kömür taşımak ve ocak yakmak için zaman harcamazsınız. Tencerede kuruma ve yapışma olmadığından, pişirme sonrası temizlik derdi olmaz. Güneş ocağı sağlıklıdır. Çok yüksek sıcaklarda pişirmediği için yiyecekler besin değerini kaybetmez. Tat, koku ve lezzetini korur. Duman olmadığı için gözlerinize ve akciğerlerinize zarar vermez. Güneş ocağı güvenli ve kullanışlıdır. Kızartma ve tandır ekmeği dışında her şeyi pişirebilirsiniz. Ateş olmadığı için tencerenin dibi tutmaz. Yangın tehlikesi yoktur. Yer tutmaz, katlanıp kaldırabilirsiniz. Taşınır; gezi, piknik, yayla ya da yazlığınıza da götürebilirsiniz."
GÜNEŞE DÖNME ZAMANI
KEDV Mardin Temsilcisi Berna Yağcı da "Şimdi eski alışkanlıklarımızı değiştirme ve yeni enerji kaynaklarına dönme zamanı. Güneşe dönme zamanı. İşe mutfaktan başlayalım, yemeğimizi şemsa ocağı ile pişirelim" dedi.
Güneş enerjisi ile bir yemeğin pişirilebileceğini daha önce hiç aklına getiremediğini ve ocak kurulduğunda da yemeğin pişirileceğine inanmadığını belirten Tarlacık Köyü Muhtarı Vahit Çakar ise "Köylüler olarak bu ocağa önce çocuk oyuncağı gibi yaklaştık ama yemek pişince gördük ki güneşin yapamayacağı şey yokmuş. Bu lezzetli yemek normal ocakta bile bu kadar güzel pişirilemezdi" diye konuştu.
EN LEZZETLÄ° BULGURU YEDÄ°M
Köydeki tanıtıma katılan Mardin Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ay ise şemsa ocağının bölge halkı açısından çok faydalı olacağına inandığını belirterek, kadınların geleneksel yemek pişirme yöntemleri yerine alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan güneş ocağını kullanma alışkanlığı edinmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Yemeği tadan Ay, ilk olarak bu ocaktan kendisinin sipariş vereceğini ve yıllardan beri yedikleri bulgur pilavının bu kadar lezzetlisini ilk defa yediğini ifade etti. Fahrettin Ay, Mardin’deki bütün köylülerin bu ocağın nimetinden faydalanabilmesi için girişimde bulunarak her köye numune ocakların dağıtımını yapmak için bir proje hazırlayacaklarını söyledi.
Kadınların iklim değişikliği ve çevre konularında farkındalıklarının gündelik yaşam pratikleri ile ilişkilendirilerek arttırılmasını amaçlayan proje Mardin’den sonra İstanbul, Hatay ve Çanakkale’de uygulanacak.